Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑΔΩΝ - ΛΥΓΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ


ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑΔΩΝ - ΊΔΡΥΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΥΓΙΑ "ΤΟ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟ" 
http://www.aolygias.gr/
Το ποδόσφαιρο στο Νεόκαστρο ξεκίνησε να γίνεται γνωστό από το 1958 και μετά όταν οι πρώτοι μαθητές του χωριού, κατέβηκαν στη πόλη για να φοιτήσουν στο γυμνάσιο και άρχισαν να μαθαίνουν το άθλημα και να ασχολούνται με αυτό. Το ποδόσφαιρο τότε το λέγανε και ΄΄Τέρμα’’. Τα γήπεδα που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή ήταν οι λάκκες στην Αγία Παρασκευή, και αργότερα όταν κατέβηκαν στο Λυγιά, στο μικρό πλάτωμα στη κορυφή του λόφου πάνω από το Ξηροπήγαδο που ονομάζεται Στρογγυλό. Έτσι το δημοφιλή ποδόσφαιρο είχε πλέον ανάψει για τα καλά. Το 1979-80 όταν σχεδόν όλοι οι νιοκαστρίτες είχαν εγκατασταθεί στο Λυγιά, ιδρύθηκε ο Αθλητικός Σύλλογος "ΘΥΕΛΛΑ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟΥ’".




Όπως φαίνεται από τα πρακτικά στη 2η συνεδρίαση της 21/9/80, πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου εκλέχτηκε ο Ευθύμιος Αθ. Δημητρόπουλος. Στη συνεδρίαση α.α 5 της 5/6/81 αποφασίσθηκε η ίδρυση Ποδοσφαιρικής ομάδας και στη συνεδρίαση α.α 7-8/11/1981 ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος ονομάσθηκε Α.Ο. ΛΥΓΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΄"ΤΟ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟ".




Ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος παρά το γεγονός ότι δεν είχε δικό του γήπεδο (χρησιμοποιούσε για ένα διάστημα στοιχειώδες γήπεδο δίπλα στο χείμαρρο Σκα), σημείωσε θεαματική πρόοδο και ανέβηκε μέχρι την Α΄ Ερασιτεχνική κατηγορία με προοπτική περαιτέρω ανέλιξης. Το 1991 κατόπιν επίμονων και πολύχρονων προσπαθειών και αφού προηγήθηκαν, πολλές δυσκολίες, υπονομεύσεις και πολιτικές προστριβές, αποφασίστηκε της 21-12/9/1991, να παραχωρηθεί στην Κοινότητα Λυγιά ο διεκδικούμενος χώρος στην Ανατολική όχθη του χειμάρρου Σκα και έγινε το γήπεδο (έδρα) του Α.Ο. ΛΥΓΙΑ "ΤΟ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟ" με προοπτικές να εξελιχθεί στο δεύτερο καλύτερο γήπεδο του Δήμου Ναυπάκτου.




Καλύτερες στιγμές της ομάδας είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου τοπικού τουρνουά, το 1988 νικώντας στον τελικό Αγώνα τον Ναυπακτιακό Αστέρα με σκορ 2-1. Άλλη μια καλή στιγμή της ομάδας είναι το φιλικό που έγινε της 11-6-1988 με τον ιστορικό Χαραυγιακό Ηλιούπολης που αγωνιζόταν στην Β΄ Εθνική, προς τιμήν του Ιωάννη Ανδρ. Φούντα για τη μεταγραφή του στην ομάδα της Αθήνας. (Για την ιστορία ο αγώνας είχε λήξει 4-1 υπέρ του Χαραυγιακού).Η καλύτερη τελική κατάταξη του Α.Ο. ΛΥΓΙΑ στην Α’ Κατηγορία πραγματοποιήθηκε τη σεζόν 1999-2000 καθώς κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση, και διαθέτοντας τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος Δ. Δημητρόπουλο με 28 γκόλ που ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πολυτιμότερος παίκτης της περιόδου. Παίζοντας στα πλει-οφ ανόδου εκείνη τη σεζόν με την Α.Ε.Μεσολογγίου ηττήθηκε στην παράταση με σκόρ 1-2 σταματώντας εκεί τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του Α.Ο. ΛΥΓΙΑ, για άνοδο της ομάδας στη Δ' Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του Α.Ο. ΛΥΓΙΑ ήταν τη σεζόν 2000-2001 όταν είχε επικρατήσει του Α.Ο. ΚΑΝΔΗΛΑΣ με το εξωπραγματικό 9-2. Φυσικά υπάρχει και η μεγαλύτερη ήττα του Α.Ο. ΛΥΓΙΑ τη σεζόν 2002-2003 από την ομάδα του Α.Ο. ΕΛΑΙΟΦΥΤΟΥ με το βαρύ και εξευτελιστικό 11-0. Πρόεδροι που έχουν διατελέσει στον Α.Ο. ΛΥΓΙΑ από την ίδρυση της ομάδας μέχρι και σήμερα είναι οι εξής: Ευθύμιος Αθ. Δημητρόπουλος, Θωμάς Φ. Νικόπουλος, Δημήτριος Θ. Βασιλόπουλος, Νικόλαος Σπ. Ανδρεόπουλος, Σταύρος Θεοδ. Δημητρόπουλος, Απόστολος Γ. Βασιλόπουλος, Δημήτριος Α. Βασιλόπουλος, Σπυρίδων Ν. Φούντας, επί σειρά ετών ο αείμνηστος Γεώργιος Ιωαν. Δημητρόπουλος, τον οποίο, μετά τον πρόωρο θάνατό του, διαδέχθηκε στην προεδρία της ομάδας ο αδερφός του Βασίλειος Δημητρόπουλος. Σημερινός πρόεδρος είναι ο Βασίλειος Ιωαν. Δημητρόπουλος.
Ο πιο σημαντικός παίχτης που έχει αναδείξει ο Α.Ο.ΛΥΓΙΑΣ είναι ο Ιωάννης Ανδρ. Φούντας, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τον Α.Ο. ΛΥΓΙΑ το 1982.Την σεζόν 1986 πήρε μεταγραφή στον Χαραυγιακό Ηλιούπολης, ομάδα τότε Β' Εθνικής. Για ένα χρόνο 1995-1996 αγωνίσθηκε στην Προοδευτική και τον Ιανουάριο του 1997 επέστρεψε στη Ναύπακτο, αυτή την φορά να αγωνιστεί με τα χρώματα του Ναυπακτιακού Αστέρα με τον οποίο πανηγύρισε 2 ανόδους, σε Β' εθνική (2000) και Γ' εθνική (2006) κατακτώντας 1 κύπελλο Αιτωλοακαρνανίας (2005), ενώ 2 χρόνια νωρίτερα (2003), είχε αναδειχθεί πρωταθλητής και στην Α' ΕΠΣΝΑ με τον Ατρόμητο Αντιρρίου. Για πρώτη φορά εργάστηκε ως προπονητής στον Ατρόμητο Αντιρρίου το 2003-2004 έχοντας διπλά καθήκοντα παίκτη-προπονητή αλλά και την σεζόν 2007-2008 χρονιά που ολοκλήρωσε την 26χρονη ποδοσφαιρική του καριέρα.
Επίσης την περίοδο 2008-2009 διετέλεσε προπονητής στην ομάδα του Ναυπακτιακού Αστέρα για λίγο χρονικό διάστημα. Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2009-2010 αποφάσισε να κλείσει οριστικά την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ομάδα της καρδιάς του και στην ομάδα που τον ανέδειξε τον Α.Ο. ΛΥΓΙΑ ''ΤΟ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟ''. Επίσης ένας ακόμα παίκτης που έχει αναδείξει ο Α.Ο. ΛΥΓΙΑΣ είναι ο Δημήτρης Ευθ. Δημητρόπουλος ο οποίος είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Α.Ο. ΛΥΓΙΑ, καθώς έχει αναδειχθεί πολλές φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Επίσης έχει αγωνιστεί σε ομάδες μεγαλύτερης κατηγόριας όπως Αστέρας Αμαλιάδας και Θέρμιος Απόλλων.