Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑΔΑΣ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΟΣ, 74 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το 1935 με την υπʼάριθμο 3/59 απόφαση του πρωτοδικείου Άρτας ιδρύθηκε ο Εθνικός Φιλιππιάδας, με την επωνυμία «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ», και με την υπ΄αριθμο 129/81 απόφαση η επωνυμία έγινε «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ». Μια από τις ιστορικότερες ομάδες της Ηπείρου!Πρώτος πρόεδρος του ΕΘΝΙΚΟΥ υπήρξε ο εκπαιδευτικός-δάσκαλος Νικόλαος Κούτιμος. Σήμερα 74 χρόνια μέτα στήν θέση του προέδρου βρίσκεται ο κ. Δημήτριος Κώστας, ένας πετυχημένος διδάκτωρας της Γυμναστικής Ακαδημίας και νυν Νομαρχιακός Σύμβουλος. Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Βασίλειος Τσώλης, στα επτά χρόνια που κατείχε στην προεδρία του συλλόγου , έχοντας δίπλα του άξιους συνεργάτες στο Δ.Σ., συνέδεσε το όνομά του με την άνοδο στην Γ΄Εθνικη κατηγορία, ενώ κατέκτησε δυο φορές το κύπελλο της Ε.Π.Σ. Πρέβεζας-Λευκάδας. Προπονητής του Εθνικού Φιλιππιάδας είναι για έβδομη συνεχή χρόνια,ο Φιλιππιαδιώτης πρώην άσσος του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ και του Εθνικού Φιλιππιάδας κ. Νίκος Λάππας, καθηγητής φυσικής αγωγής. Επι θητείας του στον πάγκο του Εθνικού πήρανε μεταγραφή στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ο επιθετικός Γιώργος Λάππας,γιος του προπονητή του Εθνικού διεθνής με την Εθνική νεων, και ο αμυντικός Αποστόλης Αβραμίδης, διεθνής με την Εθνική νεων. Στο παρελθόν έχουν πάρει μεταγραφή για ομάδες μεγαλύτερης κατηγοριας, ο νυν προπονητής του Εθνικού Νίκος Λάππας στον ΠΑΣ Γιαννενα Γιώργος Κώνστας στον ΠΑΣ Γιαννενα, Ηλιας Ρίζος στον ΠΑΣ Γιαννενα, Νίκος Παλιάτσος στην Αναγέννηση Άρτας, και ο νυν άσσος του ΠΑΟΚ Θεσσαλονικης, Σώτηρης Μπαλάφας, με ενδιάμεσο σταθμό την Αναγεννηση Αρτας. 
ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗΣ
Η Φιλιππιάδα είναι μια όμορφη κωμόπολη του νομού Πρέβεζας χτισμένη σε ένα κομβικό σημείο μεταξύ των Νομών Πρέβεζας, Άρτας και Ιωαννίνων.
Η ονομασία της πόλης της Φιλιππιάδας οφείλεται είτε σε κάποιον προεστό με το όνομα Φίλιππος, στον οποίο ανήκε η περιοχή, είτε στη διαδεδομένη εκτροφή ίππων. Η ιστορία της πόλης και της γύρω περιοχής της παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αξιόλογες αρχαιολογικές έρευνες. Η σημερινή πόλη ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Χάραδρο, η οποία τοποθετείται στη θέση Καστρί της παλαιάς Φιλιππιάδας, όπου έχουν εντοπισθεί τα ερείπια του αρχαίου οικισμού. Η πόλη της Νέας Φιλιππιάδας θεμελιώθηκε το 1881 από τους Οθωμανούς κυρίαρχους και ονομάστηκε Χαμιδιέ προς τιμή του Σουλτάνου Αβδούλ-Χαμίτ Β’. Η Φιλιππιάδα απελευθερώθηκε αρχικά από τους Οθωμανούς το 1897, στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ η απελευθέρωση κατέστη δυνατή κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο και συγκεκριμένα στις 12-15 Οκτωβρίου του 1912. Μετά την απελευθέρωση η πόλη μετονομάστηκε από Χαμιδιέ σε Νέα Φιλιππιάδα μαζί με τους οικισμούς του Ελευθεροχωρίου και της παλιάς Φιλιππιάδας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αξιοθέατα της περιοχής. Η εκκλησία του Αγίου Βησσαρίωνα με το καμπαναριό της είναι ένα από τα ωραιότερα κτίσματα της Φιλιππιάδας. Επίσης, αξιόλογα μνημεία είναι η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (μέσα 8ου αιώνα ), η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στη βόρεια έξοδο της πόλης, το μοναστήρι της Αγίας Φανερωμένης (αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα ) στον Κερασώνα, ο ναός του Αγ. Γεωργίου και η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής – καθολικό άλλοτε της ομώνυμης μονής – στην Παναγιά, η εκκλησία της Αγίας Κυριακής και οι εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Γενέσιου του Προδρόμου (μέσα του 19ου αιώνα) στο Γυμνότοπο, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ριγανά στη Ρωμιά, ο ναός της Αγίας Κυριακής στην Πέτρα, καθώς και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στη Νέα Κερασούντα, το οποίο σήμερα δεν είναι εν ενεργεία και έχει χάσει μεγάλο μέρος από την αίγλη του. Σε ένα καταπράσινο δασύλλιο στη Φιλιππιάδα υπάρχει το μνημείο των Μπιζανομάχων όπου έχουν συγκεντρωθεί τα οστά όλων των πεσόντων Ελλήνων στις μάχες που έγιναν το 1897 στις θέσεις Γρίμποβο – Πέντε Πηγάδια και το 1912 στο Μπιζάνι.
Μνημεία
Σπουδαίο αρχαιολογικό και ιστορικό μνημείο, που τα ερείπια του φανερώνουν το υψηλό επίπεδο τεχνικών γνώσεων της εποχής αποτελεί το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το οποίο ξεκινά από τις πηγές του Λούρου στον Άγιο Γεώργιο -κύρια πηγή υδροδότησης των Νομών Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας- συνεχίζει με σήραγγα μέσα στο βουνό με αεραγωγούς κατά διαστήματα, ενώ κατά τόπους αποτελείται και από χτιστά κομμάτια και καταλήγει σε δύο δεξαμενές του Νυμφαίου της Νικόπολης.
Πρόσφατα κοντά στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο και στη θέση «Χαλίκι» ανακαλύφθηκαν
ep_preve