Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Παναργειακός

Παναργειακός Σύλλογος Εθνικής Φυσικής Αγωγής

Ιδρύθηκε το 1926 ως "Παναργειακός Σύλλογος Εθνικής Φυσικής Αγωγής". Επικεφαλής της ιστορικής αυτής κίνησης ο λογοτέχνης Γεώργιος Λογοθέτης, που είχε εγκατασταθεί στο Άργος από το 1923 προερχόμενος από τις Σπέτσες.

Απο το 1926 εώς το 1933 συμμετέχει μόνο σε φιλικούς αγώνες. Το 1933 ο Παναργειακός αδρανοποιείται και επαναδραστηριοποιείται το 1945 ως Α.Π.Ο. Παναργειακός. Το 1947 συμετέχει για πρώτη φορά σε επίσημη διοργάνωση αφού εντωμεταξύ έχει γίνει μέλος της Ε.Π.Σ. Αργολιδοκορινθίας.
Η μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του Παναργειακού είναι η συμμετοχή του ως πρωταθλητή Νοτίου Ομίλου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1957 που διεξήχθη με δέκα ομάδες: από την Αθήνα τον Παναθηναϊκό, τον Απόλλωνα και τον Πανιώνιο, από τον Πειραιά τον Ολυμπιακό, τον Εθνικό και την Προοδευτική, από την Θεσσαλονίκη τον Άρη και τον Π.Α.Ο.Κ. και την πρωταθλήτρια του Βορείου Ομίλου, Δόξα Δράμας.
Τη δεκαετία του '90 ο Παναργειακός πρωταγωνίστησε στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής ποτέ όμως δεν κατάφερε να πετύχει τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα συμμετέχει είτε στα τοπικά πρωταθλήματα Αργολίδας είτε στο πρωτάθλημα της Δ' εθνικής.
ΠΗΓΗ:http://panargeiakos.blogspot.com


1927 - H ίδρυση του Παναργειακού Σ.Α.Φ.Ε.

Η πρώτη φωτογραφία του Παναργειακού Τον Ιούνιο του 1927, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και παρά την αντίδραση μεγάλης μερίδας της αργειακής κοινωνίας ιδρύεται ο Παναργειακός ως Σύλλογος Εθνικής Φυσικής Αγωγής.
Επικεφαλής της ιστορικής αυτής κίνησης ο λογοτέχνης Γεώργιος Λογοθέτης, που είχε εγκατασταθεί στο Αργος από το 1923 προερχόμενος από τις Σπέτσες. Δραστηριοποίησε επίλεκτα μέλη της κοινωνίας του Αργους που πλαισίωσαν τη διοίκηση, στελέχωσε με τους ικανότερους νέους το ποδοσφαιρικό και το αθλητικό τμήμα και όλοι μαζί άρχισαν να γράφουν τα πρώτα ιστορικά βήματα του λαμπρού αυτού συλλόγου.
Παράλληλα με τον Παναργειακό ιδρύονται και άλλοι σύλλογοι στο Αργος (Αργέας - Ατρόμητος) όπως και στα γύρω χωριά και μάλιστα κατά καιρούς οι πιο επίλεκτοι παίκτες τους πλαισιώ­νουν τον Παναργειακό. Το πρώτο γήπεδο ήταν για λίγο ο χώρος των στρατώνων και στη συνέχεια ο χώρος όπου σήμερα βρίσκεται η παιδική χαρά του Δήμου μεταξύ Φείδωνος και Καλλέργη.
1928 - Το Αργειακό Ημερολόγιο
Ο αρθρογράφος του Αργειακού Ημερολογίου τονίζει ιδιαίτερα την κοινωνική διάσταση του συλλόγου γράφοντας:
"Εκτός όμως της ποδοσφαιρικής του εξελίξεως και των αλλεπαλλήλων νικών του ο Παναργειακός έχει ακόμη εις το ενεργητικόν του και άλλην ποικίλλην δράσιν από την οποίαν ξεχωρίζει η υπ' αυτού υποδοχή του Λόντου μέσα στη γεννέτειρά του το Κουτσοπόδι και ανακήρυξίς του ως επιτίμου μέλους του. Ιδιαιτέρως δε η οργανωθείσα υπ' αυτού ιστορική παλαιστική επίδειξις Λόντου - Τόφαλου εις το Αρχαίον Θέατρον του Αργους.Και εις την κοινωνικήν επίσης και πνευματικήν κίνησιν της πόλεως ο Παναργειακός δεν υστέρησεν. Το 1928 oργάνωσε διάλεξιν διά του δικηγόρου και ποιητού κ. Γεωργ. Ρουμάνη, η οποία παραμένει ζωηρά εις την μνήμην των ακροατών. Κατ' έτος δε διοργανώνει εκδρομάς και χορούς από τους οποίους αφήνει πάντοτε εποχήν ο ετήσιος χορός των απόκρεω.
Ήδη ετοιμάζει έκδοσιν της πρωτοτύπου μελέτης του δικηγόρου και λογίου της πόλεώς μας κ. Κων. Ολυμπίου, «Περί Γυμναστηρίων παρά τοις Αρχαίοις Έλλησι». Ο Παναργειακός τέλος κατήγαγε και μίαν ακόμη νίκην, την μεγαλυτέραν του. Κατώρθωσε και απέσυρε τους νέους από την ζωήν του καφενείου και των παντοειδών άλλων επικινδύνων νεανικών καταχρήσεων και τους έρριξε στο στίβο της ευγενούς αμίλλης. Να ο σπουδαιότερος λόγος δια τον οποίον είναι,άξιος και πρέπει να τύχει της γενικής υποστηρίξεως ολοκλήρου της κοινωνίας μας και των εκτός του Αργους συμπολιτών μας, περισσότερον δε όλων του Δήμου μας ο οποίος αν ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων Δήμων της Ελλάδος θα μπορή κάποτε να καυχάται ότι συνετέλεσεν εις την σωματικήν και ηθικήν αγωγήν των πολιτών του. Αι ανάγκαι του Παναργειακού είναι ατυχώς μεγάλαι, η κυριωτέρα όμως είναι η απόκτησις ευρυχώρου γηπέδου διαστάσεων 100-120, τουλάχιστον μέτρων και η ενίσχυσις των πόρων του δια μιάς ετησίας δημοτικής επιχορηγήσεως 50 χιλιάδων δραχμών"
Η ποδοσφαιρική κίνηση του Αργους γινότανε γνωστή σε όλη την Ελλάδα με συνεχείς ανταποκρίσεις του Χάρη Ζαβαλιέρη στο περιοδικό «ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΟΡ» που εκδίδετο στην Αθήνα (Αρχείο Ελένης Τσαμπάση).
Σύμφωνα πάντα με τον ανώνυμο αρθρογράφο του Αργειακού Ημερολογίου οι τακτικοί και αναπληρωματικοί ποδοσφαιριστές του Παναργειακού από τους οποίους γινόταν η σύνθεση της πρώτης και της δεύτερης ομάδας ήσαν οι: Ντάνος, Αθανασούλης, Παραβατός, Κωνσταντόπουλος, Κηρύκος, Γκαργκάσουλας, Βεζύρης, Παπαναστασίου, Αναγνωστόπουλος, Μπουλαμάκης, Αγγελόπουλος, Δελής, Κούτσας, Γιαχουντής, Λογοθέτης, Κοράλλης, Πουλής, Μαστορίκος, Σκούμπης, Φίνας, Λαμπρόπουλος, Καλλιάνος, Κοντογιάννης, Αναγνωστόπουλος, Ζωιόπουλος, Παπαμαυρουδής, Παναγόπουλος, Καλής, Μαυράκης και Ξακουστής.
1929 - Τα τρία πρώτα χρόνια του συλλόγου

Τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του στο Αργειακό Ημερολόγιο δημοσιεύεται άρθρο για τις δραστηριότητες του Παναργειακού και γίνεται ο πρώτος απολογισμός. Μερικά αποσπάσματα αυτής της δημοσίευσης δείχνουν τη γενικότερη αθλητική εικόνα του Αργους:
ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ Σ.Ε.Φ.Α.
"Όταν η θέλησις συμμαχεί με την νεανικήν ψυχήν επιτελεί θαύματα. Θαύμα της συμμαχίας αυτής είναι και ο Παναργειακός. Παναργειακος! Πόσα ρίγη συγκινήσεων, πόσοι ενθουσιασμοί και πόση ιστορία. Ένα όνομα που ηλεκτρίζει την αργειακή ψυχή και που αποτελεί τον ωραιότερον τίτλον τιμής στη μετωπίδα του σημερινού Αργους, λαξευμένον από τα χέρια της αλκίμου νεότητάς του".

Ο ακοντιστής Βασίλειος Πάγκας Πιο κάτω και αφού αναφέρεται στην ίδρυσή του γράφει:
"Η σύντομος ιστορία του είναι μία διαρκής πάλη. Μία πάλη όμως φωτεινή και δημιουργική, που άφησε πίσω της τα τρόπαια τριάντα πέντε νικών. Τιμή σ' εκείνους που κατόρθωσαν στο δίστηλο θεμέλιο της υπομονής και της θελήσεως να υψώσουν το έργον του Παναργειακού. Ο Παναργειακός διαιρείται εις δύο τμήματα το αθλητικόν και το ποδοσφαιρικόν. Το αθλητικόν τμήμα δι' έλλειψιν καταλλήλου γυμναστηρίου και οργάνων δεν παρουσιάζει σοβαράν πρόοδον. Παρεσκεύασε μόνον μερικούς δρομείς και άλλας αξιολόγους επιδόσεις εις το άλμα και την δισκοβολίαν από τας οποίας ιδιαιτέρως σημειούμεν τας επιδόσεις Γκαργκάσουλα, Πουλή, Ντάνου και Αθανασούλη. Το τμήμα εκείνο το οποίον εσημείωσεν αλματικήν πρόοδον και ανύψωσε τον Παναργειακόν είναι το ποδοσφαιρικόν. Αποτελείται από τρεις πλήρεις ομάδας με τους αναπληρωματικούς των και κλείνει εις τους κόλπους του ποδοσφαιρικάς μονάδας, που ξεχωρίζουν στο πελοποννησιακό ποδόσφαιρο και που πολύ γρήγορα μια ημέρα θα τιμήσουν τα ελληνικά χρώματα στα διεθνή τεραίν. Όλους ανεξαιρέτως τους ποδοσφαιριστάς του Παναργειακού διακρίνει ταχύτης, αντίληψις, ορμή και χαλυβδίνη αντοχή. Δεν συνεπληρώθη ακόμη τριετία από της ιδρύσεώς του και ο Παναργειακός συναντάται σήμερον με ομάδας α' κατηγορίας Αθηνών και με καταπληκτικώς τιμητικά αποτελέσματα. Από του 1927 έχει δόσει 41 ποδοσφαιρικάς συναντήσεις με 35 νίκας, τρείς ισοπαλίας και τρεις μόνον ήττας. Παραθέτομεν κατωτέρω πίνακα των συναντήσεων 1928 και 1929 εκ των οποίων καταφαίνεται η αξία του λαμπρού τούτου σωματείου της πόλεώς μας:

Παναργειακός - Ολυμπιακός Λουτακίου 5 - 3
Παναργειακός - Αρης Χιλιομοδίου 6 - 0
Παναργειακός - Αστήρ Λουτρακίου 2 - 0
Παναργειακός - Πανναυπλιακός Ναυπλίου 5 - 2
Παναργειακός - ΠΑΕΚ Κορίνθου 7 - 0
Παναργειακός - Ολύμπια Αθηνών 1 - 3
Παναργειακός - Αχιλλεύς Κορίνθου 1 - 0
Παναργειακός - Ένωσις Πετραλώνων Αθηνών 3 - 1
Παναργειακός - Αρης Τριπόλεως 6 - 0
Παναργειακός - Ολυμπιακός Πετραλώνων Αθ. 3 - 1
Παναργειακός - Π. Φάληρο (α' κατηγορία Αθηνών) 2 - 5
Παναργειακός - Αθηναϊκός (α' κατηγορία Αθηνών) 2 - 2
Παναργειακός - Πανλουτρακιακός 7 - 1
Παναργειακός - Ολύμπια Αθηνών 2 - 2

Αφήνομεν εις την ευγλωττίαν και πειστικότητα του πίνακος αυτού να δώση στον αναγνώστη το μέτρον της αξίας του Παναργειακού."
Αυτά λοιπόν γράφηκαν το 1929 στο Αργειακό Ημερολόγιο, τρία χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου.
1930 - Η πρώτη διεθνής συνάντηση

Φέιγ-βολάν του αγώνα Παναργειακού - Μικτής Αγγλικού στόλου το 1930 Στις 13 Ιουλίου του 1930 ο Παναργειακός δίδει την πρώτη του διεθνή συνάντηση με τη μικτή του Αγγλικού στόλου. Η ομάδα του Αγγλικού στόλου είχε έλθει στο Ναύπλιο όπου έπαιξε με τον Πανναυπλιακό και τον ενίκησε με 3-1. Η κάθοδος του στόλου θεωρήθηκε μεγάλο γεγονός για την εποχή εκείνη. Στις 27 Ιουλίου 1930 ακολουθεί και άλλη συνάντηση με ομάδα Αγγλων.
1931 - Το νέο γήπεδο του Παναργειακού
Aνήμερα τα Χριστούγεννα του 1931 ο Παναργειακός εγκαινιάζει το νέο του γήπεδο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Στον αγώνα που ακολούθησε ηττήθηκε από την ισχυρή ομάδα της Πανεπιστημιακής λέσχης Αθηνών με 3 - 1. «Για περίφραξη του εσωτερικού χώρου του γηπέδου είχε χρησιμοποιηθεί ένα μονό σύρμα και οι καπελοφόροι φίλαθλοι παρακολουθούσαν το παιγνίδι καθισμένοι σε σανίδες που είχαν τοποθετηθεί γύρω από το γήπεδο» θυμάται για κείνη την εποχή ο Κώστας Λουκαΐτης (Καράπαυλος).
1932 - Ο μεγαλύτερος αγώνας της ομάδας από την ίδρυσή της

Μετά τις συναντήσεις με την Ολυμπιάδα Αθηνών στις 10 Απριλίου 1932 (σκορ 1-2) και στις 3 Μαΐου 1932 (σκορ 3 - 2), ο Παναργειακός δίδει το μεγαλύτερο αγώνα από την ίδρυσή του με τον Απόλλωνα Αθηνών στις 15 Μαΐου 1932 (σκορ 2-4). Την Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 1932 ο Παναργειακός αγωνίζεται με την Πρόοδο Αθηνών, την οποία νικά με 4-1. Τον Οκτώβριο του 1932 ο Παναργειακός πρόσθετε μία ακόμη νίκη στην ιστορική του πορεία αγωνιζόμενος με τον Ηρακλή Ναυπλίου.
1933 - Η παρακμή και η πορεία προς τη διάλυση του Παναργειακού

Την πρωτοχρονιά του 1933 ο Παναργειακός διασκεδάζει την αποτυχία των Χριστουγένων με μία νίκη επί του Κορινθιακού με 2 - 1. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ως τερματοφύλακας του Παναργειακού αγωνίσθηκε ο μέχρι τότε τερματοφύλακας του Πανναυπλιακού Πανταβός και μάλλον αποτελεί την πρώτη «εγγραφή - μεταγραφή» μεταξύ των δύο σωματείων. Τα τέρματα σημείωσαν οι: Λαμπρινίδης και Ξακουστής και διαιτητής ήταν ο κ. Αθανασούλης. Η σύνθεση: Πανταβός, Μαστορίκος, Γιαννακούλιας, Κοράλλης, Τζωροβίλης, Λαμπρόπουλος, Λογοθέτης, Λακιώτης, Κοντογιάννης, Λαμπρινίδης, Ξακουστής.Τον ίδιο μήνα το νέο Δ.Σ. διοργανώνει τον ετήσιο χορό του συλλόγου στην αίθουσα Θηβαίου, όπου σήμερα στεγάζεται η Γενική Τράπεζα. Για την εκδήλωση αυτή, που θεωρήθηκε μεγάλο κοσμικό γεγονός, στην ειδική στήλη της τοπικής εφημερίδας «Αργειακά Νέα» γράφτηκαν εκτενή σχόλια.
Το Μάρτιο του 1933 η αθλητική κίνηση του Αργους, η οποία λόγω του χειμώνα είχε διακοπεί, επαναρχίζει με τις αγωνιστικές δραστηριότητες του Παναργειακού. Οι προπονήσεις γίνονται υπό την επίβλεψη του εφόρου κ. Γεωργίου Λογοθέτη και η ομάδα πηγαίνει στις Σπέτσες ατμοπλοϊκώς στις 2 Απριλίου. (εφ. Αργειακά Νέα 15-3-1933).
Δευτέρα του Πάσχα, τον Απρίλιο του 1933 ο Παναργειακός αγωνίζεται στο γήπεδό του με τον Καλλιθαϊκό. Περιγραφή του αγώνα με ένα ξεχωριστό τρόπο από τις αθλητικές στήλες των δύο τοπικών φημερίδων, της «Ασπίδας» και των Αργειακών Νέων.
Το Δ.Σ. του Παναργειακού με ανακοίνωσή του στις τοπικές εφημερίδες ευχαριστεί τον Αργείο Δικηγόρο Ηλία Κολινιάτη, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, για τη δωρεά αθλητικών ειδών αξίας 1.000 δραχμών.
Τον Απρίλιο του 1933 ανώνυμος αρθρογράφος στην τοπική εφημερίδα Αργειακά Νέα εκφράζει ανησυχίες για την αδιαφορία του κόσμου προς τα αθλητικά και το ποδόσφαιρο.
Στις 3 Μαΐου του 1933, εορτή του Αγίου Πέτρου, Παναργειακός - Μικτή Κορίνθου 1-0. Β' Παναργειακού-Εθνικός Ναυπλίου 4-1 (Νικολόπουλος, Γιαννακούλιας, Τζωροβίλης, Μπιλλίνης, Ξυξής, Καλιακούδας, (Κολιβάνης), Ράπτης, Λακιώτης Ι, Λακιώτης Π, Λαμπρινίδης, και Τουφεξιάδης).
Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε η διοίκηση του Παναργειακού, κυρίως λόγω της αδυναμίας εξόφλησης του χρέους από την αγορά του γηπέδου, προσπαθεί να συγκεντρώσει αθλητές κλασικού αθλητισμού για να λάβει μέρος στους Παμπελοποννησιακούς αγώνες που θα γίνουν στο Ναύπλιο. Παράλληλα αρχίζουν οι προπονήσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας και προγραμματίζονται ποδοσφαιρικές συναντήσεις.
Η διάλυση του Παναργειακού

Τον Ιούλιο του 1933 ο Παναργειακός διέρχεται περίοδο στασιμότητας και αδράνειας ελλείψει κάθε ηθικής και υλικής υποστήριξης. Κάθε καλή προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου και κυρίως του εφόρου Γιώργου Λογοθέτη προσκρούει στην αδιαφορία των πολλών.
Το τέλος του 1933 βρίσκει τον Παναργειακό σε πλήρη αδράνεια. Ακολουθεί η διάλυση του Παναργειακού λόγω χρεών που δημιούργησε κυρίως η προσπάθεια αγοράς ιδιόκτητου γηπέδου.
Το Δεκέμβριο του 1933 στην τοπική εφημερίδα ΑΣΠΙΣ ειδικό δίστηλο που δημοσιεύεται αποτυπώνει την εικόνα που επικρατεί στο Αργος:
«Είμαστε για τα πανηγύρια! Μετά την αποσύνθεση του συλλόγου ο «Δαναός», την διάλυσιν της αρτιωτάτης μουσικής μπάντας μας, την ματαίωσιν της ιδρύσεως του Σχολικού γυμναστηρίου και την εις τας Ελληνικάς Καλένδας παραπομπήν της ανεγέρσεως του γυμνασίου μας, ήλθεν και η σειρά του μοναδικού αθλητικού συλλόγου μας, ο Παναργειακός. Διά την αγοράν και ισοπέδωσιν καταλλήλου γηπέδου παρά τον σιδ/κόν σταθμόν, προς χρήσιν του Παναργειακού, εχρειάσθη να δανεισθούν διά γραμματίου 5 ή 6 φίλαθλοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Δήμαρχος, περί τας εξήκοντα χιλιάδας δραχμών. Εξ αυτών εξωφλήθη μέχρι τούδε το ήμισυ ποσόν, υπολείπεται δε το άλλο ήμισυ, ήτοι περί τας τριάκοντα χιλιάδας δραχμών. Ο ενθουσιασμός του κόσμου υπέρ του αθλητισμού ως ανεμένετο άλλωστε πολύ γρήγορα εξανεμίσθη, αι εισπράξεις του Παναργειακού έβαινον μειούμεναι και ο δανειστής ζητεί τα χρήματά του. Αιωνία λοιπόν η μνήμη και του αλησμονήτου Παναργειακού μας».
1938 - Προσπάθεια αναβίωσης

Σεπτέμβριος 1938: Ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναργειακού, ο Τάκης Ντάνος, αναλαμβάνει πρωτοβουλία επαναδραστηριοποίησης του Παναργειακού και συγκεντρώνει για το σκοπό αυτό τους πρώτους παίκτες. Η κίνηση αυτή προκαλεί θετικά σχόλια και με αφορμή επιστολή ανώνυμου φιλάθλου ο Διευθυντής της τοπικής εφημερίδας ΑΣΠΙΣ προτρέπει τους Αργείους να βοηθήσουν υπενθυμίζοντας την πλούσια αθλητική ιστορία του Αργους και τονίζοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα της απασχόλησης της νεολαίας με τον αθλητισμό.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, που τελικά δεν είχε συνέχεια, οι νεαροί παίκτες του Παναργειακού ηλικίας 15-18 ετών δίδουν αγώνα με τον Αστέρα Ηρας, για τον οποίο έγραψε σχετικά ο Νίκος Χριστόπουλος, ο μεταπολεμικός γενικός αρχηγός του Παναργειακού για πολλά χρόνια.
"Επειτα από πολλά χρόνια το παληό γήπεδο του Παναργειακού ξαναθυμήθηκε για λίγο παληές ημέρες δόξης. Μια δράξ φιλοτίμων και φιλάθλων νέων έπειτα από πολλούς κόπους και με χίλιες στερήσεις κατώρθωσε να παρουσιάση προ του κοινού της πόλεώς μας ένα νέο Παναργειακόν ο οποίος μπορεί να απέχει πολύ από τον δοξασμένο «Παναργειακό» του παρελθόντος, αποτελείται όμως από νέους γεμάτους αγνόν ενθουσιασμόν για το ιδεώδες του αθλητισμού, γεμάτους πίστιν και πεποίθησιν στο μέλλον και στις παραδόσεις που άφισεν ο «Παναργειακός». Ένα μεγάλο εύγε αξίζει στα παιδιά αυτά και στον εμψυχωτήν και προπονητήν των παληόν βετεράνον του ποδοσφαίρου μας κ. Τάκην Ντάνον και πρέπει όλοι να τα ενισχύσωμεν στον ωραίον αγώνα τους."Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στον αγώνα, όπου οι παίκτες Αλεκάν, Γκουγκουλώρης, Κλησάρης, Καλογεράκης, έδωασν τις πρώτες αισιόδοξες υποσχέσεις.


1945 - Ο Νέος Παναργειακός

Η ομάδα του 1945 Μέσα από τις ανεπίσημες αυτές δραστηριότητες το όνειρο της επανίδρυσης του Παναργειακού δεν έπαψε να απασχολεί τους φίλους του ποδοσφαίρου. Οι παίκτες της εποχής με επικεφαλείς τους Νίκο Κορολή, Νίκο Καραμπό, Βαγγέλη Γκουγκουλόρη απευθύνθηκαν στους παλαιούς παράγοντες Γ. Λογοθέτη, Δημήτριο Τσαμπάση, Πέτρο Κακουργιώτη, Αθανάσιο Ολύμπιο, οι οποίοι τους ενίσχυσαν κυρίως οικονομικά για να ακολουθήσει το επόμενο βήμα. Η επανίδρυση του συλλόγου με το όνομα Παναργειακός προσέκρουε σε νομικά εμπόδια μετά τη διάλυση του συλλόγου, λόγω του χρέους που είχε δημιουργηθεί από την προσπάθεια απόκτησης γηπέδου το 1931-33. Τη λύση έδωσε ο δικηγόρος Στέφανος Ι. Μακρής, στον οποίον απευθύνθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και κουνιάδος του Λευτέρης-Βενιζέλος Κοράλλης και έτσι δόθηκε στο σύλλογο ο τίτλος «Νέος Παναργειακός».
Από το 1945 ο Νέος Παναργειακός με παράγοντες τους Γ. Λογοθέτη, Κούλη Γεωργά, Β. Αρματά, Μπερτζελέτο, Γ. Ρέσκο κ.ά. αρχίζει την μεταπολεμική αγωνιστική δραστηριότητά του και φιλοξενείται στο γήπεδο του Μπουσουλοπούλειου Γυμνασίου μέχρι το 1951.
Ο πρώτος αγώνας: Αρχές Ιανουαρίου του 1945 δίδει τον πρώτο του αγώνα στο Ναύπλιο και νικά τον Πανναυπλιακό με 5-4. Αγωνίζονται οι Κορολής, Κολιάκος, Καλαράς, Μπουκάρας, Μπόμπος, Γκουγκουλώρης, Σαριπανίδης, Ανδρεάδης, Σαπαλίδης, Κασιδάκης, Γιάννης Αρμένης.
Ακολουθούν τρεις αγώνες με ομάδες Aγγλων:
21 Ιανουαρίου 1945. Παναργειακός- ομάδα Aγγλων Νο 44 σκορ 4 - 4.
28 Ιανουαρίου 1945: Παναργειακός - ομάδα Aγγλων Νο 68 σκορ 1 - 3 Στους αγώνες αυτούς αγωνίστηκαν οι Κορολής (Κουτρούλης), Κολιάκος, Μπουκάρας, Μπόμπος, Γκουγκουλώρης, Σαριπανίδης, Ανδρεάδης, Σαπαλίδης, Κασιδάκης (Γκόνος), Γιάννης Αρμένης.
4 Φεβρουαρίου 1945: Παναργειακός - ομάδα Aγγλων Νο 55 σκορ 1 - 7. Για το παιγνίδι αυτό δικαιολογεί τους παίκτες στο προσωπικό του ημερολόγιο ο Παναγιώτης Κουτρούλης γράφοντας: «ο αγών έγινε βιαστικός και το γήπεδον ευρίσκετο με πολλήν λάσπη διότι είχε ρίξει πολλή βροχή καθώς ο διαιτητής ήτο Aγγλος και έπαιξε με τους κανόνες του Αγγλικού ποδοσφαίρου και προς τούτο οι παίκτες ημών δεν απέδωσαν». Αγωνίστηκαν οι Κορολής, Κολιάκος, Χρ. Μπόμπος, Πολίτης, Μπρούσαλης, Σαριπανίδης, Σαπαλίδης, Γιάννης Αρμένης (Καλογεράκης), Ηλίας Μπόμπος, Κασιδάκης.
Στις 6 Φεβρουαρίου 1945 ακολουθεί και άλλο παιγνίδι με Aγγλους. Αποτέλεσμα 1 - 2.
Στις 10 Φεβρουαρίου μια ακόμη ήττα για τον Παναργειακό 0 - 1. Αυτή τη φορά από την ομάδα του Ανυφιού ενισχυμένη με παίκτες από τα χωριά Λάλουκα, Κουρτάκι, Αβδίμπεη, Χώνικα.
25 Μαρτίου 1945: Ο Παναργειακός συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις και οι παίκτες του παρελαύνουν τιμώντας τους αγωνιστές του '21.
15 Απριλίου 1945: Παναργειακός - oμάδα Aγγλων Νο 55 1 - 0. Ο Παν. Κουτρούλης γράφει στο προσωπικό του ημερολόγιο: «Η ομάδα των Aγγλων είχε ενισχυθεί με νέους παίκτες. Ο πρόεδρος του Παναργειακού κ. Γεώργιος Μπλάτσος τους προσεφώνησε και χρέη διερμηνέως έκανε ο αδελφός του, ιεροδιάκονος Βασίλειος».
22 Απριλίου 1945: Παναργειακός - Παμμηδεατικός 2 - 0.
29 Απριλίου 1945: Παναργειακός - Πανναυπλιακός 2 - 1.
7 Μαίου 1945: Παναργειακός - Ολυμπιακός Κορίνθου 1 - 2.
Έτσι ο Παναργειακός με τους συνεχείς αγώνες κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα καινούριο σύνολο παικτών από το οποίο θα προέλθει η ομάδα που φτάσει το όνομα του Παναργειακού στην πρώτη εθνική κατηγορία της χώρας.

1946 - Το χτίσιμο της ομάδας

Με το νέο έτος 1946 ο Παναργειακός αρχίζει το αγωνιστικό ημερολόγιο με έναν αγώνα στη Κόρινθο με αντίπαλο τον Aρη (0 - 2).
Στις 9 Φεβρουαρίου γίνεται αποκριάτικος χορός στην αίθουσα του Κωλέττη υπέρ ενισχύσεως του συλλόγου με μεγάλη επιτυχία τόσο από πλευράς προσέλευσης όσο και από πλευράς εξασφάλισης της ηλεκτροδότησης μέχρι της 4ης πρωινής.
14 Απριλίου 1946: Παναργειακός - Πανναυπλιακός 3 - 3.
22 Απριλίου 1946: Παναργειακός - Αθηναϊκός 1 - 4. (Κορολής, Μπουκάρας, Βασιλάκος, Βαμβακάς, Μπόμπος, Στεργίου, Χατζάρας, Μητροσύλης, Γκουγκουλώρης, Μάρας, Αετόπουλος, Μούκας). Διαιτητής ο Παν.Κουτρούλης.
28 Απριλίου 1946: Παναργειακός - Ολυμπιακός Λουτρακίου 2 - 3. Σκόρερ ο Χατζάρας (2). Διαιτητής Π. Κουτρούλης.
1 Μαΐου 1946: Παναργειακός- Ολυμπιακός Κορίνθου 2 - 2. Σκόρερς Κουβαρντάς, Κυμουλιάτης. Διαιτητής Παν. Κουτρούλης.
12 Μαΐου 1946: Παναργειακός - Πέλοψ Κιάτου 2 - 2. (Κορολής, Παπανδρέου, Μπουκάρας, Στεργίου, Μπόμπος, Μπήχτος, Χατζάρας, Μητροσύλης, Κουβαρντάς, Μάρας, Κυμουλιάτης, Ξιξής, Καραμπής, Πούλος) Σκόρερς: Κιμουλιάτης, Πούλος. Διαιτητής: Παν. Κουτρούλης.
19 Μαΐου 1946: Παναργειακός - Ελλάς Κορίνθου 4 - 0. Σκόρερς: Κουβαρντάς, Πούλος (2), Κιμουλιάτης. Διαιτητής: Παν. Κουτρούλης.
21 Μαΐου 1946: Παναργειακός - Συν. Πεδ. Πυρ/κού Ναυπλίου 1 - 2.

Ο Παναργειακός στη Σπάρτη το 1946 Στις 2 Ιουνίου 1946 ο Παναργειακός σε φιλικό αγώνα στη Σπάρτη νικά τον Σπαρτιατικό με 5 - 2. Αγωνίζονται οι: Κορολής, Παπανδρέου, Μπουκάρας, Στεργίου, Μπόμπος, Κορές, Πούλος Πουλής, Κυμουλιάτης, Κουβαρντάς, Μητροσύλης. (Χατζάρας-Καραμπής).
23 Ιουνίου 1946: Παναργειακός - Ηρακλής Λεχαίου 2 - 0.
7 Ιουλίου 1946: Παναργειακός - Δαναός 4 - 1.
20 Ιουλίου 1946: Παναργειακός - Ολυμπιακός Κορίνθου 2 - 1. [Κορολής, Παπανδρέου, Μπουκάρας, Αετόπουλος, Μπόμπος, Καραμπός, Μπήχτος, Μάρας, Κυμουλιάτης, Ρεμούνδος, Μούκας, (Χατζάρας, Ξιξής)]. Σκόρερς: Μούκας, Κιμουλιάτης. Διαιτητής: Παν. Κουτρούλης.
27 Ιουλίου 1946: Παναργειακός- Πέλοψ (στο Κιάτο) 4 - 3.
4 Αυγούστου 1946: Παναργειακός - Έσπερος Αθηνών 1 - 1.
18 Αυγούστου 1946: Παναργειακός - Αρης Κορίνθου 3 - 1.
8 Σεπτεμβρίου 1946: Παναργειακός - Ένωση Βοτανικού 1 - 2.
15 Σεπτεμβρίου 1946: Παναργειακός - Πανναυπλιακός (στο Ναύπλιο) 1 - 1.
22 Σεπτεμβρίου 1946: Παναργειακός - Ομάδα Αγγλικού Ναυτικού 5 - 3.
25 Σεπτεμβρίου 1946: Παναργειακός - Ομάδα Αγγλικού Ναυτικού 1 - 1.
29 Σεπτεμβρίου 1946: Παναργειακός - Aρης Τριπόλεως (στην Τρίπολη) 4 - 3.
24 Νοεμβρίου 1946: Παναργειακός - Πανναυπλιακός 3 - 2.
25 Δεκεμβρίου 1946: Παναργειακός - Δάφνη Αθηνών 2 - 3.

1947 - Ο Παναργειακός στο πρωτάθλημα Αργολιδοκορινθίας

Ο Παναργειακός μέχρι και τον Σεπτέμβριο αυτού του έτους συνέχισε να αγωνίζεται με διάφορες ομάδες της Αργολίδος και της Πελοποννήσου. Ωστόσο το Νοέμβριο του 1947 το ποδόσφαιρο του Aργους δια του Παναργειακού συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Αργολιδοκορινθίας. Το παιγνίδι αυτό γίνεται στο γήπεδο του Γυμνασίου στις 9 Νοεμβρίου με διαιτητή τον εκ Κιάτου κ. Τσουλούφα και με αντίπαλη ομάδα τον Ολυμπιακό Λουτρακίου. Αποτέλεσμα 1 - 4. Στον ιστορικό αυτόν αγώνα αγωνίστηκαν οι: Γ. Αετόπουλος, Ν. Καραμπός, Στ. Μπελέζος, Ν. Αετόπουλος, Χρ. Μπόμπος, Μητροσύλης, Αντωνόπoυλoς, Δ. Τσάμης, Κ. Κυμουλιάτης, Φράγγος, Μ. Μούκας. Πρίν από τον αγώνα με διαιτητή το Γιάννη Λογοθέτη η Β' Παναργειακού νικά τον Αργοναύτη Ν. Κίου με 1 - 0. Αγωνίζονται οι: Κατσουλόπουλος, Μιχαηλίδης, Λακασάς, Σμυρλής, Παπακόρδας, Βλασσόπουλος, Γ. Μαρίνος, Πίκουλης, Κοτσολέντης, Σιδέρης.
Στις 23 Νοεμβρίου στον δεύτερο αγώνα του πρωταθλήματος, Παναργειακός-Πέλοψ Κιάτου 0 - 2. Ο αγώνας αυτός διεκόπη 12' προ της λήξεως εις βάρος του Παναργειακού από το διαιτητή κ. Μπαϊρακτάρη εκ Κορίνθου.
Στις 30 Νοεμβρίου ο Παναργειακός αγωνίζεται στην Κόρινθο με τον Ολυμπιακό Κορίνθου και έρχεται ισόπαλος με 1-1. Στον αγώνα αυτό, που ήταν ο 3ος του πρωταθλήματος Αργολιδοκορινθίας έπαιξαν οι Γ. Αετόπουλος, Καραμπός, Μπελέζος, Ν .Αετόπουλος, Μπόμπος, Μητροσύλης, Κοτσολέντης, Κλειώσης, Κυμουλιάτης, Τσάμης. Διαιτητής ήταν ο κ.Καριοφιλάκης από το Λουτράκι. Την ίδια ημέρα στο Αργος η Β' Παναργειακού νικά με 4 - 0 τον Παννεμεατικό.
7 Δεκεμβρίου 1947: Β' Παναργειακού - Αργοναύτης Ν. Κίου 3 - 2.
15 Δεκεμβρίου: 4oς αγώνας πρωταθλήματος στην Κόρινθο, Παναργειακός - Aρης Κορίνθου 2 - 3. Και ο αγώνας αυτός είχε την τύχη του 2ου. Διεκόπη 15' προ της λήξεως διότι ο αρχηγός του Παναργειακού αρνήθηκε να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου, όταν απεβλήθη από το διαιτητή κ Τσουλούφα.
Μετά τους δύο αυτούς μηδενισμούς ο Παναργειακός δεν συνέχισε τους αγώνες πρωταθλήματος. Η αγωνιστική του δραστηριότητα καλύπτεται πλέον με φιλικά παιγνίδια.

1949 - Η επάνοδος στην αγωνιστική δράση

Με διαιτητή τον κ. Καπόγιαννη και με παίκτες τους: Μαρίνο, Καραμπό, Μπελέζο, Παπακόρδα, Κατσουλόπουλο, Κουτσολέντη, Κούρο, Τσάμη, Πίκουλη, Αντωνόπουλο, Μπόμπο, Μιχαηλίδη, ο Παναργειακός συναντά στις 17 Απριλίου τον Παννεμεατικό και τον νικά με 5 - 2.
25 Απριλίου (Δευτέρα του Πάσχα): Παναργειακός - Aρης Κορίνθου 3 - 2 (Κατσουλόπουλος, Καραμπός, Μπουκάρας, Μιχαηλίδης, Λακασάς, Παπακόρδας, Κουτσολέντης, Σιδέρης, Μπήχτος, Πίκουλης, Μούκας.)
1 Μαΐου: Παναργειακός - Παλαίμαχοι 2 - 2 .
4 Ιουνίου: Παναργειακός - Ηρακλής Λεχαίου 7 - 4. Με αφορμή τα πολλά παράπονα άλλαξαν 4 διαιτητές (Καπόγιαννης-Ντάνος-Κοκκώνης-Κουτρούλης).
19 Ιουνίου: Παναργειακός - Ολυμπιακός Λουτρακίου 1 - 4.
3 Ιουλίου: Παναργειακός - Ολυμπιακός Κορίνθου 1 - 1.
10 Ιουλίου: Παναργειακός - Αστυνομία Πόλεων 2 - 2.
17 Ιουλίου: Παναργειακός - Ηρακλής Ξυλοκάστρου 1 - 1.
24 Ιουλίου Παναργειακός - Aρης Βοχαϊκού Κορίνθου 1 - 1.
31 Ιουλίου: Παναργειακός - Εθνικός Αστήρ Αθηνών 2 - 2.
7 Αυγούστου: Παναργειακός - Πέλοψ Κιάτου 1 - 0.
14 Αυγούστου: Παναργειακός - Αθηναϊκός 1 - 2.
21 Αυγούστου: Παναργειακός - Aρης Κορίνθου 5 - 0. (Σκόρερς: Αγριόμαλλος (2), Ρεμούνδος, Σιδέρης, Λακασάς).
28 Αυγούστου: Παναργειακός - Νίκη Πλάκας 1 - 3.
4 Σεπτεμβρίου: Παναργειακός - Έν. Αγ. Δημητρίου 2 - 0. Και τα δύο τέρματα σημείωσε ο Τσάμης.
11 Σεπτεμβρίου: Παναργειακός - Αχιλλεύς Κορίνθου 5 - 0. (Κορολής, Καραμπός, Κούρος, Μιχαηλίδης, Λακασάς, Παπακόρδας, Μούκας, Ρεμούνδος, Τσάμης, Αντωνόπουλος, Κούρος.) Τα τέρματα επέτυχαν οι Ρεμούνδος, Μιχαηλίδης, Κούρος, Τσάμης, Κούρος.
18 Σεπτεμβρίου: Παναργειακός - Δάφνη Αθηνών 5 - 5.
Στις 22 Σεπτεμβρίου οι παίκτες του Παναργειακού συγκεντρώνονται στην ταβέρνα του Κανατά και διασκεδάζουν μαζί με τους συμβούλους: Ι.Καράμπελα, Ν. Χριστόπουλο, Παν. Κουτρούλη και Ανδρ. Γιολάρη.
25 Σεπτεμβρίου: Παναργειακός - Μικτή Κορινθίας 4 - 1. Στο παιγνίδι αυτό, που έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και με πολλούς τραυματισμούς, τα τέρματα πέτυχαν οι Κούρος, Τσάμης, Κυμουλιάτης και Μούκας. Έπαιξαν οι Κορολής, Καραμπός, Μπελέζος, Κούρος, Λακασάς, Μιχαηλίδης (Παπακόρδας), Μούκας, Ρεμούνδος, Τσάμης, Κυμουλιάτης (Μπήχτος), Κούρος.
Στις 23 Οκτωβρίου 1949 αρχίζει το πρωτάθλημα Αργολιδοκορινθίας 1949-1950 στο οποίο συμμετέχει ο Παναργειακός και στο πρώτο του παιγνίδι στο Aργος ηττάται από τον Ηρακλή Ξυλοκάστρου με 2 - 0.
Το πρώτο παιχνίδι του Παναργειακού στο κύπελλο Ελλάδας

Στις 30 Οκτωβρίου ο Παναργειακός στο γήπεδο της Νέας Κίου παίζει για πρώτη φορά στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας. Με διαιτητή τον εκ Πειραιώς κ. Πετσάλη νικά τον Ολυμπιακό Κορίνθου με 1 - 0. (Μαρίνος, Καραμπός, Μπελέζος, Παπακόρδας, Μιχαηλίδης, Αντωνόπουλος, Κούρος, Αγριόμαλος, Καζατζής, Τσάμης, Μούκας).
Η 27η Νοεμβρίου 1949 είναι ημέρα προγραμματισμένη για το δεύτερο παιγνίδι πρωταθλήματος μεταξύ Παναργειακού - Ηρακλέους Λεχαίου, το οποίο δεν έγινε λόγω μη καθόδου του Ηρακλέους.
Λίγες μέρες μετά ο Παναργειακός συναντά για το κύπελλο Ελλάδας τον Αχιλλέα Κορίνθου στην Κόρινθο από τον οποίο και ηττάται με 2 - 0.
Στις 11 Δεκεμβρίου και στον 4o αγώνα πρωταθλήματος ο Παναργειακός με τους: Μαρίνο, Καραμπό, Μπελέζο, Παπακόρδα, Λακασά, Μιχαηλίδη, Κούρο, Καζατζή, Κυμουλιάτη, Τσάμη, Μούκα έρχεται ισόπαλος με τον πρωτοπόρο Aρη Κορίνθου 2 - 2 ενώπιον πλήθους φιλάθλων που είχαν κατακλύσει το γήπεδο του Γυμνασίου και με διαιτητή τον εκ Πειραιώς κ.Κλειδουχάκη, παλαιό τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Πειραιώς.
Με τέσσερα φιλικά παιγνίδια κλείνει η αγωνιστική δραστηριότητα του Παναργειακού για το 1949. (Με Ολυμπιακό Λ. 2 - 1, Β' Παναργειακού - Β' Ολυμπιακού Λ. 1 - 0, Β' Παναργειακού - Ηρακλής Πασά 5 - 1, με Aρη Κορίνθου 3 - 3).
1950 - Αγώνες για το πρωτάθλημα Αργολιδοκορινθίας

Με ένα φιλικό παιγνίδι (8-1-50 Φωστήρα Λουτρακίου 2 - 1) ξεκινά τους αγώνες του ο Παναργειακός.
Ακολουθεί στις 15-1-1950 ο 5ος αγώνας πρωταθλήματος στο Άργος, όπου μετά από σκληρό αγώνα με πολλούς τραυματισμούς και επεισόδια ο Παναργειακός νικά τον Ολυμπιακό Κορίνθου με 4-2.
Την επόμενη Κυριακή στο Κιάτο Παναργειακός - Πέλοψ 1 - 2. Η ημέρα αυτή σημαδεύεται από το σοβαρό τραυματισμό νεαρών κυρίως φιλάθλων λόγω ανατροπής του φορτηγού με το οποίο μετέβαιναν στο Κιάτο.
Ο τελευταίος αγώνας του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος έγινε στην Κόρινθο στις 5 Φεβρουαρίου 1950 με αντίπαλο τον Αχιλλέα Κορίνθου. Αποτέλεσμα: 2 - 1 υπέρ του Αχιλλέα. Οι Μαρίνος - Καραμπός - Μπελέζος - Παπακόρδας - Μιχαηλίδης - Αντωνόπουλος - Κούρος - Κυμουλιάτης - Τσάμης - Καζατζής απετέλεσαν την ομάδα του Παναργειακού.

Φιλικός με Α.Ε.Κ. Αθηνών
Ένας σπουδαίος φιλικός αγώνας διεξάγεται στο γήπεδο του Γυμνασίου ενώπιον 3.000 φιλάθλων στις 19 Φεβρουαρίου 1950. Ο Παναργειακός φιλοξενεί την Α.Ε.Κ Αθηνών και μετά από ένα συναρπαστικό παιγνίδι έρχεται ισόπαλος με 1 - 1. Τα τέρματα πέτυχαν οι Κούρος και Γάσπαρης για την Α.Ε.Κ.. Έπαιξαν οι: Μαρίνος (Κορολής) - Μπελέζος - Καραμπός – Παπακόρδας - Λακασάς - Μιχαηλίδης - Αντωνόπουλος - Μούκας - Τσάμης - Κυμουλιάτης - Καζατζής - Κούρος. Με την Α.Ε.Κ. έπαιξαν οι: Δελαβίνιας - Ξένος - Πούλης - Παραγυιός - Παπαθεοδώρου - Τζανετής - Γάσπαρης - Πατάκας κ.ά..
Ο Β' γύρος του πρωταθλήματος Αργολιδοκορινθίας αρχίζει στις 26-2-1950. Ο Παναργειακός νικά τον Ολυμπιακό Λουτρακίου με 2 - 1. Τα τέρματα πέτυχαν οι: Κυμουλιάτης - Μιχαηλίδης. Στον αγώνα αυτό έγιναν αρκετά επεισόδια όπου αποβλήθηκε ο Κυμουλιάτης. Την απόφαση αυτή δεν την δέχθηκε ο παίκτης, ο οποίος συνέχιζε να αγωνίζεται. Ο εκ Κιάτου διαιτητής κ. Παναγάκης έγραψε την περίπτωση αυτή στο φύλλο αγώνα και η Ε.Π.Σ.Α. με τη σειρά της πήρε απόφαση με την οποία «διέταξε την επανάληψη του αγώνα και τιμώρησε τον Κυμουλιάτη με 4 μήνες αποκλεισμό».
Στις 12-3-1950 ο Παναργειακός νικά στο Ξυλόκαστρο τον τοπικό Ηρακλή με 2 - 1 για το πρωτάθλημα με διαιτητή τον εκ Λουτρακίου κ. Λάμπρου. Αγωνίζονται οι: Μαρίνος - Καραμπός - Κοροβέσης - Παπακόρδας - Λακασάς - Μιχαηλίδης - Κυριακόπουλος - Μπήχτος - Καζατζής Τσάμης - Αγριόμαλλος.
19 Μαρτίου στο Άργος Παναργειακός - Αχιλλεύς Κορίνθου 2 - 1 στον 3ο αγώνα του Β' γύρου. «Κατά την διάρκεια του Α' ημιχρόνου εισήλθε εντός του γηπέδου ένας θεατής και επετέθη σε ένα παίκτη του Αχιλλέως, ο οποίος φοβηθείς αποχώρησε και ο Αχιλλέας συνέχισε με 10 παίκτες».
26 - 3 - 1950 στην Κόρινθο ο Άρης Κορίνθου νικά τον Παναργειακό για το πρωτάθλημα με 3 - 1.
Στον 5ο αγώνα του Β' γύρου που γίνεται στο Άργος στις 2 Απριλίου ο Παναργειακός ηττάται με 2 - 1 από τον Πέλοπα Κιάτου. Παίζουν οι: Σμυρνιωτάκης - Καραμπός - Μπελέζος - Παπακόρδας - Λακασάς - Αντωνόπουλος - Κοτσολέντης - Καζατζής - Τσάμης - Μπήχτος - Κυριακόπουλος.
Στον επόμενο αγώνα για το πρωτάθλημα στο Λέχαιο ο Παναργειακός έρχεται ισόπαλος με τον Ηρακλή 2 - 2.
Μετά την παραίτηση του Δ.Σ. ακολουθούν αρχαιρεσίες και στις 17 ΜαΙου του 1950 το νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους: Κούλη, Γεωργά, Πρόεδρο, Κωνσταντίνο Ράπτη αντιπρόεδρο, Σ. Κλεισάρη Ταμία, Ανδρέα Γιολάρη Γραμματέα, Νικ. Χριστόπουλο Γεν. Αρχηγό και Γ. Μπλάτσο σύμβουλο.
Στις 4 Ιουνίου ολοκληρώνεται για τον Παναργειακό το πρωτάθλημα Αργολιδοκορινθίας με ισόπαλο αποτέλεσμα απέναντι στον Ολυμπιακό Κορίνθου (2-2). Παίζουν οι: Μαρίνος - Καραμπός - Κοροβέσης - Παπακόρδας - Λακασάς - Μιχαηλίδης - Κούρος - Αντωνόπουλος - Τσάμης - Καζατζής - Αποστολόπουλος.

1952 - Μια πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα Αργολιδοκορινθίας

Ο Παναργειακός συμμετέχει και πάλι στο πρωτάθλημα Αργολιδοκορινθίας την αγωνιστική περίοδο 1951- 52 και διαγράφει μια πολύ καλή πορεία διεκδικώντας τον τίτλο του πρωταθλητή. Μάλιστα μια νίκη μέσα στο Ναύπλιο, επί του Πανναυπλιακού με 2-1 όπως περιγράφει με το δικό του τρόπο ο Τάκης Ζαβαλιέρης, δημιούργησε μεγάλο ενθουσιασμό.
Τον Ιανουάριο του 1952 αποκτά νέα διοίκηση με Πρόεδρο τον Παν. Ντάνο, Αντιπρόεδρο το Νικ. Παπαδημητρίου, Γραμματέα το Β. Καρακασίλη, Γενικό Αρχηγό το Ν. Χριστόπουλο, Ταμία το Φ. Παναγόπουλο, Έφορο υλικού τον Κ. Δραπανιώτη και μέλος τον Παν. Μπουγιώτη.

1953 - Προετοιμασία με νικηφόρα αποτελέσματα αλλά μέτρια απόδοση στο πρωτάθλημα

Η ομάδα του Παναργειακού το 1953 Το Σεπτέμβριο του 1953 αρχίζει ο Παναργειακός την προετοιμασία του για το κύπελλο και το πρωτάθλημα Αργολιδοκορινθίας με φιλικά παιγνίδια. Νικά τον Ολυμπιακό Κορίνθου με 2 - 0, τον Α.Ο.Κ. Κηφισιάς με 3 - 1, τον Λευκό Αστέρα Αθηνών (Λυκαβηττού) με 1 - 0, τον Πέλοπα Κιάτου με 1 - 0 και χάνει μόνο από τον Άρη Κορίνθου με 3 - 1. Στους αγώνες αυτούς έπαιξαν οι Ι. Σμυρνιωτάκης - Αχ. Βλασσόπουλος - Αθ. Παπακόρδας - Π. Μούκας - Γ. Κολορίζας - Δ. Γουρζουλίδης - Κ. Μπουκάρας - Φ. Ιορδάνογλου - Γ. Καλιάτσης - Π. Κυριακόπουλος - Δ. Τσάμης - Ι. Καραλέκας - Αλ. Ξηνταρόπουλος.
Το πρώτο επίσημο παιγνίδι της περιόδου (11-11-1953) για το πρωτάθλημα μεταξύ Παναργειακού - Ηρακλή Ναυπλίου διεκόπη λόγω βροχής και ενώ το σκορ ήταν 1- 1.
Στον προγραμματισμένο αγώνα για το κύπελλο (18-11-1953) πάλι με τον Ηρακλή Ναυπλίου δεν κατήλθε η ομάδα του Ναυπλίου προς μεγάλη απογοήτευση των φιλάθλων.
Ακολουθούν τα παιγνίδια πρωταθλήματος και κυπέλλου, όπου ο Παναργειακός σημειώνει τα εξής αποτελέσματα:
Παναργειακός - Ολυμπιακός Λουτρακίου 3 - 4 (Κύπελλο)
Παναργειακός - Ηρακλής Ναυπλίου 1 - 1
Παναργειακός - Πανναυπλιακός 1 - 4
Παναργειακός - Ηρακλής Ν. 1 - 2
Παναργειακός - Πανναυπλιακός 0 - 0
(Προκρίθηκε για το πρωτάθλημα από τον όμιλο Αργολίδας ο Πανναυπλιακός)
Το Δεκέμβριο του 1953 ο Παναργειακός συνεχίζοντας με φιλικούς αγώνες νίκησε τόσο τον Αχιλλέα Κορίνθου με 1 - 0 (σκόρερ ο Κολορίζας) όσο και τον Ηρακλή Ξυλοκάστρου με 6 - 0. (Σκόρερς οι Κυριακόπουλος (3) - Γιαχουντής - Μούκας - Ταραντίλης).


1956 - Ο Παναργειακός Πρωταθλητής Αργολιδοκορινθίας για πρώτη φορά στην ιστορία του

Στα τέλη Ιανουαρίου του χρόνου αυτού ο Παναργειακός συμμετέχει στο κύπελλο Ελλάδας και μετά από ωραίο αγώνα αποκλείει τον Άρη Κορίνθου με τρία τέρματα που πέτυχαν οι Γιαννόπουλος (2) και Ψαρρός.
Η διοίκηση του Παναργειακού καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την πρόοδο του συλλόγου τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο στίβο και καλεί τους νέους του Άργους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον κλασικό αθλητισμό να απευθύνονται στον υπεύθυνο για την προπόνησή τους καθηγητή κ.Σωτ.Γκόφα.
Σε φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα στις 15-4-1956 Πανναυπλιακός - Παναργειακός 3 - 0.
Τον Ιούνιο του 1956 οι φίλαθλοι του Άργους δέχθηκαν με ενθουσιασμό μια σπουδαία νίκη του Παναργειακού επί της Μικτής Κορινθίας με 5 - 1. Στο παιγνίδι αυτό που έγινε με διαιτητή τον Κώστα Κιμουλιάτη, ο Γεν.Αρχηγός κ.Γιάννης Νεοφυτιάδης παρέταξε τους: Μαρίνο - Μαρλαγκούτσο - Βλασσόπουλο - Δημοπάνα - Παπακόρδα - Κοζιώτη - Τσάμη - Μούκα - Γιαννόπουλο - Χρ. Μιχαηλίδη - Καραλέκα (Ψαρρό).
Σε δύο φιλικούς αγώνες: Παναργειακός - Πανναυπλιακός 1 - 1 στο Άργος και 2 - 2 στο Ναύπλιο για το κύπελλο που αθλοθέτησε το κατάστημα Πανελλήνιον. Στο παιγνίδι αυτό έσπασε το πόδι του ο Τάσος Γιαννόπουλος.
Προετοιμαζόμενος για το πρωτάθλημα Αργολιδοκορινθίας ο Παναργειακός συναντά σε φιλικούς αγώνες τον Αθηναϊκό (2 - 4), τον ΠΑΟ Ρουφ (3 - 2) και τον Αστέρα Αθηνών (1 - 2).
Έναρξη του Πρωταθλήματος Αργολιδοκορινθίας 1956-57

Το Σεπτέμβριο αρχίζει για τον Παναργειακό το πρωτάθλημα Αργολιδοκορινθίας αγωνιστικής περιόδου 1956-57, η κατάκτηση του οποίου τον οδήγησε στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διάκριση της ιστορικής του πορείας με τη συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Στον πρώτο αγώνα αντιμετωπίζει τον Πέλοπα Κιάτου και νικά με 4 - 0. Οι φίλαθλοι ενθουσιάστηκαν από την επιτυχία αυτή και χειροκρότησαν θερμά τους Μαρίνο - Βλασσόπουλο - Δημοπάνα - Γιαχουντή - Παπακόρδα - Κοζιώτη - Ψαρρό - Μιχαηλίδη - Κυριακόπουλο - Μητσόπουλο - Μαρλαγκούτσο.
Ακολουθεί ένας ατυχής αγώνας στην Κόρινθο και ήττα με 2 - 1 από τον Ολυμπιακό Κορίνθου.
Στις 17 Οκτωβρίου 1956 ο Παναργειακός μετά από ένα σκληρό παιγνίδι υπό τη διαιτησία του κ. Ψωμαδόπουλου νικά στον 3ο αγώνα πρωταθλήματος τον Ολυμπιακό Λουτρακίου με 3 - 1. Μαρίνος - Βλασσόπουλος - Δημοπάνας - Γιαχουντής - Φεσαπίδης - Παπακόρδας - Ψαρρός - Μιχαηλίδης - Μητσόπουλος - Κυριακόπουλος - Τσάμης αποτέλεσαν τη σύνθεση της ομάδας.
Με δύο ακόμη νίκες επί του Ηρακλή Ξυλοκάστρου και Άρεως Κορίνθου συνεχίζει ο Παναργειακός την πορεία του στο πρωτάθλημα μέσα σε διοικητικές ανακατατάξεις.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στο Ναύπλιο όπου η ήττα με 4 - 1 από τον Πανναυπλιακό στενοχώρησε τους χίλιους περίπου φιλάθλους που με κάθε μέσον πήγαν στη γειτονική πόλη.
Ακολουθεί ένα φιλικό παιγνίδι μεταξύ των δύο ομάδων και οι εισπράξεις διατίθενται υπέρ των αναλφάβητων δίδοντας έτσι το ποδόσφαιρο τη δική του βοήθεια στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η κοινωνία της εποχής εκείνης.
Τον επόμενο αγώνα του πρωταθλήματος ο Παναργειακός κέρδισε χωρίς να αγωνισθεί, μια και ο αντίπαλός του Ηρακλής Ξυλοκάστρου δεν κατήλθε στο Άργος.

α τρία επόμενα επιτυχή παιγνίδια του Παναργειακού για το πρωτάθλημα ήταν αρκετά για φιλοδοξίες πέρα από τα όρια της περιοχής. Στο Άργος μετά από ωραίο αγώνα νικά τον Ολυμπιακό Κορίνθου με 2 - 1. Το γεγονός όμως που συγκίνησε τους φιλάθλους ήταν τόσο η νίκη μέσα στο Λουτράκι επί του Ολυμπιακού όσο και η ισοπαλία στη Κόρινθο με τον Άρη μετά από ιδιαίτερα σκληρούς και επεισοδιακούς αγώνες.
Παράλληλα με την καλή πορεία του Παναργειακού στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου η διοίκηση εξασφαλίζει αθλητικό υλικό από το Υπουργείο Παιδείας για τα τμήματα στίβου και αθλοπαιδιών, την επιμέλεια των οποίων έχει ο γυμναστής Σωτ. Γκόφας.
Ο Παναργειακός συνεχίζοντας τη θριαμβευτική του πορεία για την κατάκτηση του πρωταθλήματος καταβάλλει στην Κόρινθο τον Αχιλλέα Κορίνθου με 2 - 0 και τίθεται επικεφαλής του βαθμολογικού πίνακα.
Από τον υπεύθυνο των άλλων τμημάτων, κ. Γκόφα, οργανώνονται αγώνες βόλλεϋ και δρόμος επί ανωμάλου εδάφους.
Παναργειακός - Πανναυπλιακός 3 - 1 και ο Παναργειακός αναδεικνύεται πρωταθλητής Αργολιδοκορινθίας

Με την ανάδειξη του Παναργειακού πρωταθλητή Αργολιδοκορινθίας για πρώτη φορά στην ιστορία του πραγματοποιείται το όνειρο των φιλάθλων. Τούτο επετεύχθη την τελευταία αγωνιστική (16-12-1956) στο Άργος, όπου παρουσία 5.000 φιλάθλων και μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα νίκησε τον συνδιεκδικητή του Πρωταθλήματος Πανναυπλιακό με 3 - 1. Οι παίκτες Μαρίνος - Γιαχουντής - Βλασσόπουλος - Δημοπάνας - Παπακόρδας - Κοζιώτης - Ψαρρός - Μιχαηλίδης - Γιαννόπουλος - Κυριακόπουλος - Τσάμης ήσαν εκείνοι που σφράγισαν το εισιτήριο του Παναργειακού για την επόμενη φάση.
Έναρξη πρωταθλήματος Νοτίου Ομίλου

Χριστούγεννα 1956: Το πρώτο αεροπορικό ταξίδι στην ιστορία του Παναργειακού Στις 23 Δεκεμβρίου του 1956 αρχίζει το πρωτάθλημα Νοτίου Ομίλου στο οποίο εκτός του Παναργειακού συμμετείχε η Παναχαϊκή, ο Ολυμπιακός Χαλκίδας και ο Ο.Φ.Η..
Πρώτος αντίπαλος στο Άργος ο Ολυμπιακός Χαλκίδας τον οποίο ο Παναργειακός νικά με 1 - 0 με τέρμα του Ψαρρού.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα μεταβαίνει αεροπορικώς (το πρώτο αεροπορικό ταξίδι στην ιστορία του συλλόγου) στο Ηράκλειο της Κρήτης και το παιγνίδι την επόμενη ημέρα διακόπτεται λόγω βροχής στο 25ο λεπτό και ενώ ο Παναργειακός προηγείτο με 1 - 0 (Τσάμης).


1957 - Η μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του Παναργειακού

Στις 9-1-1957 ο Παναργειακός ηττάται στη Χαλκίδα με 3 - 1 και την απογοήτευση από την ήττα μετριάζει το γεγονός της επιτυχίας του ενός τέρματος (Τσάμης) που έμελλε να είναι καθοριστικό στην προσπάθεια των παικτών και του συμβουλίου να κατακτήσουν και αυτό το πρωτάθλημα.
Την πρωτοχρονιά του 1957 στη σπουδαία συνάντησή του με τον Ο.Φ.Η. μετά από ένα ωραίο και σε αθλητικά πλαίσια αγώνα στο κατάμεστο γήπεδο του Παναργειακού αναπτερώνονται οι ελπίδες από την νίκη της ομάδας με 2 - 0 (Τσάμης - Κυριακόπουλος).
Η 6η Ιανουαρίου ήταν η πιο σημαντική για την υπόθεση του πρωταθλήματος. Ο Παναργειακός αγωνιζόμενος στην Πάτρα με την Παναχαϊκή και με ήρωα τον τερματοφύλακα Γιώργο Μαρίνο, ο οποίος απέκρουσε δύο φορές καταλογισθέν πέναλτι, αναδείχθηκε ισόπαλος με 1 - 1 (Γιαννόπουλος) και διατήρησε τις φιλόδοξες ελπίδες του. Περίπου 300 φίλαθλοι από το Άργος είχαν ακολουθήσει την ομάδα.
Με ισόπαλο αποτέλεσμα (0 - 0) έληξε και ο αγώνας στο Άργος μεταξύ των δύο ομάδων που έγινε την 29-12-1956 και οι δύο βαθμοί της ισοπαλίας έδιναν το δικαίωμα στον Παναργειακό να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Ο Παναργειακός Πρωταθλητής Νοτίου Ομίλου

1957: Ο.Φ.Η. - Παναργειακός Δύο ημέρες μετά, στις 11-1-57, στο ουδέτερο γήπεδο του Πανιωνίου ο Παναργειακός μετά από ένα συγκλονιστικό παιγνίδι έρχεται ισόπαλος με τον Ο.Φ.Η (0 - 0) και εξασφαλίζει τη συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Χωρίς προπονητή αλλά με Γενικό Αρχηγό τον κ. Γιάννη Νεοφυτιάδη οι παίκτες Γιώργος Μαρίνος - Ανδρέας Γιαχουντής - Αχιλλέας Βλασσόπουλος - Ανδρέας Δημοπάνας - Θανάσης Παπακόρδας - Βαγγέλης Κοζιώτης - Κυριάκος Ψαρρός - Χρήστος Μιχαηλίδης - Τάσος Γιαννόπουλος - Τάκης Κυριακόπουλος και Δημήτρης Τσάμης έδωσαν την ευκαιρία στους φιλάθλους του Άργους να πανηγυρίσουν και να ζήσουν ευτυχισμένες στιγμές.
Η επιστροφή στο Άργος ανάγκασε το Δήμαρχο της πόλης και πλήθος φιλάθλων να υποδεχθούν με τιμές τους ηρωικούς παίκτες. «Την εσπέραν της ίδιας ημέρας κατά την επιστροφήν της ομάδος μετά του Προέδρου της και των συνοδών της ολόκληρος η πόλις επεφύλαξεν την θερμοτέραν υποδοχήν εις αυτήν με επικεφαλής τον κ. Δήμαρχον και την φιλαρμονικήν ήτις εξήλθε προς προϋπάντησιν εις την έξοδον της πόλεως. Άμα τη αφίξει του αυτοκινήτου της ομάδος οι ενθουσιώδεις φίλαθλοι ήρπαοαν εις τους ώμους των τον Πρόεδρον του Παναργειακού και τους ποδοσφαιριστάς τους οποίους με ζητωκραυγάς και ζωηράς επευφημίας ωδήγησαν εις την κεντρικήν πλατείαν όπου ανέμενε μέγα πλήθος κόσμου. Μετά ταύτα από του εξώστου του Δημαρχείου ο κ. Δήμαρχος προσεφώνησε τα τιμημένα παιδιά του Παναργειακού και εν συνεχεία ο Πρόεδρος του Παναργειακού ηυχαρίστησε τον κ. Δήμαρχον και την πόλιν δια την υποδοχήν.» (Εφ. ΑΣΠΙΣ 20-1-1957).
Ο Παναργειακός στην πρώτη κατηγορία της Ελλάδος

Ο πρωταθλητής του Νοτίου Ομίλου Παναργειακός και η πρωταθλήτρια του Βορείου Ομίλου Δόξα Δράμας ήσαν οι δύο ομάδες που εκπροσωπούσαν την επαρχία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη με δέκα ομάδες, Οι υπόλοιπες ομάδες ήσαν από την Αθήνα ο Παναθηναϊκός, ο Απόλλων και ο Πανιώνιος, από τον Πειραιά ο Ολυμπιακός, ο Εθνικός και η Προοδευτική και από την Θεσσαλονίκη ο Άρης και ο Π.Α.Ο.Κ..

Στον πρώτο του αγώνα στο Άργος (13-1-1957) με τον Ολυμπιακό Πειραιώς 7.000 φίλαθλοι από τo Άργος και από άλλες πόλεις δημιούργησαν μια φανταστική ατμόσφαιρα, όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής και μετά από θαυμάσιο αγώνα έληξε ο αγώνας με 1 - 6 υπέρ του Ολυμπιακού (ημίχρονο 0 - 2).
Την επόμενη αγωνιστική (20-1-1957) στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο ο Παναργειακός αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και το 4 - 0 υπέρ της αθηναϊκής ομάδας θεωρήθηκε τιμητικό αποτέλεσμα.
Παράλληλα με τη συμμετοχή του Παναργειακού στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα η διοίκηση με επικεφαλής τον πρόεδρο κ.Γεώργιο Θωμόπουλο πρωτοστατεί στη δημιουργία εράνου για την ίδρυση γυμναστηρίου. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, δημιούργησε τριβές και αντιθέσεις με τον τότε Δήμαρχο του Άργους. Ο τοπικός τύπος κάνει τα δικά του σχόλια για το θέμα αυτό, αλλά δεν παραλείπει να αφιερώνει το κύριο άρθρο στη ανάγκη δημιουργίας εθνικού γυμναστηρίου και προτρέπει τους Αργείους να βοηθήσουν στον έρανο. Η είδηση αυτή έφτασε και στην Αμερική και ο εγκατεστημένος στο Άκρον Οχάιο Δημ. Τσακίρης και η σύζυγός του Σωτηρία (το γένος Φίλη) έστειλαν σεβαστό χρηματικό ποσό. Άξια επαίνου θεωρήθηκε και η προσφορά του σερβιτόρου Σωτήρη Βασιλείου με σχετικό δημοσίευμα στον τοπικό τύπο.
Ο Εθνικός Πειραιώς ήταν σύμφωνα με το πρόγραμμα ο τρίτος αντίπαλος του Παναργειακού. Στις 27 Ιανουαρίου 1957 στο Άργος Παναργειακός - Εθνικός 1 - 6.
Η αεροπορική μέσω Θεσσαλονίκης μετάβαση του Παναργειακού στη Δράμα για τον αγώνα με τη Δόξα κινητοποίησε τους εκεί εγκατεστημένους Αργείους ( Δήμας Αν. ανχης Χωρ/κής - Οικονόμου Μοίραρχος - Ντελόπουλος Λ. επιχειρηματίας - Μπούνος Στ.- Μιχαλόπουλος αρχικτηνίατρος - Μαρίνης Μηχανικός), οι οποίοι υποδέχθηκαν την αποστολή και το βράδυ της παραμονής του αγώνα παράθεσαν δείπνο σε παίκτες και συνοδούς.
Στο παιγνίδι παρά τις ελλείψεις ο Παναργειακός αγωνίστηκε ικανοποιητικά και το τελικό αποτέλεσμα ( 4 - 1 υπέρ της Δόξας) θεωρήθηκε τιμητικό.
Με το ίδιο σκορ (4 - 1) ηττήθηκε ο Παναργειακός και από τον Άρη Θεσσαλονίκης, στις 24-2-1957, αλλά αυτή τη φορά η έκταση της ήττας αποδόθηκε στην «αισχρά» διαιτησία του κ. Κορκίδη, όπως γράφουν σχετικά δημοσιεύματα στον αθλητικό τύπο. Εν τω μεταξύ προσελήφθη προπονητής ο κ. Ρουσσόπουλος, παλαίμαχος παίκτης του Ολυμπιακού Πειραιώς.
Κυριακή, 3 Μαρτίου 1957 στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παναθηναϊκός - Παναργειακός 5 - 0.
Ημέρα Τετάρτη έγινε στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» ο αγώνας με τον Ολυμπιακό Πειραιώς ο οποίος έληξε με 5 - 0 υπέρ του Ολυμπιακού.
Με 5 - 1 ηττήθηκε ο Παναργειακός στις 30 Μαρτίου στο Άργος από τον Πανιώνιο όπως και από τον Π.Α.Ο.Κ. με 3 - 0 στις 10 - 3 -1957.
Στις 14 Απριλίου για το κύπελλο Ελλάδας Παναργειακός - Παναιτωλικός 2 - 2.
Ανήμερα και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα σε δύο φιλικούς αγώνες ο Παναργειακός νικά τον Έσπερο Αθηνών με 3 - 2 και 3 - 1.
Για το κύπελλο Ελλάδας Παναργειακός - Ολυμπιακός Κορίνθου 1 - 0 (28-4-1957).
Ο Παναργειακός συνεχίζοντας τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Πανελληνίου Πρωταθλήματος αντιμετωπίζει στις 8 Μαΐου στο «Γ. Καραϊσκάκης» τον Εθνικό Πειραιώς (αποτέλεσμα 0 - 1) και στις 12 Μαΐου στη Νίκαια την Προοδευτική (1 - 5).
Απόλλων Αθηνών - Παναργειακός στη Ριζούπολη 8 - 0.
Παναργειακός - Απόλλων Αθηνών 1 - 2.
Μία ακόμη νίκη του Παναργειακού επί του Απόλλωνα Καλαμάτας με 2 - 1 για το κύπελλο Ελλάδας του επέτρεψε να περάσει στα ημιτελικά του θεσμού.
27 Μαΐου 1957: Παναργειακός - Δόξα Δράμας 0 - 3
Στα προγραμματισμένα παιγνίδια με Άρη και Π.Α.Ο.Κ. στη Θεσσαλονίκη ο Παναργειακός δε μετέβη.
9 Ιουνίου 1957: Α' -Β' Παναργειακού - Ερμής Πειραιώς (φιλικός) 4 - 2
16 Ιουνίου 1957: Παναργειακός - Αρίων Αθηνών (φιλικός) 2 - 2
1957: Παναργειακός - Παναθηναϊκός Την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου του 1957 ο Παναργειακός τελείωσε τις υποχρεώσεις του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα αντιμετωπίζοντας τον Παναθηναϊκό στο Άργος. Μέσα σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα οι φίλαθλοι της Αργολίδας θαύμασαν από κοντά τους παίκτες του Παναθηναϊκού και χειροκρότησαν θερμά και τις δύο ομάδες για το θαυμάσιο παιγνίδι. Τελικό αποτέλεσμα 6 - 0 υπέρ του Παναθηναϊκού. Διαιτητής του αγώνα ο βετεράνος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Π. Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.
Τον Ολυμπιακό Πειραιώς και αυτή τη φορά για το κύπελλο Ελλάδας αντιμετώπισε ο Παναργειακός στις 24 Ιουλίου 1957 και μέσα σε ενθουσιώδεις εκδηλώσεις και φιλική ατμόσφαιρα ηττήθηκε με 7 - 1. Οι Υφαντής (3), Ποσειδών (2), Σούλης και Μεσολογγίτης πέτυχαν τα τέρματα του Ολυμπιακού και ο Δημοπάνας του Παναργειακού.
Η συμμετοχή του Παναργειακού στο πρωτάθλημα Ελλάδας έδωσε την ευκαιρία σε παίκτες και συμβούλιο να αποκτήσουν τις δικές τους εμπειρίες και άρχισαν από το καλοκαίρι να προετοιμάζονται για το επόμενο πρωτάθλημα, κάτι που έκαναν και οι άλλες ομάδες των δύο νομών σε μια προσπάθεια να επαναλάβουν την πορεία του Παναργειακού.
Βαθμολογία Πανελληνίου Πρωταθληματος 1956-57

1. Ολυμπιακός Πειραιώς (42-11) 46
2. Παναθηναϊκός (41-13) 46
3. Απόλλων Αθηνών (48-23) 42
4. Π.Α.Ο.Κ. (28-25) 37
5. Δόξα Δράμας (31-31) 35
6. Εθνικός Πειραιώς(23-22) 34
7. Άρης Θεσσαλονίκης (23-24) 34
8. Πανιώνιος (30-28) 33
9. Προοδευτική (26-36) 31
10. Παναργειακός (7-76) 16
ΠΗΓΗ:http://www.panargeiakos.gr/Istoria.html

Φέτος αγωνιζεται στο Δ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ κ τον 7ο ΟΜΙΛΟ , στον οποίο αναδείχθηκε πρωταθλητής κ ανέρχεται στην Γ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.
Επίσης φέτος αναδείχθηκε κυπελλούχος ΕΠΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ κ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.