Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Αθλητική Ένωση Μεσολογγίου

Ιστορία Α.Ε. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Η ιστορία της Αθλητικής Ένωσης Μεσολογγίου ξεκινά σαν ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '30, και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Προερχόμενη από την συνένωση τοπικών ομάδων (Ολυμπιακός, Δάφνη, Ατρόμητος, Αστέρας) και το μεράκι κάποιων ανθρώπων, η ΑΕΜ αναγνωρίζεται τυπικά και ουσιαστικά σαν ποδοσφαιρικό, αθλητικό σωματείο και εντάσσεται στην δύναμη της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πατρών, τον Σεπτέμβριο του 1932.
Οι πρώτοι ποδοσφαιριστές της ήταν οι: Ντρες, Λιναρδάτος, Γιαννόπουλος, Μακεδονόπουλος, Παπαδημητρίου, Ζαβιτσανάκης, Γαλάνης, Βορίλας, Βαλσαμάκης, Σταυρόπουλος, Πετρολέγγας, Φάκας, Ρήγας και Πολύδωρος.
Το 1932 δίνει και τους πρώτους φιλικούς αγώνες με ομάδες της περιοχής, με εντυπωσιακά αποτελέσματα:
ΑΕΜ - ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ : 6-0
ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - ΑΕΜ : 0-5
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΕΜ : 2-5
ΑΕΜ - ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ : 6-1

Η ομάδα της ΑΕΜ με την έναρξη του πολέμου, το 1940, παύει τις αγωνιστικές της δραστηριότητες και μετά το Αλβανικό Έπος και την Γερμανική κατοχή, σε εποχή εμφυλίου σπαραγμού, εμφανίζεται διασπασμένη και διχασμένη, έχοντας πάρει τη θέση της δύο ομάδες: η ΝΙΚΗ και ο ΕΘΝΙΚΟΣ.

Με πρωτοβουλία των αείμνηστων Νάσου Θεοφιλάτου, Κωνσταντίνου Ρήγα και άλλων Μεσολογγιτών που προέρχονταν από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις, ενώνουν το 1946 τις δύο ομάδες ΝΙΚΗ και ΕΘΝΙΚΟ και επανιδρύουν την ΑΕΜ.
Οι παίκτες που θα πλαισιώσουν το νέο αυτό ξεκίνημα της ΑΕΜ, θα αγωνιστούν για αρκετά χρόνια μαζί και θα δοξάσουν το όνομα της ομάδας της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Η μεταπολεμική ομάδα είχε ποδοσφαιριστές όπως οι Θεοφιλάτος, Ρήγας, Συνοδινός, Λιβιεράτος, Αποστολόπουλος, Κόλλιας, Κατσαντώνης, Καραβίας, Χασιώτης, Παπαναστασίου, Ραυτόπουλος, Σοφιανός, Σκαρλάτος, Νικολόπουλος, Φαράντος, Λεωνάκης και είναι αυτοί που αγωνίζονταν στα πρωταθλήματα που διοργανώνονταν από την Ε.Π.Σ. Πατρών.
Από μέσα της δεκαετίας του '50 εμφανίζονται κάποιοι παίκτες που όχι μόνο συνέχισαν να δοξάζουν το όνομα της ΑΕΜ, αλλά μερικοί εξ' αυτών αποτέλεσαν μεταγραφικούς στόχους μεγαλύτερων ομάδων. Οι Σικόλας, Γκούβας, Κομματάς, Σταθέλος, Δεράου, Πουλής, Λεωνάκης, Σακεριανός, Σοροντήλας, Μαμαλούγκας κ.α. αποτέλεσαν μια αξεπέραστη δυναμική και τεχνική γενιά ποδοσφαιριστών, που προετοίμασε το έδαφος για να αναδειχθεί η ΑΕΜ σε σημαντική και υπολογίσιμη για τους αντιπάλους της ποδοσφαιρική δύναμη.
Την αγωνιστική περίοδο 1966 - 67 η ΑΕΜ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Γ' Εθνική κατηγορία και με προπονητή τον Καρδαμή πετυχαίνει σημαντικά αποτελέσματα με τις ομάδες που αγωνίστηκε:
ΑΕΜ - ΑΡΤΑ : 2-0
ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ - ΑΕΜ : 2-3
ΑΕΜ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ : 3-1
ΑΕΜ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ : 2-0

Οι παίκτες που την αποτελούσαν ήταν οι: Κατσάμπαλος, Αντωνάτος, Μπαλάσκας, Μουζόπουλος, Γκόρπας, Πάσσιος, Καββάγιας, Πασιόπουλος, Γαλανός, Μοσχόπουλος, Βουλιμιώτης, Μαντζουράτος, Πουλής, Τζίλιος, Αμούργης, Μαργέτης, Δενδρινός, Σουρούνης, Καλομαμάς.

Το 1968 ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας όπου μετέχει και η ΑΕΜ, η οποία στις πρώτες διοργανώσεις αναδείχθηκε 4 συνεχόμενες φορές πρωταθλήτρια Αιτωλοακαρνανίας. Την περίοδο 1976-77 η ΑΕΜ αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ομάδα του νομού μας, μετά από μάχη με τον ΑΡΗ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ, συγκεντρώνοντας 33 βαθμούς και πετυχαίνοντας, 15 νίκες, 3 ισοπαλίες και καμία ήττα.
Με προπονητή τον Παντελή Τσάπο και από τα μέσα της χρονιάς με νέο προπονητή τον Αχιλλέα Σαββίδη, η ΑΕΜ αγωνίζονταν με τους: Ζήκο, Μανιάτη, Γουλή, Τζήλιο, Σκύρλα, Βούρβαχη, Τριανταφύλλου, Πασσιόπουλο, Καραμανόπουλο, Σταμουλακάτο, Δενδρινό, Σαρτζή, Ζαπαντιώτη, Λίτσο, Λύτρα, Γαλανό, Πιτσέρη, Μπάθα, Κάκκο και Καραθανασόπουλο.
Σαν πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, η ΑΕΜ μετείχε σε μικρό περιφερειακό πρωτάθλημα που το αποτελούσαν 6 πρωταθλήτριες Ενώσεων, από τις οποίες ο πρωταθλητής θα ανέβαινε στην Β' Εθνική κατηγορία.
ΑΕΜ - ΑΜΑΛΙΑΔΑ : 1-0
ΑΜΑΛΙΑΔΑ - ΑΕΜ : 1-1
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ - ΑΕΜ : 0-0
ΑΕΜ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ : 1-0
ΑΕΜ - ΑΙΟΛΙΚΟΣ : 2-1
ΑΙΟΛΙΚΟΣ - ΑΕΜ : 0-1
ΑΕΜ - ΔΟΞΑ ΜΑΓΟΥΛΑΣ : 3-1
ΔΟΞΑ ΜΑΓΟΥΛΑΣ - ΑΕΜ : 1-2
ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ - ΑΕΜ : 1-1
ΑΕΜ - ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ : 3-0

Η ΑΕΜ ανεδείχθη πρωταθλήτρια με 17 βαθμούς 15-5 τέρματα και συνολικά 7 νίκες, 3 ισοπαλίες και καμία ήττα, γράφοντας έτσι την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία της, αφού ανέβηκε για πρώτη φορά στην Β' Εθνική κατηγορία.

Η ΑΕΜ αγωνιζόμενη την περίοδο 1977-78 στην Β' Εθνική κατηγορία με 20 συνολικά ομάδες ακολουθεί μια μέτρια αγωνιστική πορεία και κατατάσσεται τελικά στην 18η θέση, με 24 βαθμούς. Στο κύπελλο Ελλάδας, απεκλείσθη από την ομάδα των ΤΡΙΚΑΛΩΝ με 0-1.
Οι παρακάτω παίκτες αποτελούσαν την ομάδα της ΑΕΜ στην Β' Εθνική: Ζήκος, Ζαπαντιώτης, Καραθανασόπουλος, Γαλανός, Κάκκος, Καραμανόπουλος, Χαΐδάκης, Μπάθας, Καββάγιας, Δενδρινός Δ., Ψεύτης, Μανιάτης, Μπαλντούμας, Τζίλιος, Αλπέντζος, Τριανταφύλλου, Σταμουλακάτος, Τσακμακίδης, Πασσιόπουλος, Πασσάς, Ζαπαντιώτης, Μάνθος, Βούρβαχης. Προπονητής ήταν ο Αχιλλέας Σαββίδης και συνεργάτες του οι Μπάμπης Σεραφείδης και Νικόλαος Καραμανλής. Πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Γ. Νατσικώστας.
Ακολούθως η ΑΕΜ αγωνίζεται στην Εθνική Ερασιτεχνική για μερικά χρόνια, καταλαμβάνοντας μάλιστα αξιόλογες θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα. Μερικοί παίκτες που αγωνίζονταν αυτή την σημαντική περίοδο για την ΑΕΜ ήταν οι: Παναγιωτόπουλος, Σκάνδαλος, Χαΐδάκης, Μανιάτης, Κατσίφας, Μαργέλης, Μπακοδήμος, Κουτρούλης, Ξηρός, Αχτύπης, Λιακκάκης, Καλτσούλας, Μουρίκης, Δερβίσης, Κρανιώτης, Μιχαλόπουλος, Μάνθος.
Την περίοδο 1987-88 η ΑΕΜ αγωνιζόμενη στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, βγαίνει πρωταθλήτρια με πολλά ρεκόρ: 29 νίκες, 5 ισοπαλίες καμία ήττα, 61 βαθμούς, 125-22 τέρματα. Μετέχει επίσης σε αγώνες μπαράζ για άνοδο στην Δ' Εθνική, όπυ αναδεικνύεται πρώτη με 10 βαθμούς.
ΑΕΜ - ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΟΣ : 4-0
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΟΣ - ΑΕΜ : 0-6
ΑΜΑΛΙΑΔΑ - ΑΕΜ : 0-0
ΑΕΜ - ΑΜΑΛΙΑΔΑ : 2-0
ΑΕΜ - ΔΑΦΝΗ ΠΑΤΡΩΝ : 3-1
ΔΑΦΝΗ ΠΑΤΡΩΝ - ΑΕΜ : 2-2

Με προπονητή τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα, την περίοδο 1988-89, η ΑΕΜ τερματίζει 2η μετά τον Παναιτωλικό, συγκεντρώνοντας 44 βαθμούς και κερδίζει μία ακόμη άνοδο σε μεγαλύτερη κατηγορία, αυτή την φορά, στην Γ' Εθνική κατηγορία.

Οι παίκτες που πέτυχαν αυτή την επιτυχία ήταν οι: Ασημάκης, Ντρέλιας, Ξανθόπουλος, Γαλής, Μουρίκης, Μπαλντούμας, Ανδρονίκου, Κάκκος, Μάνθος Λ., Αχτύπης, Ταράσης, Χαΐδάκης, Κακογιάννης, Κότσαλος, Καλύβας, Δοντάς, Καπώνης, Μεταξούλης, Δανιήλ.
Μερικά αποτελέσματα αγώνων:
ΑΕΜ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ : 1-0
ΑΕΜ - ΧΑΝΙΑ : 1-0
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΑΕΜ : 1-1
ΑΕΜ - ΜΑΝΔΡΑΪΚΟΣ : 4-0
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΕΜ : 2-0
ΑΕΜ - ΜΟΣΧΑΤΟ : 4-0
ΑΕΜ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ : 4-1
ΑΜΑΛΙΑΔΑ - ΑΕΜ : 0-2

Στη Γ΄ Εθνική η ΑΕΜ αγωνίστηκε τις περιόδους 1989-90, 90-91, 91-92, αντιμετωπίζοντας πολύ γνωστές ομάδες, δεν κατάφερε όμως ποτέ να κάνει την πολυπόθητη υπέρβαση για άνοδο σε μεγαλύτερη κατηγορία.

ΑΕΜ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ : 6-1
ΑΕΜ - ΑΙΓΑΛΕΩ : 2-0
ΑΕΜ - ΗΡΟΔΟΤΟΣ : 6-1
ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΜ : 1-3
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΑΕΜ : 0-1
ΑΕΜ - ΦΩΣΤΗΡΑΣ : 3-0
ΑΕΜ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ : 2-1
Για το Κύπελλο Ελλάδος:
1989-90 ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΕΜ : 5-0
1990-91 ΑΕΚ - ΑΕΜ : 5-1
1991-92 ΠΑΟΚ - ΑΕΜ : 4-1

Μερικοί από τους παίκτες που αγωνίστηκαν στην Γ' Εθνική, αυτές τις χρονιές ήταν οι: Μαχαίρας, Ντρέλιας, Ασημάκης, Μουρίκης, Ζαβογιάννης, Γαλλής, Ιωακειμίδης, Ταράσης, Καλύβας, Τζάτζος, Κερασιώτης, Τσούξτος, Σουβλέρης, Αριτζής, Μακρής, Μάνθος, Πατρώνης, Δελημάρης, Διδασκάλου, Νταλακούρας, Κερανούδης, Ζευγίτης, Παπαχρήστος, Ζαρκαβέλης, Ζήκος, Πετούσης, Λαγούδης κ.α. Ακολούθησαν δύο αγωνιστικές περίοδοι στην Δ' Εθνική και με προπονητή το Νόνι Λίμα, η ΑΕΜ καταφέρνει να κερδίσει την άνοδό της.

ΑΕΜ - ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ : 5-2
ΑΕΜ - ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ : 4-1
ΑΕΜ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ : 10-1

Αγωνίστηκαν οι: Νικολαΐδης, Ζαβογιάννης, Λίμα, Μουχάνης, Κούσης, Πετούσης, Χυτήρογλου, Στασινόπουλος, Καλογερόπουλος, Ζευγίτης, Λάτος, Ζαρκαβέλης, Ζαπαντιώτης, Γκρέκας, Μιχόπουλος, Παπαδήμας, Καρτσακλής.

Την αγωνιστική χρονιά 1994-95 η ΑΕΜ μετά από κακή πορεία και με προπονητή το Γιουγκοσλάβο Ζλάτκο Γκρίμποτιτς, τερματίζει στην 17η θέση και υποβιβάζεται. Μερικά αποτελέσματα:
ΑΙΓΑΛΕΩ - ΑΕΜ : 0-0
ΑΕΜ - ΧΑΪΔΑΡΙ : 2-1
ΑΕΜ - ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ : 4-0
ΑΕΜ - ΝΑΥΠΛΙΟ : 2-0
Για το Κύπελλο Ελλάδας:
ΑΕΜ - ΝΑΟΥΣΑ : 0-1
ΑΕΜ - ΟΦΗ : 1-0

Αγωνίστηκαν οι: Ζαπαντιώτης, Τσιρογιάννης, Μπιτσικώκος, Μπακογιάννης, Κοντιζάς, Λάτος, Φράγκος, Γκάϊτς, Ζαρκαβέλης, Τσελεμπής, Μαρίνος, Χατζηγεωργίου, Βουκελάτος, Ηλιάδης, Κοντόβας, Ταράσης, Καζάκος, Φωνταλής, Καρτσακλής.

Από την αγωνιστική περίοδο 1995-96 έως και σήμερα η ΑΕΜ συνεχίζει να αγωνίζεται αξιοπρεπώς και να κρατά άσβεστο το όνειρο της ανόδου και την σημαία της ιστορίας της ψηλά, στον ιστό του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.
Για 6η χρονιά, η Αθλητική Ένωση Μεσολογγίου, αγωνίζεται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής (5ος όμιλος) και παρά τις όποιες δυσκολίες (οικονομικές, αθλητικές υποδομές κ.λ.π.) μεταφέρει υπερήφανα το όνομα της ιστορικής μας ομάδας, όπου και αν αγωνίζεται.



 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΣΤΕΛΙΟΣ - ΙΛΙΟΝ