Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

Η ιδέα για την δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδος βρίσκεται στα βάθη της δεκαετίας του 1950-60. Πριν το 1950 γίνονταν προσπάθειες για δημιουργία ομάδος, υπήρχαν και τότε αξιόλογοι ποδοσφαιριστές όπως και τα τοπικά ή κοινοτικά πρωταθλήματα , οι δυσκολίες όμως της εποχής, η έλλειψη οργάνωσης και τα λίγα μέσα που διαθέτανε δεν επέτρεπαν την υλοποίηση του ονείρου.

Η πρώτη προσπάθεια για την δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας έγινε το 1958 με την τότε ΑΣΠΙΔΑ Καλυβίων, η οποία όμως για άγνωστους λόγους δεν καρποφόρησε και έτσι αφού ωρίμασε η ιδέα μετά από δύο χρόνια και με την πρωτοβουλία δύο-τριών ανθρώπων αποφασίστηκε η υποβολή αίτησης για την έγκριση καταστατικού η οποία υποβλήθηκε την 18-5-1960.


Με την υπ� αριθμ. 79/1960 απόφαση του Πρωτοδικείου Έδεσσας επικυρώνεται και εγκρίνεται το 1ο Καταστατικό του Συλλόγου και ενεγράφη στα βιβλία των σωματείων του Ν. Πέλλας με την επωνυμία ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "Ο ΑΠΟΛΛΩΝ'' με έδρα την κοινότητα Καλυβίων και έμβλημα το κεφάλι του ΑΠΟΛΛΩΝΑ.


Πρωτεργάτες της ίδρυσης του συλλόγου αλλά και της κινητοποίησης του κόσμου φέρεται να είναι οι : ΜΗΝΑΣ Βασίλειος και ΚΥΡΙΑΤΖΗΣ Κων/νος.


Ο σύλλογος από τον τα τέλη του 1966 έως και το 1969 αδρανοποιείται λόγω σοβαρών προβλημάτων στην λειτουργία του. Η θέληση όμως του κόσμου δεν θα άφηνε την προσπάθεια να πάει χαμένη και έτσι η γενική συνέλευση της 29-10-1969 με την παρουσία τριάντα επτά (37) μελών , αποφάσισε την επαναλειτουργία του συλλόγου και με την υπ� αριθμ. 168/1969 αποφάσεως του Πρωτοδικείου Έδεσσας τροποποιήθηκε και τέθηκε σε ισχύ το αρχικό καταστατικό, με νέα διοίκηση και πρώτο Πρόεδρο μετά την τριετή διακοπή τον νεαρό τότε ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ Θωμά.


Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ξεκινώντας από την Γ ερασιτεχνική κατηγορία κατάφερε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα να ανέβει δύο κατηγορίες και να αντιμετωπίζει με αξιώσεις σχεδόν όλες τις κορυφαίες ομάδες του Νομού, διεκδικώντας πάντοτε μία καλή θέση στον πίνακα της βαθμολογίας. Μερικές από τις ομάδες εκείνης της εποχής : Αετός Σκύδρας , Αναγέννηση Γιαννιτσών, Αλμωπός Αριδαίας, Απόλλων Κρύας Βρύσης, Εδεσσαϊκός, Ηρακλής ’Ασπρου, Ολυμπιακός Γαλατάδων, Φίλιππος Σταυροδρομίου και άλλες ακόμη μικρότερης δυναμικότητας .


ΠΗΓΗ:

http://homepages.pathfinder.gr/apollon_kalivion/