Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Α.Ο. Χαϊδαρίου

ΧΑΙΔΑΡΙ
Με έμβλημα τη Θεά Αθηνά και με όραμα δημιουργίας ενός πρότυπου αθλητικού και πολιτιστικού συλλόγου, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1937 ο Αθλητικός Όμιλος Χαϊδαρίου. Στη διαδρομή αυτών των 70 χρόνων, ο Α.Ο. Χαϊδαρίου, υπηρέτησε και υπηρετεί πιστά τις αρχές του αθλητισμού. Από την ίδρυσή του και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80, υπηρετήθηκε από ποδοσφαιριστές - στυλοβάτες, γνωστούς στην τοπική κοινωνία, όπως ο Μπαρμπαγάλας Πρόδρομος, Οικονομάκος, Καραντινός, Τάκης Χαραλαμπίδης, Δεληνικόλας, κ.ά., στην αρχή σας ποδοσφαιριστές και στη συνέχεια σαν παράγοντες. Η ομάδα μας είχε την τιμή να αναδείξει πλειάδα μεγάλων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αγωνίστηκαν στ συνέχεια σε πολλές ομάδες της Α΄ Εθνικής. Πριν από αρκετά χρόνια, οι Καραβίτης, Καστανός, Αποστολόπουλος, Τριανταφυλλίδης, Σκαφίδας, Τσιμαχίδης, Οικονομάκος, ενώ πιο πρόσφατα, οι Πουρσανίδης, Λαγός, Χρ. και Γιώργος Κιούρκος, Μπάρκογλου και Καπάνταης, Πλιάτσικας κ.λ.π. είναι μόνο μερικοί από αυτούς που διακρίθηκαν και εξακολουθούν να διακρίνονται στα γήπεδα της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, ενώ πολλοί από αυτούς έφτασαν στην υπέρτατη τιμητική διάκριση να φορέσουν τις φανέλες της Εθνικής Ελλάδος, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα τους από τον Α.Ο. Χαϊδαρίου.

Τα χρώματα, με τα οποία αγωνίστηκε στα πρώτα χρόνια της ιστορίας της η ομάδα μας, ήταν το κίτρινο και το μαύρο. Ωστόσο, πριν από 30 περίπου χρόνια, η ομάδα μας αγωνίστηκε για πρώτη φορά με κόκκινες και μπλε εμφανίσεις, χρώματα τα οποία έχουν επικρατήσει μέχρι και σήμερα. Στο Πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Αθηνών αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 1958.




Για περισσότερο από μια 30ετία όμως, ο Α.Ο.Χ. δεν είχε τη δική του έδρα και περιφερόταν σαν "τσιγγάνος" στους γειτονικούς δήμους, αναζητώντας γήπεδο να αγωνιστεί. Τα πέτρινα αυτά χρόνια ξεπεράστηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του 1980, με την κατασκευή του πρώτου γηπέδου στο Χαϊδάρι, του γηπέδου "Σιδηρόπουλου" στην Ιερά Οδό, το οποίο "στέγασε" την ομάδα μας, αγαπήθηκε από όλους τους Χαϊδαριώτες και έγινε μια "απόρθητη" για κάθε αντίπαλο έδρα.


Το 1986, με Πρόεδρο τον Λευτέρη Καπετανάκη και Προπονητή τον Πέτρο Καραβίτη, ο Α.Ο. Χαϊδαρίου ανέβηκε για πρώτη φορά στην Δ΄ Εθνική Κατηγορία, ενώ μετά από 4 χρόνια, το 1990, με προπονητή τον Σταύρο Μακρή, ο μεγαλύτερος Σύλλογος της πόλης μας, ανέβηκε για πρώτη φορά στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία, όπου αγωνίστηκε μέχρι το 1996. Το 1992 μάλιστα, η ομάδα μας, για έναν μόλις βαθμό, έχασε από την Προοδευτική τη δεύτερη θέση, που οδηγούσε τότε στη Β΄ Εθνική Κατηγορία. Από την επόμενη χρονιά, η ομάδα μας "ανηφορίζει" στο νεόκτιστο τότε, Γήπεδο του Δάσους Χαϊδαρίου. Το 1996 με δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα υποβιβάζεται στην Δ΄ Εθνική Κατηγορία.




Από τότε μέχρι και το 2004, η ομάδα μας αγωνίστηκε στη Δ΄ Εθνική Κατηγορία, ζώντας με το όνειρο της επιστροφής στις επαγγελματικές κατηγορίες. Το 1996-97, την Προεδρία της ομάδας ανέλαβε ο επί πολλά έτη Παράγοντας, Χρόνης Χρονόπουλος, τον οποίο διαδέχτηκε ο αείμνηστος Τάκης Χαραλαμπίδης. Το 2000 την Προεδρία ανέλαβε ο Αναστάσιος Χαντζής, που, μαζί με τους συνεργάτες του, έθεσε ως στόχους, τόσο την άνοδο στην Γ΄ Εθνική, όσο και την δημιουργία μιας ομάδας, πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας, με στόχο την επάνοδο του Α.Ο.Χ. στα Επαγγελματικά Πρωταθλήματα. Πράγματι λοιπόν, με πολύ κόπο τα προηγούμενα χρόνια και μεγάλες επενδύσεις, η ομάδα καθιερώνεται στις συνειδήσεις των Φιλάθλων και αφού πολλές φορές η ομάδα μας βρέθηκε προ των πυλών της Γ΄ Εθνικής, επιτέλους ήρθε η δικαίωση. Το Καλοκαίρι του 2004, βρήκε την ομάδα μας να επιστρέφει ως θριαμβεύτρια στην Γ΄ Εθνική, έχοντας κατακτήσει τους τίτλους του Πρωταθλητή του 8ου Ομίλου της Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας, του Κυπελλούχου Αθηνών και του Κυπελλούχου Ερασιτεχνών Ελλάδος.


Την περίοδο 2004-2005 το Χαϊδάρι πρωταγωνιστεί στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία και με μεγάλες εμφανίσεις κερδίζει την άνοδο στην Β΄ Εθνική Κατηγορία, και ταυτόχρονα το βραβείο Ήθους, μια επιτυχία ανεπανάληπτη για το ποδόσφαιρο της πόλης μας. Το Χαϊδάρι εντυπωσιάζει στην πρώτη του παρουσία στην Β΄ Εθνική, κλέβει την παράσταση και εύκολα εξασφαλίζει την παραμονή του στην Β' Εθνική Κατηγορία.


Η αγωνιστική περίοδος 2006-2007 ανοίγει με μια νέα σελίδα για το Χαϊδάρι. Ένας όμιλος επιχειρηματιών παίρνει τις τύχες της ομάδας μας στα χέρια του, που όμως παραμένει εδώ.


Νέος Πρόεδρος ο Χριστόφορος Καρναούρης, και ο Αναστάσιος Χαντζής πάντα στυλοβάτης και αρωγός της νέας αυτής προσπάθειας.

Φέτος υποβιβάστηκε στην Γ ΕΘΝΙΚΗ
ΙΔΡΥΣΗ : 1937
ΓΗΠΕΔΟ : ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΔΑΣΟΥΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΧΡΩΜΑΤΑ : ΚΟΚΚΙΝΟ - ΜΠΛΕ
ΠΗΓΗ:http://www.haidarifc.gr/history.html