Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Απόλλων Λάρισας

Ο Απόλλων Λάρισας είναι μια από τις παλιότερες και ιστορικότερες ομάδες που δημιουργήθηκαν στην πόλη της Λάρισας. Χρώματα του είναι το μπλε και το άσπρο. Ιδρύθηκε το 1930 από φοιτητές της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής της Λάρισας σε έναν αγροτικό συνοικισμό της πόλης, την Φιλιππούπολη και το πρώτο του όνομα ήταν «Δήμητρα». Το όνομα «Απόλλων» η ομάδα το πήρε το 1952.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1964, τα κατάφερε και έπαιξε για πρώτη και τελευταία φορά μέχρι σήμερα στη Β΄ Εθνική.


Ακολούθησαν αρκετά χρόνια "ξηρασίας" στο τοπικό πρωτάθλημα Λάρισας και στη Δ΄ Εθνική, ωστόσο στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και κυρίως στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η ομάδα έκανε εξαιρετική πορεία στην Γ΄ Εθνική αποδίδοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο. Ανέδειξε πολλούς αξιόλογους ποδοσφαιριστές που ορισμένοι τους φόρεσαν την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και αγωνίστηκαν και σε πρωταθλήματα του εξωτερικού.


Το 1998 υποβιβάστηκε στη Δ΄ Εθνική και στη συγκεκριμένη κατηγορία αγωνίζεται μέχρι σήμερα με εξαίρεση τη σεζόν 2004-2005 όπου αγωνίστηκε στη Γ΄ Εθνική. Συνολικά στη Γ΄ Εθνική σε 302 αγώνες έχει μαζέψει 404 βαθμούς από 107 νίκες, 83 ισοπαλίες και 112 ήττες με γκολ 344-361. Είναι η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές στη Δ΄ Εθνική, συνολικά 20. Στο κύπελλο η μεγαλύτερη διάκριση του ήταν τη σεζόν 1997-1998 όταν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου και αποκλείστηκε από τον Ηρακλή.


Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Απόλλων Λάρισας έχει αναδείξει πολλούς αξιόλογους και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλους ποδοσφαιριστές, όπως ο Νίκος Πατσιαβούρας, ο Κώστας Κολομητρούσης, ο Βάιος Αθανασίου, ο Νίκος Μιχόπουλος, ο Παύλος Αδάμος, ο Στέλιος Χασιώτης, ο Τάσος Βενέτης αλλά και τελευταία ο Γιώργος Γκαλίτσιος. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι ο σύλλογος έχει ιδιόκτητες αθλητικές εγκαταστάσεις στη Φιλιππούπολη όπου βρίσκεται και η έδρα της ομάδας 77 χρόνια τώρα, χωρητικότητας 5.000 περίπου θεατών.