Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Ε.Π.Ο Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ιδρύθηκε το 1926, με κοινή απόφαση των τριών μεγάλων Ενώσεων της χώρας ( Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης). Η ίδρυσή της σηματοδότησε την οργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Από τότε μέχρι σήμερα, η Ε.Π.Ο. εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη αθλητική ομοσπονδία της χώρας, με τον "βασιλιά των σπορ" να καταλαμβάνει, όπως σε όλο τον κόσμο, την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των φιλάθλων.
Απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη
  1. Η κατά το έτος 1926 ιδρυθείσα, από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, Πειραιώς και Μακεδονίας-Θράκης, Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα έχει έδρα την Αθήνα και την επωνυμία Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
  2. Η Ε.Π.Ο. απέχει από πολιτικά ή θρησκευτικά θέματα και απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή πολιτικής, θρησκευτικής, εθνικής ή φυλετικής διάκρισης.
  3. Η διάρκεια ισχύος της Ε.Π.Ο. είναι απεριόριστη.
  4. Η Ε.Π.Ο. είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια ανωτάτη αρχή για την εκπροσώπηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι μέλος της διεθνούς ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας (FIFA) και της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας (UEFA). Είναι υποχρεωμένη να αποδέχεται τα καταστατικά, τους κανονισμούς, τις οδηγίες και τις αποφάσεις της FIFA και της UEFA και να διασφαλίζει ότι τα ως άνω γίνονται επίσης αποδεκτά από όλο το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου...
H "ακτινογραφία" του ποδοσφαίρου
  • Το ποδόσφαιρο είναι μακράν το πρώτο άθλημα στον κόσμο
  • Έχει πλέον των 200 εκατομμυρίων ενεργούς παίκτες ενώ συνολικά πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ασχολούνται με το άθλημα
  • Αποτελεί ένα συναισθηματικά φορτισμένο μέσο, μέσα από το οποίο επιχειρήσεις και οργανισμοί μεταφέρουν και περνούν τις κεντρικές τους αξίες και τα εμπορικά τους μηνύματα.
  • Εξασφαλίζει άμεση ανταποδοτικότητα για τους χορηγούς του.

    Ο αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας, Ντιντιέ Ντεσάμπ, πανευτυχής, με την "κούπα" του μουντιάλ '98
  • Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το παγκόσμιο κύπελλο στη Γαλλία, το 1998:
    2,7 εκατομμύρια θεατές,
    33 δισεκατομμύρια τηλεθεατές και
    30.000 ώρες τηλεοπτικής μετάδοσης
Σημεία Σταθμοί
1926: Η ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου είναι γεγονός. 1927: Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου γίνεται μέλος της FIFA. 1954: Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποτελεί ένα από τα πρώτα μέλη της UEFA.
Ιστορικές Διοργανώσεις
Στιγμιότυπο από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στο Αμβούργο και τη Γιουβέντους, το 1983 στο ΟΑΚΑ
Η Ε.Π.Ο. έχει φέρει σε πέρας μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις με τεράστια επιτυχία. Οι σημαντικότεροι "σταθμοί" σε επίπεδο συλλόγων έιναι:
  • 1973: Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων Μίλαν - Λιντς (1-0)
  • 1983: Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Αμβούργο - Γιουβέντους
    (1-0)
  • 1987: Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων Λοκομοτίβ-Άγιαξ (0-1)
  • Το ΟΑΚΑ όπως το... μεταμόρφωσαν οι οπαδοί της Μίλαν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τη Μπαρτσελόνα το 1994
  • 1994: Τελικός του Champions League Μίλαν-Μπαρτσελόνα (4-0)

Και σε επίπεδο Εθνικών ομάδων:
  • 1995: Τελικοί Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων