Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΠΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

1928 Σάπες. Μια παρέα ιδρύουν επίσημα, μια ομάδα την "ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΠΩΝ". Ίσως το όνομα της να εκφράζει τη γενικότερη ανάγκη τους για ελπίδα.

Ο Αμπάτζης Χαράλαμπος, που λίγα χρόνια πριν ήρθε από την Αν. Θράκη, ο Καπέτσης Νίκος, ηπειρώτης αλλά από παλιά στις Σάπες, ο Γιανόφ, Αρμένος στην καταγωγή αλλά ντόπιος, ο Λιπορδέζης ο Γιώργος γέννημα θρέμμα Σαπών ήταν μερικοί από αυτούς που ξεκίνησαν την ιστορία. Πολυπολιτισμική από τότε η πόλη των Σαπών. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, ντόπιοι και πρόσφυγες, ηπειρώτες και Αρμένοι. Σ’αυτή τη διαφορετικότητα στηρίχθηκε τόσα χρόνια η "ΕΛΠΙΔΑ".


Το καταστατικό έτοιμο, η "ΕΛΠΙΔΑ" επίσημη ομάδα. ΑΕ Κομοτηνής, Ορφέας Κομοτηνής, Ορφέας Ξάνθης οι αντίπαλοι. Δύο γήπεδα χρησιμοποιεί η "ΕΛΠΙΔΑ". Ένα στη σημερινή θέση του Κέντρου Υγείας και ένα βοηθητικό στα Αλώνια. Αλάνες και τα δύο βέβαια.


Μέχρι το 1940 οι αγώνες καλά κρατούν. Ύστερα ήρθε ο πόλεμος η κατοχή ο εμφύλιος, μια δεκαετία περίπου η "ΕΛΠΙΔΑ" χάνεται, μα η "ΕΛΠΙΔΑ" ποτέ δεν πεθαίνει.


Στα τέλη της δεκαετίας του 40 μια άλλη παρέα νεαρότερων παιδιών ξεκινούν δειλά δειλά να ξαναπαίξουν ποδόσφαιρο. Χωρίς καταστατικό και προεδρεία. Ορφέα την ονομάζουν, είναι η συνεχεία της "ΕΛΠΙΔΑΣ" και μαζί ο προπομπός της.


Αρχές της δεκαετίας του 50 κάποιοι καινούριοι ενώνουν τη διάθεση τους και το μεράκι τους με τους πρώτους ιδρυτές της ομάδας. Ο Τσιρίδης Νίκος και ο πενηντάρης Πλαστήρας είναι κάποιοι από αυτούς. Βρίσκουν το πρώτο καταστατικό και το 1954 η "ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΠΩΝ" ξαναπαίρνει σάρκα και οστά επίσημα. Πρόεδρος ο Χασσιάς Τέλης. Ευσταθόπουλος, Τσιαντούκας, Τραμπίδης, Λουϊζος, Ταμουρίδης είναι μερικοί μόνο από τους ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής. Πρωταθλήματα άλλοτε επίσημα και άλλοτε ανεπίσημα, αλλά το ίδιο σκληρά, δυνατά και πάντα καθαρά. Αντίπαλες ομάδες υπήρχαν κυρίως στις μεγάλες πόλεις των νομών Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα. Το 1969 η ΄΄ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΠΩΝ΄΄ κάνει την καλύτερη πορεία στην ιστορία της, στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας αν κερδίσει ανεβαίνει στην Β΄ Εθνική! Χάνει την άνοδο κερδίζει ο Πανθρακικός. Η "ΕΛΠΙΔΑ" κερδίζει ένα γήπεδο που από την επόμενη χρονιά είναι πραγματικοτητα, μεχρι και σήμερα. Η φήμη λέει πως… χάθηκε η Β΄ Εθνική για να κερδιθεί το γήπεδο.


Ακολουθούν ως πρόεδροι οι γιατροί Πασχαλίδης και Γιακαμόζης επί προεδρία τους η πορεία της "ΕΛΠΙΔΑΣ" κάτι παραπάνω από ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηρισθεί. Για κάποιες χρονιές αγωνίζεται σε μια κατηγορία αντίστοιχη περίπου με τη σημερινή Γ΄ Εθνική. Από Θεσσαλονίκη μέχρι Ορεστιάδα και από Δράμα μέχρι Πτολεμαΐδα τα ταξίδια για τους αγώνες της. Ακόμα και σήμερα κάποιοι κάτοικοι πόλεων της Βορείου Ελλάδος θυμούνται της Σάπες από την ονομαστή τότε "ΕΛΠΙΔΑ"!


Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στην Α΄ Ερασιτεχνική με εξαιρέσεις κάποιες χρονιές στο Περιφερειακό πρωτάθλημα, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να εδραιωθεί σ’αυτό και γιατί όχι να ανεβεί πιο πάνω.


Όλα αυτά τα χρόνια ανδρώθηκαν μέσα σε αυτή την ομάδα εκατοντάδες αγόρια. Εμαθαν, επαιξαν, μάτωσαν, έζησαν. Κάποιοι με το ταλέντο τους ξεχώρισαν και έκαναν ένα βήμα πιο πάνω, μια μεταγραφή. Στον Πανθρακικό για παράδειγμα αγωνίστηκαν πολλοί ποδοσφαιριστές της "ΕΛΠΙΔΑΣ". Καραθανάσης Ισίδωρος, Μουσταφά Μπερμπερ, Πάππος Νικόλαος, Κελέσης, Τοπάζ Ραϊφ, Νέμιτσας Δημήτριος είναι μερικοί που κόσμησαν με την παρουσία τους στα γήπεδα με την ομάδα του Πανθρακικού. Ο Δοξάκης που πέρασε επίσης από την "ΕΛΠΙΔΑ" αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική με την ομάδα της Δόξα Δράμας και του Εθνικού Πειραιώς. Ένα άλλο σπλάχνο της έφτασε στα μεγάλα σαλόνια και αγωνίστηκε για χρόνια εκεί. Ο Γεώργιος Χαλκίδης που το όνομα του είναι συνδεδεμένο με την ομάδα της Ξάνθης. Τα ταλέντα πάντα υπήρχαν σε αυτόν τον τόπο. Η τελευταία μεγάλη μεταγραφή είναι αυτή του Βαγγέλη Καραθανάση στον Π.Α.Ο.Κ.


Ελπίδα σημαίνει προσμονή, αναμονή κάποιου καλού. Αυτό εκφράζει και την ομάδα "ΕΛΠΙΔΑ". Μόνο που από μόνη της δεν μπορεί τίποτα να κάνει, χρειάζεται κοντά της ανθρώπους με μεράκι, διάθεση, αγάπη, προσφορά, χρειάζεται όλο τον κόσμο για να κρατήσει ψηλά την ελπίδα μας και εμείς με τη σειρά μας ψηλά την "ΕΛΠΙΔΑ"


ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ : 1928


ΧΡΩΜΑΤΑ : ΑΣΠΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ


ΕΔΡΑ : ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΑΠΩΝ
ΠΗΓΗ:

http://www.elpissapon.gr(Χρηστακάκη Βασίλη.)