Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΔΟΞΑ ΥΦΑΝΤΩΝ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Με τον αετό στο μέρος της καρδιάς!

Όπως όλοι οι Πόντιοι, έτσι και στη Δόξα Υφαντών, γνώρισαν μεγάλες χαρές και μεγάλες λύπες! Εντυπωσιακές πορείες στα τοπικά πρωταθλήματα, ένας τελικός ερασιτεχνικού κυπέλλου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, διαστήματα αδράνειας, αλλά ο αετός, πάντα στο μέρος της καρδιάς.

Ήταν το 1952, όταν μια παρέα από παιδιά του χωριού, ξεκίνησαν την προσπάθεια να φέρουν το οργανωμένο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στους Υφαντές. Σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Ξενοδοχίδη και τον τότε πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου του χωριού Χρήστο Κουκίδη, ο Στράτος Καραγιάννης και ο Μωυσής Νικολαίδης, δίνουν στη νέα ομάδα το όνομα ΄΄Δόξα Υφαντών΄΄. Από τότε μέχρι και σήμερα, τα χρώματα της ομάδας παραμένουν ίδια: Μαύρο και άσπρο με φαρδιά ρίγα.

Αρχίζει και παίρνει μέρος στο τότε πρωτάθλημα του νομού, με τις τότε οργανωμένες ομάδες, όπως ο ΄΄Ορφέας΄΄, ο ΄΄Θρακικός΄΄, η ΑΕ Κομοτηνής΄΄, η ΄΄Ροδόπη Κομοτηνής΄΄, το Κόσμιο και η ομάδα της ΄΄Τουρκικής Νεολαίας΄΄ (εγκλήματα στην πολιτική για τη μειονότητα, γινόταν τότε και στον χώρο του τοπικού ποδοσφαίρου!)

Στο διάβα του χρόνου, η ομάδα κάνει μια σημαντική παρουσία στα τοπικά πρωταθλήματα, αλλά η επίσημη αναγνώρισή της έγινε μόλις το 1980, από τον Χαράλαμπο Φιλιππίδη που είχε μεγάλη αγάπη για την ομάδα. Ήταν παίκτης, αρχηγός και πρόεδρος!

Μέσα σε δύο χρονιές, από το 1980, που η Δόξα αγωνιζόταν στο τοπικό πρωτάθλημα Γ΄ Κατηγορίας, η ομάδα παίρνει δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα και ανεβαίνει στην Α΄ Κατηγορία της ΕΠΣ Θράκης!

Το 1985 είναι μια χρονιά ορόσημο για τη Δόξα, καθώς έρχονται στην ομάδα πολλοί ποδοσφαιριστές από την Κομοτηνή, γίνονται σημαντικές μεταγραφές και για μία δεκαετία η ομάδα πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας.

Η αγωνιστική άνοδος της ομάδας και οι συγκυρίες της εποχής, φέρνουν το 1995 ένα μεγάλο γεγονός. Η ομάδα ανεβαίνει στην Δ΄ Εθνική κατηγορία και παίρνεται η απόφαση, να γίνει συνένωση με μία άλλη ιστορική ποντιακή ομάδα του Νομού, τον Πόντο Θρυλορίου. Η νέα ομάδα, ονομάζεται ΠΑΕ Ποντίων και εκείνη τη χρονιά, κάνει τη μεγάλη έκπληξη!

Φτάνει στον τελικό του κυπέλλου των ερασιτεχνικών σωματείων της Ελλάδας και αγωνίζεται μέσα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού με την Ιωνία Χανίων. Το παιχνίδι το δείχνει και η τηλεόραση και όλη η Ελλάδα βλέπει πως μπορεί να πήρε το κύπελλο η ομάδα της Κρήτης που νίκησε με 1-0, όμως όλοι ξέρουν πως το κύπελλο ανήκε δικαιωματικά στην ΠΑΕ Ποντίων, της οποίας ο διαιτητής ακύρωσε δύο κανονικά γκολ που πέτυχε ο Νίκος Σουλτανίδης. (Που αγωνίστηκε και στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στην Καστοριά και σήμερα στον Αγροτικό Αστέρα. Ο αδερφός του, ο Στράτος Σουλτανίδης, σήμερα αγωνίζεται στον Πανθρακικό).

Μετά τον υποβιβασμό της ομάδας από την Δ΄ Εθνική, η ομάδα διαλύθηκε και μαζί και το ποδόσφαιρο στους Υφαντές. Για τρία χρόνια, η ομάδα δεν υφίσταται και οι ποδοσφαιριστές του χωριού, παίζουν σε άλλες ομάδες.

Το 1999, η ομάδα ξαναφτιάχνεται από τον Χρήστο Μαυρόπουλο, που την στήριξε για μια εξαετία και την ανέβασε και πάλι από την Γ΄ Κατηγορία στην Α΄ Κατηγορία της ΕΠΣ Θράκης, ώσπου το 2004 διαλύθηκε η ομάδα και πάλι.

Το 2005 και το 2006, αναλάβανε την ομάδα κάποιοι φίλοι και η ομάδα αγωνίζεται και πάλι στην Γ΄ Κατηγορία μέχρι σήμερα, διαθέτοντας και παιδική ομάδα ποδοσφαίρου.

Το σημερινό ΔΣ της Νέας Δόξας Υφαντών, αποτελούν ο Θόδωρος Μιντίδης (πρόεδρος), ο Γιάννης Αυγητίδης (αντιπρόεδρος),ο Βαγγέλης Μάνταλος (γενικός γραμματέας), ο Νίκος Στεργίου (ταμίας) και οι Αναστάσιος Ξενοδοχίδης, Ιωακείμ Δελλίδης και Βασίλης Βασιλειάδης (μέλη). Γενικός αρχηγός είναι ο Πολυχρόνης Καραμανλής και προπονητής της ομάδας τα τελευταία επτά χρόνια είναι ο Νίκος Στεργιάδης.

Στην ιστορία της ομάδας, εκτός από τους αδελφούς Σουλτανίδη και άλλοι μεγάλοι παίκτες φόρεσαν την φανέλα, άλλων ομάδων, όπως:
Ο Μωυσής Νικολαϊδης, ο Βασίλης Βασιλειάδης, ο Βασίλης Ξενοδοχίδης, ο Ανέστης Φιλιππίδης και ο Ιάκωβος Αυτηρίδης του Ορφέα Κομοτηνής, ο Βασίλης Ξενοδοχίδης, ο Βασίλης Μαυρόπουλος, ο Γιάννης Αυγητίδης, ο Τάσος Ξενοδοχίδης, και ο Βάιος Τσιτσίδης (Φιλιππίδης) του Πανθρακικού ενώ στην Εθνική Νέων κλήθηκε και ο Πέτρος Μάνταλος.

Το γήπεδο του χωριού, έχει το όνομα του Ιωάννη Μωυσίδη, παλιού ποδοσφαιριστή της Δόξας Υφαντών, που έφυγε τόσο άδοξα και σε μικρή ηλικία, από τη ζωή.
Στο χωριό, διψούν για αθλητισμό. Πλεονέκτημα του χωριού, τόσο η κοντινή απόστασή του από την Κομοτηνή, όσο και οι αθλητικοί χώροι που διαθέτει και οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περισσότερο, με τη βοήθεια του Δήμου και της Νομαρχίας. Οι ομάδας της Γρατινής, και των παλαιμάχων της ΑΕ Κομοτηνής, παλαιότερα και του Πανθρακικού, πηγαίνουν συχνά στο γήπεδο του χωριού για τις προπονήσεις τους. Λίγη βοήθεια παραπάνω αξίζουν αυτοί οι άνθρωποι και η Νέα Δόξα Υφαντών θα ξαναβρεθεί και πάλι στις μεγάλες κατηγορίες.
Με τον αετό, πάντα, στο μέρος της καρδιάς!

Η πρώτη ομάδα
Ποδοσφαιριστές της πρώτης Δόξας Υφαντών ήταν:
Στράτος Καραγιάννης, Μωυσής Νικολαϊδης, Νίκος Νικιτίδης, Χαράλαμπος Νικιτίδης, Ανέστης Φιλιππίδης, Χαράλαμπος Φιλιππίδης, Νίκος Ξενοδοχίδης, Νικηφόρος Ξενοδοχίδης, Βασίλης Ξενοδοχίδης, Σταύρος Στεργίου, Δημήτρης Στεφανίδης, Ιάκωβος Αυγητίδης, Αθανάσιος Μιντίδης και Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Πρόεδροι και προπονητές
1980 έως 1983: Πρόεδρος ο Χαράλαμπος Φιλιππίδης και προπονητής ο Χρυσόστομος Ξενοδοχίδης
1984 έως 1986: Πρόεδρος ο Γιώργος Αβραμίδης και προπονητής ο Χρυσόστομος Ξενοδοχίδης.
1986 έως 1989: Πρόεδρος ο Παναγιώτης Στεφανίδης και προπονητής ο Ζαχαρίας Τύλλιος.
1989 έως 1995: Πρόεδρος ο Παύλος Ξενοδοχίδης και προπονητής ο Σωτήρης Ζαφειρίου.
1995 έως 1996 (σαν ΠΑΕ Ποντίων): Πρόεδρος ο Διογένης Νικολαϊδης και προπονητής ο Σωτήρης Ζαφειρίου.
1999 έως 2004: Πρόεδρος ο Χρήστος Μαυρόπουλος και προπονητής ο Νίκος Στεργιάδης.


* Ευχαριστούμε τον καλό μας φίλο Τέλη Κελεσίδη απο την "Παρέμβαση" (http://iparemvasi.wordpress.com) που μας έστειλε το άρθρο και την φωτογραφία.