Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΑΡΗΣ ΔΡΑΜΑΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ


ΑΡΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
To 1926 κάνει την εμφάνισή του σαν ανεπίσημο σωματείο και ο "ΑΡΗΣ" ο οποίος μαζί με την "ΕΛΠΙΔΑ" και τη "Δόξα" έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Δραμινού ποδοσφαίρου. Αμέσως μετά την εμφάνισή του άρχισαν οι ενέργειες για την αναγνώρισή του από την ΕΠΣΑΜ όμως χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να το πετύχει. Η δικαστική του αναγνώριση έγινε το 1927 από το πρωτοδικείο Δράμας. Τον ίδιο χρόνο το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο κινήθηκε ζωηρά και είναι γεγονός πως η νέα ποδοσφαιρική ομάδα της Δράμας με τις κιτρινόμαυρες φανέλες βρήκε υποστηρικτές και απόκτησε αρκετούς οπαδούς. Μπορεί να πει κανείς πως διεκδικούσε το ένα τρίτο των φιλάθλων σαν τρίτη επίσημη πλέον ποδοσφαιρική ομάδα που γράφτηκε στην ΕΠΣΑΜ αρχικά σαν ομάδα Β΄ κατηγορίας. Τον χρόνο εκείνο άρχισαν φαγωμάρες μέσα στην ΕΠΣΑΜ που προκάλεσαν παραιτήσεις συνελεύσεις ανακατατάξεις και γενικά μια χαρακτηριστική ανωμαλία μεταξύ των ομάδων που ανήκαν στη δύναμή της. Οι διαμάχες αυτές σταμάτησαν το 1931. Μέχρι τότε ο ΑΡΗΣ έδινε φιλικές συναντήσεις στα χωριά και τις γειτονικές πόλεις Καβάλας, Ξάνθη και Σέρρες.
Το 1931 η ΕΠΣΑΜ προκηρύσσει το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας. Επικρατούσαν, βέβαια, οι απόψεις των Καβαλιωτών που είχαν και το βέτο γιατί στην κατηγορία είχαν τρία σωματεία πρώτης κατηγορίας: ο ΗΡΑΚΛΗΣ, η Α.Ε.Κ. και οι ΦΙΛΙΠΠΟΙ ενώ από την Δράμα μόνο η Δόξα. Έτσι κρατούσαν στη Β΄ κατηγορία την ΕΛΠΙΔΑ και τον ΑΡΗ μαζί με τρεις άλλες ομάδες: την ΑΣΠΙΔΑ τον ΕΡΜΗ (μια ομάδα εμποροϋπάλληλων) και τον ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟ με τις ασπροπράσινες φανέλες.
Στο πρωτάθλημα των ομάδων Β΄ κατηγορίας ο ΑΡΗΣ αγωνίσθηκε με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό για να καταφέρει τελικά να αναδειχθεί πρωταθλητής και να περάσει στην Α΄ κατηγορία.
Την επιτυχία του τη χρωστάει και στο δυναμικό του συμβούλιο που το αποτελούσαν οι: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΪΣΕΦ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ, ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΔΗΜ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ κ.α. Τελευταίος πρόεδρος διατέλεσε ο πρώην ποδοσφαιριστής του, ΦΙΤΣΙΟΣ.
Από τους ποδοσφαιριστές του διακρίνονταν οι ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΒΙΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΠΠΑΣ. Βέβαια και άλλοι παίκτες διακρίθηκαν αργότερα και ο ΑΡΗΣ έγινε το φόβητρο των δύο άλλων ομάδων της Δόξας και της ΕΛΠΙΔΑΣ που είχε περάσει στο μεταξύ στην Α΄ κατηγορία και παρέμειναν στη Β΄ η ΑΣΠΙΔΑ και ο ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟΣ,ενώ ο ΕΡΜΗΣ διαλύθηκε πριν από τον πόλεμο.
Αργότερα ο ΓΚΟΥΡΤΣΙΔΗΣ έπαιξε οτον Παναθηναικό, ο ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ στο Αιγάλεω και αρκετοί ακόμη εντυπωσίασαν με την φανέλλα του Aρη Δράμας.
*Ποδοσφαιριστές ΑΡΗ:
ΠΑΠΠΠΑΣ,
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,
ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ,
ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ Τάκης,
ΘΩΪΔΗΣ Παναγιώτης,
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ,
ΧΑΤΖΗΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ,
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Α,
ΜΑΣΑΔΗΣ Γεώργιος,
ΨΙΜΟΥΛΗΣ,
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,
ΚΟΚΚΑΛΗΣ,
ΜΠΙΤΗΣ Χρήστος,
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ Παμίνος,
ΦΙΤΣΙΟΣ,
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ,
ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ,
ΤΣΑΛΟΓΛΙΔΗΣ,
ΝΟΑΡΔΟΣ,
ΝΑΟΥΜ,
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ,
ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Σούλης,
ΤΕΚΤΟΝΙΔΗΣ Λεωνίδας,
ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,
ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΗΣ, ΠΕΛΕΣΟΓΛΟΥ,
ΤΟΠΤΣΙΔΗΣ,
ΒΥΖΙΩTΙΔΗΣ,
ΜΗΤΡΟΥ Θωμάς,
ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ,
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ,
ΤΖΑΦΕΡΗΣ,
ΚΟΤΣΕΟΓΛΟΥ,
ΤΣΑΚΙΡΗΣ,
ΚΥΡΙΑΚΟΥ,
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ,
ΤΣΑΛΑΓΙΩΡΓΟΣ,
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ,
ΣΤΟΪΔΗΣ,
ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ Ι Ι ,
ΜΠΑΛΛΗΣ,
ΓΙΑΝΤΟΓΛΟΥ,
ΝΤΑΛΗΣ,
ΖΑΒΙΤΖΟΓΛΟΥ κ.α.