Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Το έμβλημα του Αστέρα Τρίπολης είναι το αστέρι χωρίς να υπάρχει κάπου ο συμβολισμός του. Το μόνο που υπάρχει ως αναφορά είναι ότι τον ονόμασαν έτσι γιατί ήταν ο Αστέρας της περιοχής και το καμάρι του Μοριά.
Η Ιστορία του Αστέρα

Ο Αστέρας Τριπόλεως ιδρύθηκε το 1930, στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, αλλά αναγνωρίστηκε επίσημα από το Πρωτοδικείο Τριπόλεως με την υπ’αριθμ 312/1931 απόφαση. Μετά από λίγο καιρό, άγνωστο για ποιους λόγους, ο Αστέρας αδρανοποιήθηκε, ενώ το 1932 έχουμε την προσωρινή διάλυση όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων της Τρίπολης.

Εκείνη την εποχή είχε έρθει στην Τρίπολη ο Μηνάς Τσαβδάρης, ο οποίος ίδρυσε ποδοσφαιρική ομάδα και της έδωσε το όνομα "Κεραμεικός" με ασπρόμαυρα χρώματα, επηρεασμένος από την περιοχή του Κεραμεικού που ζούσε.  Ο Κεραμεικός δεν επισημοποιήθηκε ποτέ και το 1938, ο Μηνάς Τσαβδάρης παίρνει το καταστατικό του ανενεργού τότε Αστέρα, εντάσσει τους παίκτες του Κεραμεικού. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η επανασύσταση του Αστέρα. Το 1939 ιδρύθηκε η ΕΠΟΤ, ο Αστέρας παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της περιόδου 1939-1940, όπου αντίπαλοί του ήταν ο Άρης Τρίπολης, η ΑΕΚ Τρίπολης και η Ολυμπιάδα Τρίπολης. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος σταματάει –όπως ήταν φυσικό- κάθε αγωνιστική δραστηριότητα στην Τρίπολη και όπως όλα τα σωματεία της πόλης, έτσι και ο Αστέρας διαλύεται.

Μετά την λήξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, ο Αστέρας επανιδρύεται με το όνομα "Νέος Αστέρας" και αναγνωρίζεται με την υπ’ αριθ. 508 απόφαση του Πρωτοδικείου Τριπόλεως στις 23 Ιουνίου 1947. Στην δεκαετία του ’50, ο Αστέρας αρχίζει να συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ‘Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αρκαδίας, όπου κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του από το 1957 και έπειτα, κατακτώντας τον τίτλο του πρωταθλητή πέντε συνεχόμενες χρονιές (1957-1962). Ο Αστέρας έπαιξε για δύο χρόνια στην Β’ Εθνική (1961-1963), όντας η πρώτη ομάδα της Τρίπολης που έπαιξε σε τόσο υψηλή εθνική κατηγορία και μάλιστα είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Β’ Εθνικής, με την μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα, από την αγωνιστική περίοδο 1962-63. Το καλοκαίρι του 1963, ο Αστέρας συγχωνεύθηκε με τον Άρη-Ατρόμητο, που είχαν συγχωνευθεί μεταξύ τους έναν χρόνο νωρίτερα. Έτσι, δημιουργήθηκε ο Αθλητικός Όμιλος Τριπόλεως.

Ουσιαστικά, ο Όμιλος έγινε πάνω στο καταστατικό του Αστέρα, το οποίο τροποποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Όμιλο. Παράλληλα, δημιουργήθηκε μια δεύτερη ομάδα "Ο ΣΕΦΑ Άρης-Ατρόμητος" που στην συνέχεια μετονομάστηκε το 1965 σε "ΣΕΦΑ Αρκαδικός". Ο Όμιλος παρέμεινε στα αθλητικά δρώμενα μέχρι το 1968, αφού διαλύθηκε με την υπ’ αριθμ. 345 απόφαση του Πρωτοδικείου Τριπόλεως, μετά την απόφαση του τότε Γ.Γ. Αθλητισμού Κώστα Ασλανίδη, όταν συγχωνεύθηκε μαζί με τον Αρκαδικό, στον Παναρκαδικό.

Η νεότερη ιστορία του Αστέρα, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ξεκινάει το 1978 και αναγνωρίζεται από την υπ’ αριθμ. 368 απόφαση του Πρωτοδικείου Τριπόλεως και έκτοτε αγωνίζεται με επιτυχία στα τοπικά πρωταθλήματα της Αρκαδίας, όπου πάντα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και μετράει πέντε συμμετοχές στην Δ’ Εθνική, από την οποία ανέβηκε πέρυσι στην Γ’ Εθνική κατηγορία όντας η καλύτερη ομάδα των δέκα ομίλων του περιφερειακού πρωταθλήματος με βάση τους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία.

Έτος ίδρυσης: 1931
Χρώματα: Κίτρινο-Μπλέ
Έμβλημα: Το Αστέρι 

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΣΤΕΛΙΟΣ - ΙΛΙΟΝ