Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Ιωνικός Νίκαιας


ΙΩΝΙΚΟΣ


44 χρόνια περήφανης και ανεξάρτητης πορείας

Ο Ιωνικός, ιδρύθηκε το 1965 από τη συγχώνευση δύο λαοφιλών σωματείων της περιοχής, την Αθλητική Ενωση Νίκαιας και τον Αρη, με πρώτο πρόεδρο τον Αλέξη Μερακλίδη.
Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του ο Ιωνικός συσπείρωσε γύρω του όλους τους φιλάθλους της Κοκκινιάς και γενικότερα της Νίκαιας, οι οποίοι στηρίζουν με κάθε τρόπο την ομάδα τους και κατακλύζουν σε κάθε αγώνα το γήπεδο της Νεάπολης.
Βέβαια τα πρώτα χρόνια δεν ήταν και ιδιαίτερα εύκολα, αλλά οι Νικαιώτες ξέρουν να παλεύουν και έτσι σιγά-σιγά και με την αμέριστη βοήθεια του κόσμου η ομάδα ανέβηκε, το 1989, στην Α εθνική κατηγορία. Ωστόσο αμέσως μετά την άνοδο παρουσιάζεται πρόβλημα καθώς κανείς δεν ήταν πρόθυμος να διαθέσει 50 εκατομμύρια δραχμές για την μετατροπή του σωματείου σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία.
Αυτές τις δύσκολες στιγμές, όταν όλοι σφύριζαν αδιάφορα, εμφανίζεται, ως από μηχανής Θεός, ο αείμνηστος Νίκος Κανελλάκης ο οποίος βάζει τα χρήματα και αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας.
Ο Νίκος Κανελλάκης, δαπανά χρόνο και χρήμα και από το 1995 και μετά μπαίνουν οι βάσεις για μια πρωταγωνιστική πορεία στο πρωτάθλημα της Α εθνικής κατηγορίας. Το 1996 η ομάδα τερματίζει 7η, το 1997 είναι 5η, ενώ το 1998 έρχεται η μεγαλύτερη διάκριση, καθώς ο Ιωνικός κερδίζει με το σπαθί του μια θέση στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αντιμετωπίζοντας τη γαλλική Ναντ από την οποία ηττήθηκε δύο φορές, 3-1 στο ΟΑΚΑ και 1-0 στη Γαλλία.
Την επομένη περίοδο (1999-2000) ο Ιωνικός φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία του, στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, όπου έπαιξε με την ΑΕΚ από την οποία έχασε με 3-0.
Στις 21 Απριλίου 2004 όλοι οι άνθρωποι του Ιωνικού υπέστησαν ένα ισχυρότατο σοκ. Η ταλαιπωρημένη καρδιά του Νίκου Κανελλάκη σταμάτησε να χτυπάει και ο αναμορφωτής της ομάδας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 53 ετών. Ωστόσο, τα παιδιά του αείμνηστου Νίκου, Λεωνίδας και Χρήστος, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν μπροστά σε χιλιάδες προβλήματα που έπρεπε να επιλύσουν, που προέκυψαν μετά τον ξαφνικό χαμό του πατέρα τους, συνέχισαν και συνεχίζουν το έργο του στην ομάδα. Αλλωστε, γι αυτούς ο Ιωνικός ανήκει στα τιμφαλή της οικογένειας, τα οποία δεν εκποιούνται, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Κανελλάκης, ο οποίος ανέλαβε το δύσκολο έργο να «τρέξει» τον Ιωνικό, αρχικά από τη θέση του αντιπροέδρου και τώρα (Ιούλιος 2006) από τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΣΤΕΛΙΟΣ - ΙΛΙΟΝ