Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Α.Ο. Πλατανιά - Κρήτη


Α.Ο. ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Ο Α.Ο. ΠΛΑΤΑΝΙΑ ιδρύθηκε το 1931 από τον Αντώνη Βαρουξάκη ως επίσημο μέλος της ΕΠΟ με αριθμό μητρώου 742 και συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα με τις υπόλοιπες ομάδες ΤΑΛΩΣ – ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ – ΙΩΝΙΑ – ΑΣΤΕΡΑΣ - ΟΜΙΛΟΣ κ.α)
Ήταν η εξέλιξη του σωματείου «Ιάρδανος» (όπως το ομώνυμο ποτάμι της περιοχής) που εκτός από την ποδοσφαιρική ομάδα διατηρούσε σκοπευτική ομάδα , τμήμα άρσης βαρών και άλλων αθλημάτων.


ΧΡΟΝΙΕΣ ΣΤΑΘΜΟΙ


Το 1942-43 ο Α.Ο. ΠΛΑΤΑΝΙΑ αγωνίσθηκε για τον τελικό κυπέλλου με το παραδοσιακό σωματείο «ΤΑΛΩΣ» έχοντας όμως σημαντικές απουσίες όπως αυτές των ασθενών τερματοφύλακα ΚΟΥΡΟΥΠΗ και  ΛΑΔΑΚΗ   και του ΓΑΛΑΝΗ που έφερε τραύμα όπλου στην κοιλιά .
Αν και ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ έχασε στον αγώνα, ο τελικός αυτός είχε ιδιαίτερη σημασία λόγω των ενδυμασιών των παικτών του.
Οι φανέλες τους φτιάχτηκαν από σημαίες που είχαν κλέψει από τις αποθήκες των Γερμανών κάτοικοι της περιοχής και είχαν μετατρέψει σε αθλητική ενδυμασία οι μοδίστρες του χωριού.
Από το γεγονός αυτό πιθανώς, καθιερώθηκε το κόκκινο χρώμα στις φανέλες της ομάδες.
Με την ίδια ενδυμασία αγωνίσθηκαν ακόμα και εναντίον ομάδων των Γερμανών στρατιωτών οι οποίοι μάλιστα έδειχναν αθλητικό ήθος και στις περιπτώσεις που έχαναν.
Το 1945 η ομάδα ατόνησε λόγω της έντονης μετανάστευσης και του εμφυλίου που ανάγκασε πολλούς παίκτες να απομακρυνθούν από τον τόπο τους.
Το 1958 περίπου επανιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗ Μανόλη και πρώτο πρόεδρο το γιατρό ΚΑΛΛΙΤΣΑΚΗ Μανόλη και αγωνιζόταν στην Τρίτη κατηγορία.
Τότε έγινε μέλος της ΕΠΣ Χανίων και την πρώτη κιόλας χρονιά ανέβηκε κατηγορία όπου παρέμεινε έως το 1969.
Για πρώτη φορά αγωνίσθηκε στην Α΄ Κατηγορία το 1970 .
Το 1971 ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ αγωνίσθηκε σε ένα σημαντικό παιχνίδι με την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Χανίων (σημερινή ΙΩΝΙΑ) αλλά λόγω των πολιτικών καταστάσεων της εποχής η ομάδα αδικήθηκε, έγινε σύρραξη στο γήπεδο, τιμωρήθηκε και παρέμεινε αδρανής έως το 1975.
Μετά τη μεταπολίτευση, το 1975 επανιδρύθηκε αγωνιζόμενη στη Γ΄κατηγορία όπου παρέμεινε για δυο χρόνια  και ανέβηκε στη Β όπου παρέμεινε άλλα δυο χρόνια για να καταλήξει να αγωνίζεται στην Α΄κατηγορία .
Από το 1980 ξεκινά η ανοδική πορεία της ομάδας η οποία συμμετείχε στο Εθνικό Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα (αντίστοιχο της σημερινής Γ΄ Εθνικής) αγωνιζόμενη σε όλη την Ελλάδα.
Μετά τους δυο πρώτους αγώνες η ομάδα υποβιβάσθηκε και τότε πραγματοποιήθηκε ριζική ανανέωση, με   ποδοσφαιριστές - κατοίκους  του Πλατανιά.
Το 1985 ανέβηκε κατηγορία (Δ΄Εθνική) αλλά υποβιβάσθηκε την ίδια χρονιά.
Για τρία χρόνια αγωνίσθηκε στην Α’ Χανίων
Το 1989 ανέβηκε στην Δ’ Εθνική κατηγορία για δύο σαιζόν .Το 1993 μετά τον υποβιβασμό της, αγωνίσθηκε για μια χρονιά στο  Περιφερειακό Πρωτάθλημα οπότε και το κατέκτησε. Μετά τον υποβιβασμό της αγωνίσθηκε ως το 2002 στο Τοπικό Πρωτάθλημα.
Πήρε πρωταθλήματα τα έτη 1980, 1985, 1989 και 1993.
Από το 2002 έως σήμερα ο Α.Ο. ΠΛΑΤΑΝΙΑ αγωνίζεται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Κρήτης έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο συγκεντρώνοντας 305 βαθμούς .
Ο Α.Ο. ΠΛΑΤΑΝΙΑ είναι η δεύτερη σε δυναμική, βάση βαθμών, ομάδα στην Κρήτη, μετά τη Χερσόνησο.
2008 – 2009 Η καλύτερη ποδοσφαιρική χρονιά της ιστορίας του Α.Ο. Πλατανιά, καθώς μετά από μία εκπληκτική σαιζόν αναδεικνύετε πρωταθλητής του περιφερειακού πρωταθλήματος.
2009-2010 Η ομάδα αγωνίζεται στην Γ' Εθνική κατηγορία.


ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ


Η ομάδα αγωνίζεται με κόκκινη-άσπρη ή κόκκινη φανέλα και άσπρο σορτσάκι , χρώματα που διατηρεί από το 1942 από τις ιστορικές φανέλες που φτιάχτηκαν από γερμανικές σημαίες.
Το τριφύλλι αποτελεί το σήμα της ομάδας για την προέλευση του οποίου υπάρχουν δύο εκδοχές.
Είτε λόγω των απέραντων εκτάσεων με τριφύλλι που υπήρχαν στην περιοχή είτε λόγω σχεδιαστικού λάθους του δημιουργού του ο οποίος αντί του πλατανόφυλλου που είχε πρόθεση να σχεδιάσει τελικά δημιούργησε…  το τριφύλλι .!!!


ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Το γήπεδο του Πλατανιά που κατασκευάσθηκε το 1959 και υπάρχει μέχρι σήμερα, φτιάχτηκε από τους ίδιους τους κατοίκους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αξίνες για να σκάψουν το χωράφι και με γαϊδούρια  μετέφεραν  χώμα για την επιχωμάτωση του γηπέδου.
Ωστόσο εκείνο το διάστημα γινόταν εργασίες στη Βάση του Μαραθίου και ένας εργαζόμενος  κάτοικος του Πλατανιά ο Τσιγκουνάκης Κώστας, προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει στην κατασκευή του γηπέδου χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα - φορτωτή της Βάσης
Σήμερα ο Πλατανιάς διαθέτει δύο γήπεδα τα οποία ανήκουν στο Δήμο Πλατανιά  το ένα είναι το προαναφερθέν εντός του χωριού και το δεύτερο στην παραλία του Μάλεμε σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία στο Δήμο Πλατανιά ο οποίος κατασκεύασε το γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα και το οποίο είναι το κύριο γήπεδο στο οποίο αγωνίζεται η ομάδα του Α.Ο. ΠΛΑΤΑΝΙΑ


ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΚΑΛΛΙΤΣΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
ΒΑΡΟΥΞΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΚΟΥΚΟΥΤΣΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
ΒΑΡΟΥΞΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΤΕΡΕΖΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΤΡΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΛΜΥΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΓΙΑΚΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ