Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν η ομάδα άνηκε στον δήμο Ν. Σμύρνης καθιερώθηκε ένα νέο έμβλημα, επηρεασμένο από το σήμα της Μπαρτσελόνα. Σε αυτό η ασπίδα είχε ριγέ κυανέρυθρα χρώματα και στην κορυφή είχε αριστερά την ελληνική σημαία της ξηράς και δεξιά ένα κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού σε κόκκινο φόντο, παραπέμποντας στην ελληνικότητα του σωματείου και στις ιωνικές ρίζες του. Παρόμοιο σήμα έχει ο Πανιώνιος Καλαμάτας. Επί προεδρίας Τσακίρη, η ΠΑΕ Πανιώνιος επανέφερε το κλασικό έμβλημα. Έτσι ο σύλλογος έχει ενιαίο έμβλημα σε όλα τα τμήματά του.

Το έμβλημα είναι αυτό που χρησιμοποιεί η ομάδα τώρα μια ασπίδα με τα χρώματα της ομάδας(το κυανό και το ερυθρό), που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ποικίλες εκδηλώσεις (π.χ. στην ελληνοθωμανική ναυτική σημαία). Πάντως μετά την καταστροφή της Σμύρνης τα χρώματα για κάποιους πήρανε και διαφορετική ερμηνεία. Το ερυθρό είναι το αίμα των Ελλήνων που χύθηκε στο διωγμό και το κυανό, το χρώμα της Ελλάδας.

Ο Πανιωνιος ιδρυθηκε στην Σμυρνη το 1890 μετα την ενωση του "Ορφεα" και του "Γυμνασιου". η Σμυρνη ηταν το κεντρο του Αθλητισμου οπου αναβιωσαν ενα εκ των 3 σπουδαιοτερων αγωνων της αρχαιοτητας, τα Πανιωνεια (ολυμπιακοι, Παναθηναια). Πρωταγωνιστες στους αγωνες ηταν ο Πανιωνιος και ο Απολλων (ειδικα αρση βαρων και γυμναστικη). Τα επισιμα χρωματα του Πανιωνιου ηταν ασπρο-μαυρο.
Μετα την καταστροφη της Σμυρνης το 22, ομαδα Σμυρνιων μετεφερε την Πανιωνια ιδεα στην Αθηνα. Το κρατος προσεφερε στον συλλογο για τα πρωτα δυσκολα χρονια γραφεια στο καλιμαρμαρο. Το 1924 ο Πανιωνιος
χρησιμοποιησε ως εδρα του ενα χωρο στην αθηνα για λιγο καιρο και μετα το καλιμαρμαρο. αυτος ο χωρος της Αθηνας αργοτερα εμελλε να γινει το κεντρο της Ελλαδος, γνωστο σημερα ως "πλατεια Ομονοιας". Τα χρωματα του συλλογου το 24 αλλαξαν και εγιναν τα γνωστα συμβολικα κοκκινο-μπλε-ασπρο (λεπτη ριγα παντα). κοκκινο το αιμα των Σμυρνιων, μπλε η ελληνικη καταγωγη της ομαδος, ασπρο χαμενες πατριδες. το 24 το κρατος παραχωρησε στην κοινοτητα Ν.Σμυρνης εκταση για να γινει το καινουργιο σπιτι του Πανιωνιου και να μην ειναι τσιγγανος απο'δω και απο'κει. Το σταδιο της Ν.Σμυρνης κατασκευαστηκε απο Σμυρνιους της Αθηνας και του Βολου. Ο πανιωνιος αν και ειχε ιδρυθει 34 χρονια πριν ηταν ο πρωτος συλλογος στον Πειραια και εχει μητρωο αθλ.σωμ. 3 (1 Εθνικος ΓΣ Αθηνων, 2 Πανελληνιος) με δευτερο σωματειο στην περιφερεια του Πειραια τον Πειραικο,μετα τον Εθνικο ΟΦΠ και τον Ολυμπιακο ΣΦΠ. Ο Πανιωνιος ερχομενος στην Αθηνα εφερε πολλα αθληματα που ηταν αγνωστα στους Ελλαδιτες, οπως το Βολλευ. Ηταν ο πρωτος ποδοσφαιρικος συλλογος στην Ελλαδα οπου και ο πρωτος ποδοσφαιρικος αγωνας ηταν Πανιωνιος-Ελλαδα 2-0 στον 40.000 Θ. γηπεδο της Σμυρνης (το σημερινο της Αλται Ιζμιρ - αν δειτε φωτογραφια του γηπεδου θα δειτε οτι το μισο ειναι διαφορετικο απο το αλλο μισο και το ετος κατασκευης του ειναι το 1922). Μεχρι σημερα μονο ο Ολυμπιακος, ο Παναθηναικος και ο Πανελληνιος εχουν καταφερει ν'αποκτησουν ομαδα σ'ολα τ'αθληματα, οπου για οικονομικους λογους πρωταγιστουν κιολας αντι του Πανιωνιου στα περισσοτερα απ'αυτα. σημερα υπαρχουν τμηματα ποδοσφαιρου-μπασκετ-Βολλευ-χαντμπολ-πολο-γυμναστικης-στιβου-κολυμβησης...ακομα και στο αθλημα της αρσης βαρων η νεα σμυρνη πρωταγωνιστη μαζι με τον ΠΑΟ με τον Μιλωνα. σε ολα τ'αθληματα εχει βγαλει μεγαλες προσωπικοτητες και μεχρι σημερα ονομαζεται σαν η βιομηχανια ελληνων ποδοσφαιριστων αφου στα 60 χρονια της Α' Εθνικης 20 φορες, αθλητες της εχουν χριστει πρωτοι σκορερ!!!
τελος στο ποδοσφαιρικο τμημα ο Πανιωνιος εχει περασει πολλες κακουχιες και ατυχιες μεχρι και σημερα. Οι ποιο γνωστες, πριν την πτωση της δημοκρατιας ο Καραμανλης αποφασησε να φτιαξει το σταδιο της Ν.Σμυρνης αναλογο με αυτο της Σμυρνης, (40.000), τον προλαβε η χουντα ομως οπου και σφαγιαστηκε για δευτερη φορα (εδω αναφερω πληροφοριακα την ιστορια του συλλογου γι'αυτο δεν σκοπευω ν'αναφερθω προς οφελος ποιας ομαδος εγιναν ολα αυτα). η ατθχια χτυπησε παλι την πορτα του συλλογου αφου μια βδομαδα μετα την προφορικη συμφωνια της μεταβιβασης του συλλογου στο ποιο φανατικο οπαδο του Πανιωνιου, Α.Ωναση (εξατιας της συμφωνιας, ο Ωνασης ειχε παρεβρεθει σαν προεδρος του συλλογου και στην πρωτη οπου προς εκπληξη των αθλητων μοιρασε σε ολους απο ενα πανακριβο ρολοι) ο Αλεξανδρος σκοτωθηκε(δολοφονηθηκε) σε αεροπορικο δυστυχημα (οπου ηταν πιλοτος). Αντι ο Πανιωνιος να γινει υπερδυναμη στο χωρο του ποδοσφαιρο κινδυνεψε να διαλυθει το 1988 εξατιας του σκανδαλου Κοσκωτα και της μεταγραφης Τσιαντακη στον Ολυμπιακο. Κυριος υπευθυνος ο Μοβσεσιαν (προεδρος πανιωνιου) και μετα ο Ερμειδης (επομενος). Το 1991 η ομαδα λιγες μερες πριν την διαλυσει αποκτηθηκε απο την Δημο Ν.Σμυρνης και σωθηκε χωρις ομως ο δημος να μπορει να καλυψει το χρεος (που δεν ηταν μεγαλο). Το χρεος αυτο λογο τοκων το 2001 εφτασε τα 800 εκ. δρχ. και ο Μπεος αναγκαστικε ν'αλάξει το ονομα της ΠΑΕ σε Ν.Πανιωνιος.

Υ.Γ. Ο Πανιωνιος ειναι η μοναδικη ομαδα η οποια μπαινει στο αρθρο 44 και αναγκαζεται ν'αλλαξει ονομα, δευτερον εκτος του Παντιτς το χρεος του συλλογου δεν ειναι σε παικτες οπως των αλλων ομαδων αλλα προς το κρατος που προσπαθησε να καταστρεψει την ομαδα με τους τοκους (πενταπλασιαστηκαν τα χρεοι απο την αρχικη τους τιμη, με σκοπο καθε χρονο ο εκαστοτε προεδρος να πληρωνει συνεχεια τοκους). Εκτος του Ωναση, αλλος ενας εφοπλιστης και φανατικος Πανιωνιος δολοφονηθηκε αρκετο καιρο πριν αποκτηση την προεδρια του συλλογου, ο Βαρδινογιαννης (και ομως)
Ηθικο διδαγμα, αν εισαι εφοπλιστης και θελεις να ζησεις μην αγορασεις την ΠΑΕ Πανιωνιος.



 

Πανιώνιος  
Ιωνία 1890. Τα πρώτα εκατό μέλη του μουσικού συλλόγου «Ορφέας» αποφασίζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και τον ελληνικό πολιτισμό, σε αθλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα μπορούσαν να απασχοληθούν τα παιδιά και οι έφηβοι, στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Προχωρούν σε συνένωση με το αθλητικό σωματείο «Γυμνάσιο» με σκοπό να δημιουργήσουν ένα μεγάλο αθλητικό και πολιτιστικό σύλλογο για τους Έλληνες της Ιωνίας.
Το ελληνικό στοιχείο είναι εντονότατο και ιδιαίτερα δραστήριο στα παράλια της Μικρασίας, με αποτέλεσμα στις πρώτες εγγραφές νέων μελών να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από την νεολαία της εποχής. Έτσι, "εγένετω" ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ που είχε έδρα το μεγαλύτερο λιμάνι της Σμύρνης και στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, απασχολούσε χίλια παιδιά!
Αθήνα 1924. Το 1924 ο Πανιώνιος ξεκινά και πάλι τις δραστηριότητες του εδρεύοντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο Αθηνών, σε γραφεία που παραχωρήθηκαν από το ελληνικό κράτος .
Το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ. ιδρύεται το 1895 και έμελλε να αποτελέσει το μεγαλύτερο φυτώριο παικτών, τουλάχιστον για τρεις δεκαετίες.