Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΒΕΡΟΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΒΕΡΟΙΑ
Η ΒΕΡΟΙΑ ιδρύθηκε στα μέσα του 1960 από την ένωση των δύο ομάδων της πόλης, του Βερμίου και του Ερμή.

Την πρώτη της εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής έκανε την περίοδο 1962-1963 όπου κατέλαβε την 6η θέση. Μετά από 4 χρόνια στην κατηγορία, το 1966 κάνει το μεγάλο βήμα κατακτώντας την 1η θέση και ανεβαίνει στην μεγάλη κατηγορία! Από τότε της δόθηκε και η ονομασία "Βασίλισσα του Βορρά"!

Στην Α' εθνική θα μείνει για 3 χρόνια και την περίοδο 1968-69 υποβιβάζεται, για να ξανακερδίσει την άνοδο την αμέσως επόμενη χρονιά! Αυτή τη φορά θα μείνει μόλις 2 χρόνια στη μεγάλη κατηγορία (1970-72). Από το 1972 μέχρι και το 1977 αγωνίζεται στη Β΄εθνική με επιτυχία και αφού τις περιόδους 1974-75 & 1975-76 χάνει την άνοδο την τελευταία στιγμή, την αμέσως επόμενη χρονιά τα καταφέρνει!

Δε θα μείνει για πολύ όμως στη μεγάλη κατηγορία αφού τερματίζει 18η (της αφαιρέθηκαν 10 βαθ.) και υποβιβάζεται ξανά. Αυτή τη φορά θα μείνει αρκετά χρόνια στη Β' εθνική (8), έχοντας καλύτερες παρουσίες τις περιόδους 79-80 και 82-83 που τερμάτισε στην 4η θέση.
Την περίοδο 1985-1986 κερδίζει την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια, αφού τερματίζει 2η. Την επόμενη χρονιά θα κατακτήσει την καλύτερη θέση στην ιστορία της αφού ισοβάθμησε στην 7η θέση με την ΑΕΚ και τη Λάρισα. Την επόμενη περίοδο (87-88) τερματίζει 14η από τις 16 ομάδες και υποβιβάζεται.

Μετά από 3 χρόνια στη Β΄εθνική, την περίοδο 1990-91 υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Γ΄εθνική! Εκεί, αφού χάνει την πρώτη χρονιά την άνοδο στον τελευταίο αγώνα, τελικά καταφέρνει να ανέβει την επόμενη (1992-93). Στη δεύτερη κατηγορία θα μείνει 3 χρονιές και το 1996 ανεβαίνει στην Α΄εθνική, όπου θα μείνει για τα επόμενα 3 χρόνια, με καλύτερη την περίοδο 1997-98 (9η θέση).

Ακολουθεί μία πτωτική πορεία αφού κάθε χρόνο χάνει και μία κατηγορία, κυρίως λόγω του προκλητικού όσο και πρωτόγνωρου κατατρεγμού της από τα θεσμοθετημένα όργανα (αθλητική δικαιοσύνη, διαιτησία κ.λ.π.).
Ένας ακόμη λόγος της πτώσης της ομάδας ήταν ότι ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρός της κ. Β. Τσαμήτρος, του οποίου αποκλειστικό έργο ήταν η άνοδος του 1996, έδειξε μία προκλητική αδιαφορία σε σημείο που το καλοκαίρι του 2001 η ομάδα έμεινε με 6 παίκτες που προέρχονταν από τα τμήματα υποδομής και όντας στην εθνική ερασιτεχνική κατηγορία για πρώτη φορά στην λαμπρή ιστορία της!!!
Η νέα διοίκηση που επιστρατεύτηκε να αναλάβει τις τύχες του συλλόγου από εκείνο το σημείο και έπειτα, με επικεφαλή τον κ. Κώστα Γκαβαϊσέ, αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει πάνω από 20 μεταγραφές ποδοσφαιριστών προκειμένου να μπορέσει η ομάδα να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα!

Έτσι, αφού την πρώτη χρονιά στη Δ' εθνική η ομάδα τερμάτισε στη μέση της βαθμολογίας, την επόμενη περίοδο (2002-03) μετά από ξέφρενη πορεία σε πρωτάθλημα και κύπελλο κατέκτησε όποιον τίτλο βρήκε στο διάβα της και κατάφερε να πάρει πανάξια την άνοδο στη Γ' εθνική έπειτα από αγώνα μπαράζ.

Στην τρίτη τη τάξη κατηγορία θα μείνει για δύο σεζόν, με τον κ. Γιώργο Αρβανιτίδη να αναλαμβάνει τη διοίκηση της ομάδας. Την χρονιά 2004-2005 καταφέρνει να αναδειχθεί πρωταθλήτρια του βορείου ομίλου και να προβιβαστεί στην Β' εθνικη κατηγορία, στην οποία έμεινε για δύο χρόνια και φέτος κατάφερε να επανέλθει έπειτα από 8 έτη στην κατηγορία των μεγάλων.
Πολλοί είναι οι παίκτες που αναδείχθηκαν παλαιότερα από τη ΒΕΡΟΙΑ. Πρώτος και καλύτερος ο ανακηρυχθείς από τη στατιστική υπηρεσία της FIFA ως ο κορυφαίος έλληνας ποδοσφαιριστής του αιώνα Μίμης Παπαϊωάννου, ενώ ακολουθούν οι Βαγγέλης Συρόπουλος, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Γιάννης Δανδέλης, Θωμάς Λιόλιος, Στέφανος Γαϊτάνος, Χρήστος Υφαντίδης, Τάκης Παπατζίκος, Μπάμπης Σαββίδης, Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Μπάμπης Ακριβόπουλος, Ιάκωβος Χατζηαθανασίου, Γιώτης Τσαλουχίδης, Αλέξης Αλεξανδρής καθώς και τόσοι άλλοι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές που μεταγράφηκαν σε μεγάλες ομάδες!

Στη ΒΕΡΟΙΑ επίσης, έχουν αγωνιστεί πολλοί μεγάλοι άσοι, γνωστοί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλα και στο εξωτερικό. Ο μεγάλος Όλεγκ Προτάσοφ, οι διεθνείς περουβιανοί Φαρφάν, Χουαμάν, Μπαζαλάρ, οι Έλληνες "μουντιαλικοί" Μητρόπουλος, Τσαλουχίδης, Χαντζίδης, ο ρουμάνος Στόικα κ.α.



ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΒΕΡΜΙΟΥ-ΕΡΜΗ Εκτύπωση E-mail
Μετά την αναγγελία από την αθλητική ηγεσία της χώρας της καθιέρωσης του θεσμού της Εθνικής κατηγορίας, άρχισε να καλλιεργείται από τους πρώτους μήνες του 1960 η ιδέα της συγχώνευσης των δυο ομάδων της Βέροιας ΒΕΡΜΙΟΥ και ΕΡΜΗ. Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές άρχισαν αμέσως, αλλά οι αντιδράσεις δεν έλειπαν και αυτές καθυστερούσαν την υλοποίηση της συγχώνευσης. Οι αντιρρησίες, που το μοναδικό τους επιχείρημα ήταν ότι δεν ήθελαν να χαθεί η ονομασία του συλλόγου του οποίου ήσαν οπαδοί, αποτελούσαν οπωσδήποτε την μειοψηφία, γι' αυτό και υπερίσχυσε η άποψη όλων εκείνων που ήθελαν την συγχώνευση.

Έτσι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε από το ΒΕΡΜΙΟ που σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του στις 5 Ιουλίου 1960 με μοναδικό το επίμαχο αυτό θέμα, αποφασίζεται με συντριπτική πλειοψηφία η συγχώνευση των δυο ομάδων.

Ακολούθησε το υπ' αριθμ. 167/6-7-60 έγγραφο του Δ.Σ. του ΠΑΟ ΒΕΡΜΙΟΥ προς το αντίστοιχο του Α.Ο. ΕΡΜΗΣ, με το οποίο γνώριζε το αποτέλεσμα της συνέλευσής του. Το ίδιο βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. του ΕΡΜΗ και αποφάσισε την συγκρότηση τριμελούς επιτροπής την οποίαν αποτελούσαν ο πρόεδρος Θωμάς Καλιμπάκας, ο Γεν. Γραμματέας Κώστας Μπιζιούρας και ο ταμίας Γιάννης Κούρτης, προκειμένου να έρθει σε επαφή με την αντίστοιχη του ΒΕΡΜΙΟΥ να ανταλλάξει μαζί της απόψεις και να ενημερώσει στη συνέχεια το Δ.Σ. στην επόμενη συνεδρίαση που θα γινόταν δυο ημέρες αργότερα και κατά την οποία αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης την 17ην Ιουλίου 1960 προκειμένου να αποφασίσουν τα μέλη του ομίλου για την συγχώνευση. Όπως τα μέλη του ΒΕΡΜΙΟΥ στην συνέλευσή τους, έτσι και αυτά του ΕΡΜΗ στη δική τους συνέλευση είπαν ΝΑΙ στη συνένωση των δυο δυνάμεων. Για να οριστικοποιηθεί λοιπόν αυτή έπρεπε να ρυθμιστούν ορισμένα σοβαρά θέματα καθώς και οι λεπτομέρειες. Για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε μια εξαμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους Γρηγόρη Κούτερη, Γιώργο Λελεκάκη και Λάμπρο Παρούση που εκπροσωπούσαν το ΒΕΡΜΙΟ και τους Θωμά Καλλιμπάκα, Γιάννη Κούρτη και Χρήστο Γεωργουδάκη που εκπροσωπούσαν τον ΕΡΜΗ. Η εξαμελής αυτή επιτροπή, σε όλες τις συσκέψεις που έκανε για την ρύθμιση και της τελευταίας λεπτομέρειας, πλαισιωνόταν από τον καθηγητή της Γυμναστικής Βαγγέλη Ραγάζο, αδελφό του μεγάλου και ένδοξου Μαραθωνοδρόμου μας Θανάση Ραγάζου, ο οποίος σαν ουδέτερος ήταν αποδεκτός και από τις δυο πλευρές.

ΠΩΣ ΔΟΘΗΚΕ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Η ονομασία και τα χρώματα της νέας ομάδας που θα προέκυπτε από την συγχώνευση ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή. Ως προς το πρώτο σκέλος, δηλαδή την ονομασία, ακούστηκαν αρκετές προτάσεις. Εκείνος όμως που έκανε διάνα ήταν ο Γ. Λελεκάκης, ο οποίος κατά τα ιταλικά πρότυπα πρότεινε να δοθεί στην ομάδα το όνομα της πόλης δηλαδή "ΒΕΡΟΙΑ", κάτι που άρεσε και έγινε δεκτό αμέσως και από τους υπόλοιπους. Επειδή όμως προβλεπόταν από το καταστατικό και η καλλιέργεια του στίβου και των αθλοπαιδιών, ύστερα από πρόταση του μακαρίτη τώρα Γιάννη Κούρτη, έγινε η προσθήκη των αρχικών γραμμάτων Γ.Α.Σ. που σημαίνουν Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος για να πάρει η ομάδα την εξής πλέον ολοκληρωμένη ονομασία Γ.Α.Σ. ΒΕΡΟΙΑ.

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή των χρωμάτων της ΒΕΡΟΙΑΣ έπαιξε ο τότε παίκτης και προπονητής του ΒΕΡΜΙΟΥ και παλαιός διεθνής του Πανιωνίου Κώστας Σωτηριάδης (Κωστάρας) που έριξε την ιδέα του βυσσινί - μπλε. Των χρωμάτων δηλαδή της Νεοσμυρνιώτικης ομάδας των Αθηνών στην οποία ο ίδιος έκανε σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα. Η υπόδειξη του Κωστάρα έγινε δεκτή από τα μέλη της επιτροπής, μια και στις προθέσεις της τελευταίας ήταν να επιλεγούν χρώματα που να μην έχουν σχέση με εκείνα του ΒΕΡΜΙΟΥ (κίτρινο - μαύρο) και του ΕΡΜΗ (πράσινο - άσπρο). Ήθελαν να ξεπεταχτεί κάτι καινούργιο, που να το αγκαλιάσουν με θέρμη όλοι οι Βεροιώτες φίλαθλοι.

Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟ ΒΕΡΜΙΟ
Τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου ήταν πολύ μικρά και φυσικά δεν επαρκούσαν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να συμμετάσχει ο Γ.Α.Σ. ΒΕΡΟΙΑ στο τοπικό πρωτάθλημα. Για το λόγο αυτό και για να ξεπεραστούν οι αντικειμενικές αυτές δυσκολίες, αποφασίστηκε να γίνει κλήρωση μεταξύ των ομάδων ΒΕΡΜΙΟΥ - ΕΡΜΗ και όποια από τις δυο έβγαινε από την κληρωτίδα αυτή θα ήταν η αντιπροσωπευτική ομάδα της πόλης. Έτσι τοποθετήθηκαν στην κληρωτίδα δυο ομοιόμορφα χαρτάκια, που στο κάθε ένα από αυτά ήταν γραμμένη η ονομασία της μιας εκ των δυο ομάδων για να ανασυρθεί από αυτήν το χαρτάκι με την ένδειξη ΒΕΡΜΙΟ. Κατόπιν αυτού μέσα στη βδομάδα (ήταν περίοδος μεταγραφών) όλοι οι επίλεκτοι ποδοσφαιριστές του ΕΡΜΗ, μεταξύ των οποίων και ο προπονητής τους Βύρων Καραλάζος, υπέγραψαν δελτίο στο ΒΕΡΜΙΟ το οποίο στο πρωτάθλημα Α' κατηγορίας ΕΠΣΚΔΜ που συμμετείχαν οι καλύτερες ομάδες των Νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλης και που άρχισε ύστερα από 40 ημέρες εκπροσώπησε την πόλη μας, ενώ ο ΕΡΜΗΣ στον οποίο παρέμειναν οι νεαροί παίκτες του με την προσθήκη των μεταγραφέντων σ' αυτόν, επίσης νεαρών του ΒΕΡΜΙΟΥ, συμμετείχε στην ίδια κατηγορία, ως δεύτερη ομάδα της Βέροιας.

ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ
Η εξαμελής επιτροπή, αφού αποπεράτωσε όλη αυτή την διαδικασία και ρύθμισε και την τελευταία λεπτομέρεια επισκέφθηκε τον τότε Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Σερεπίσιο, ο οποίος είχε δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για τη συγχώνευση και παρουσία του συντάχτηκε πρακτικό που υπογράφηκε από όλα τα μέλη και επικυρώθηκε από τον ίδιο.

Η ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ
Ενώ λοιπόν τον Ιούλιο του 1960 τελείωσε το ουσιαστικό μέρος της συγχώνευσης του ΒΕΡΜΙΟΥ και του ΕΡΜΗ, τρεις μήνες αργότερα κι ενώ το πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας της Ενώσεώς μας βρισκόταν στην 5η αγωνιστική ημέρα άρχισαν οι διαδικασίες ώστε και τυπικά πλέον να προκύψει ο Γ.Α.Σ. BEPOIA.
Έτσι στις 2-10-1960 πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του Π.Α.Ο. ΒΕΡΜΙΟΝ, προκειμένου να γίνει η μετονομασία της ομάδας σε Γ.Α.Σ. ΒΕΡΟΙΑ (στην συνέλευση παραβρίσκονται μόνο τα μέλη του ΒΕΡΜΙΟΥ).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Το ιστορικό της συγχώνευσης καθώς και όλες οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Γαλανομάτη, τον οποίο και ευχαριστούμε για την ευγενή παραχώρησή τους.



ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ Εκτύπωση E-mail
Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΒΕΡΟΙΑΣ δραστηριοποιούνται εδώ και 15 περίπου χρόνια με τον σύλλογο που έχουν δημιουργήσει, δίνοντας πολλά φιλικά παιχνίδια και διάφορες εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό!




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ




 


















ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ - ΒΕΡΟΙΑ

ΣΤΕΛΙΟΣ - ΙΛΙΟΝ