Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Ο Αθλητικός Όμιλος Βελισσαρίου (ΑΟΒ) ιδρύθηκε το 1979 στην ομώνυμη συνοικία της πόλης των Ιωαννίνων, με την πλειονότητα των ποδοσφαιριστών, παραγόντων και φιλάθλων του να προέρχονται από τις περιοχές των Σεισμοπλήκτων, των Μπουνταλάδων, των Εργατικών Κατοικιών, της Ανθούπολης και του Νεοχωρόπουλου.
Η ίδια η περιοχή έχει πάρει το όνομά της από τον Ταγματάρχη Βελισσαρίου ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην μάχη για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων το 1913.
Ο ΑΟΒ είναι η πρώτη ομάδα του νομού Ιωαννίνων -μετά τον ΠΑΣ- που έσπασε το 'φράγμα' της Δ' Εθνικής κατηγορίας και συμμετείχε σε επαγγελματική κατηγορία. Έως σήμερα, εξακολουθεί να είναι η 2η ομάδα του Νομου Ιωαννίνων σε συμμετοχές σε επαγγελματικές κατηγορίες.
Στις τρείς δεκαετίες παρουσίας του στο ερασιτεχνικό και επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έχει να επιδείξει πρωτιές σε όλα τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ηπείρου, πρωτάθλημα Δ' εθνικής κατηγορίας και 3 συμμετοχές στην Γ΄ Εθνική κατηγορία.
Έχει τεθεί αντιμέτωπος για το θεσμό του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο, ενώ στην πορεία του στην Γ΄Εθνική κατηγορία έχει αντιμετωπίσει ιστορικές ομάδες όπως η Νίκη και ο Ολυμπιακός Βόλου, η Καστοριά, τα Τρίκαλα, ο Πανσερραικός, ο Μακεδονικός και η Λαμία.
Ρεκόρ εισιτηρίων έχει στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ (1-1) για το θεσμό του Κυπέλου Ελλάδας την σεζόν 1993-94 όπου σχεδόν γέμισε το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων οι Ζωσιμάδες.
Τη φανέλα της ομάδας έχουν φορέσει παίχτες όπως ο Θόδωρος Γκόλας, ο Μιχάλης Ζιώγας, ο Αλέκος Σιχλοιμίρης, ο Ερμάλ Ταχίρι, ο Θανάσης Χαρίσης, ο Σταύρος Παπαβασιλείου και ο Στράτος Γκαρόζης.
Αντίπαλοι του ΑΟΒ έχουν τεθεί παίχτες με διενθή καριέρα και τίτλους όπως ο Μίροσλαβ Πάντιτς (Πανιώνιος), ο Τραιανός Δέλλας (Πανσερραικός), Ντέμης Νικολαίδης (Εθνικός Αλεξανδρούπολης), Παντελής Καφές (Πόντιοι Βέροιας) κα.