Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΑΙΓΙΟΥ

Στις 25 Φεβρουαριου 1927 μια παρέα Αιγιωτών ταραζει τα λιμνάζοντα ύδατα μιας ήσυχης επαρχιακής πόλης. Ιδρύουν τον Παναιγιάλειο Γυμναστικό Σύλλογο που έχει ως έμβλημα δυο παλαιστές. Απο εκείνη τη στιγμή και μετά γράφονται χρυσές σελίδες στην ποδοσφαιρική ιστορία του ιστορικού συλλόγου της Αχαΐας αλλά και γενικότερα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Παναιγιάλειος είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα που πήρε μερος το 1959 στο πρώτο πρωτάθλημα της Α εθνικής κατηγορίας (μαζί με τη Δόξα Δράμας, τον Παγκορινθιακό και τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης) και έχει συμμετάσχει σε όλες τις εθνικές κατηγορίες.

Μελανά σημεία στην ιστορία του Παναιγιάλειου τα 9 χρόνια στην Δ εθνική (1985-1995) καθώς και ο υποβιβασμός απο την Β Εθνική κατηγορία στο περιφερειακό πρωτάθλημα το 2003.


Σοφιανός, Αλέφαντος, Νικολαΐδης, Παπάζογλου, Λουκανίδης, Αγανιάν, Κρητικόπουλος ειναι λίγοι από τους πολλούς που φόρεσαν την ασπρόμαυρη φανέλα της ιστορικής ομάδας του Αιγίου.


Ρεκορ εισητηριων έκανε το 1964 αγωνιζόμενος στην Α Εθνικη, στο Εθνικό στάδιο Αιγίου Παναιγιάλειος-Ολυμπιακός 1-0 παρουσία 14.456 φιλάθλων.


Το προσωνύμιο του Παναιγιαλείου ήταν από τη δεκαετία του 50 ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ και του το είχε δώσει η εφημερίδα αθλητική Ηχώ. Επίσης οι παίκτες του αποκαλούνταν Πασσάδες του Αιγίου εξαιτίας του γεγονότος ότι αμοίβονταν πλουσιοπάροχα εκείνη την εποχή.