Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2010

Φοίβος Κρεμαστής Ρόδου

ΦΟΙΒΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Ο Φοίβος Κρεμαστής στις 28 Φεβρουαρίου 2007 έγινε 80 ετών.
Μια ομάδα με μεγάλη ιστορία στο χώρο του Δωδεκανησιακού ποδοσφαίρου. Είναι διάδοχος της ομάδας Γ.Σ. Ελπίς, που σημαίνει ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΝΩΣΗ, ΕΘΝΟΣ, ΕΛΠΙΔΑ, και ιδρύθηκε το 1927.
Συγκεκριμένα το σωματείο εγκρίθηκε από το διοικητή των Ιταλών M. LAGO στις 28 Φεβρουαρίου. Η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου επειδή είχαν πληροφορηθεί οι άνθρωποι της Κρεμαστής ότι το σωματείο θα εγκριθεί έγινε στις 24 Φεβρουαρίου του 1927.
Πρώτο διοικητικό συμβούλιο ήταν από τους αείμνηστους Κωστή Μιχαλάκη , ιατρό, και τους Αντιπρόεδρο Αναστασιάδη Αναστάσιο, γραμματέα Παπανικολάου Ιωάννη, ταμία Χαλκίτη Νικόλαο, σύμβουλοι οι Παπακωνσταντίνου Μιχαήλ και Παρασκευάς Δημήτριος.
Πρώτη ομάδα του Φοίβου αποτελούντων από τους Στέργου Βασίλη, Κυριαζή Μιχάλη, Γιαννιού Ιωάννη, Μιχαλά Μ., Γρηγοράκη Γ., Ψαρά Γ., Δράκου Θ., Δράκου Δ.,Τοδουλάκη Παρ., Κυριαζή Γιάννη, Καρπούζη Στεφ.
Η β ομάδα του Φοίβου είχε παίκτες τους Στέργου Στέργιο, Γρηγοράκη Θωμά, Κατσάκη Γιώργο, Σμαραγδιό Μιχ., ΦλεβαρούςΙ., Κουκκιά Ι., Παναγιωτά Στ., Σμαραγδιό Γ., Μιχαλάκη Π., Γρηγοράκη Μ.Δ., Γρηγοράκη Ι. Μπιλλιάς.
Στις 20 Αυγούστου 1933 έγιναν τα εγκαίνια του νεου γηπέδου στην θέση Κάτω Αμπέλα όπου σήμερα και το κοινοτικό στάδιο.

την συνέχεια η Ελπίδα αντικαθίσταται με το Ιταλικό «Speranza» που έχει την ίδια σημασία. Με την άφιξη του Ντε Βέκκι και την επιβολή των έκτακτων μέτρων για τον αφελληνισμό του Δωδεκανησιακού λαού καταργούνται τα ελληνικά σωματεία και στην θέση της Speranza εμφανίζεται η GIL. Όταν καταργήθηκε το ποδόσφαιρο οι Κρεμαστενοί κάνουν και πάλι το γήπεδο χωράφια. Το ποδοσφαιρικό τμήμα αναβιώνει στα 1945 όπου την Ελπίδα διαδέχεται ο Γ.Σ. Κρεμαστής ο Φοίβος. Σαν ημέρα εορτή του Φοίβου καθιερώνεται η 21 Μαίου.
Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας του Φοίβου είναι η συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου ερασιτεχνών το 1972 και η κατάκτηση του. Φυσικά ο Φοίβος έχει αγωνισθεί στην Β εθνική αλλά και μετέπειτα στην εθνική ερασιτεχνική κατηγορία.

Σημερα συμμετεχει στην Α ΕΠΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΠΗΓΗ:

http://www.foivoskremastis.gr/