Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Φιλοπροοδευτικός Αθλητικός Σύλλογος Γρεβενών Ο ΠΥΡΣΟΣ

Η ιστορία του συλλόγου "ΦΑΣ ΠΥΡΣΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ" ξεκινάει από πολύ παλιά. Ιδρύεται το έτος 1927 από μια παρέα Γρεβενιωτών και αναγνωρίζεται επίσημα από το πρωτοδικείο τέλη του 1927 αρχές 1928. Το πρώτο συμβούλιο απαρτίζεται από τους : Πρόεδρο κ. Γκανέλα, ταμία κ. Κυπριτζή, γραμματέα κ. Κατσογιάννη, μέλη Μαργαρίτη Χρήστο, Φώλια Ιωάννη, Τσολάκη Μένιο και Μπιζιούρα Θωμά.

Αποκτά το πρώτο του γήπεδο με επιχορήγηση του υπουργού Β. Ελλάδος κ. Ιασωνίδη, καλεσμένος του τότε Δημάρχου Γρεβενών Περικλή Λαδά.
Μετά την κατασκευή ακολουθεί η συγκρότηση της ομάδας και ο πρώτος αγώνας δίνεται όχι στο γήπεδο του αλλά στη Σαμαρίνα σε ένα πρόχειρα κατασκευασμένο γήπεδο.Αυτή είναι και η πρώτη περίοδος της ιστορίας του η οποία και φτάνει μέχρι το 1950. Τα στοιχεία τα αντλούμε από μαρτυρίες αφού δεν έχει διασωθεί το καταστατικό και η δράση του συλλόγου .

Η δεύτερη περίοδος ξεκινάει από το 1950 και ολοκληρώνεται το 1973. Ονομασία του συλλόγου είναι η εξής:"Σύλλογος Νέων Γρεβενών ο Πυρσός" .
Αργότερα μετονομάζεται σε "Φιλοπροοδευτικός Αθλητικός Σύλλογος Γρεβενών
Ο ΠΥΡΣΟΣ", και αναπτύσσει πλούσια δράση σε όλους τους τομείς της αθλητικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης . Αποτελεί τον πρώτο σύλλογο και μαζεύει γύρω του τα δύσκολα εκείνα χρόνια όλο τον κόσμο τόσο στα γήπεδα όσο και στην πλούσια εκπολιτιστική του και περιβαλλοντική του δράση. Σκοπός του είναι η διάπλαση των νέων σωματικά ηθικά ψυχικά και πνευματικά, και η ανάπτυξη αθλητικής ψυχολογικής και εξωραϊστικής κίνησης. Επιτυγχάνει τα παραπάνω με την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου του στίβου του μπάσκετ του βόλεϊ αλλά και των λοιπών σπορ. Με την ίδρυση λέσχης και βιβλιοθήκης νέων με την δημιουργία μουσικού τμήματος και με την προστασία του πρασίνου . Συμμετέχει σε όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και φτάνει στο αποκορύφωμα της δόξας του με την άνοδο του στην Β Εθνική κατηγορία στην οποία και συμμετέχει τις περιόδους 1971-72 και 1972-73.

Η τρίτη περίοδος αρχίζει μετά την πτώση από την Β΄ Εθνική και με την προσθήκη νέων τμημάτων, όπως ορειβατικού , ποδηλατικού , χιονοδρομικού, κολυμβητικού. Συμμετέχει στα τοπικά αλλά και στην εθνική ερασιτεχνική κατηγορία με απόλυτη επιτυχία. Σημειώνει την δεύτερη μεγάλη του επιτυχία αφού ανεβαίνει στην Γ΄ Εθνική κατηγορία την περίοδο 1986-87.
Το έτος 1989 συγχωνεύεται με την "Α.Σ. Αγράμπελη" και δημιουργείται ο "Αθλητικός Όμιλος Γρεβενά". Επί σειρά ετών αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της τέταρτης εθνικής κατηγορίας βγάζοντας πάρα πολλούς και αξιόλογους ποδοσφαιριστές .
Επανέρχεται με το αρχικό του όνομα "ΦΑΣ ΠΥΡΣΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ" μετά την συγχώνευση του Α.Ο. ΓΡΕΒΕΝΑ με τον Π.Α.Ο. ΠΥΡΣΟΣ το 1996 .Σήμερα αγωνίζεται στην Δ΄ Εθνική κατηγορία.
ΠΗΓΗ:http://www.pyrsos-fc.gr/

Το χρώμα της φανέλας του ΠΥΡΣΟΥ
Φαίνεται πως είναι από όλους αποδεκτό ότι ο ΠΥΡΣΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, στο βάθος της ιστορίας του και για μικρό χρονικό διάστημα, είχε ως χρώμα της φανέλας του το κιτρινόμαυρο.
Εκεί που υπάρχουν διαφωνίες είναι στο ακριβές χρονικό σημείο κατά το οποίο συνέβη αυτό. Κάποιοι λένε ότι συνέβη προπολεμικά και κάποιοι άλλοι αμέσως μετά τον πόλεμο. Δεδομένο πάντως φαίνεται να είναι ότι ο ΠΥΡΣΟΣ κάποτε είχε πράγματι χρησιμοποιήσει τα κιτρινόμαυρα. Το χρώμα με το οποίο πάντως έγινε γνωστός ο ΠΥΡΣΟΣ ανά το πανελλήνιο είναι το πράσινο, το πράσινο και το λευκό.
Με τα χρώματα αυτά είναι στην καρδιά όλων η ομάδα μας.


Ο ΠΥΡΣΟΣ της Β΄ Εθνικής στη χρυσή δεκαετία του ΄70 είχε ως χρώματα του το πράσινο και το λευκό. Το κόκκινο χρώμα πρωτοεμφανίστηκε ως χρώμα της φανέλας του ΠΥΡΣΟΥ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και έκτοτε χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές. Ο ΠΥΡΣΟΣ της Γ΄ Εθνικής της σαιζόν 1986-1987 φορούσε κόκκινα. Κόκκινα φορούσε και την προηγούμενη χρονιά 1985-1986, που πέτυχε την άνοδο στη Γ΄ Εθνική. Και τη σαιζόν 1984-1985 κόκκινα φορούσε η ομάδα μας και μάλλον είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η κόκκινη φανέλα.
Ο ΠΥΡΣΟΣ του Νίκου Μπαλοδήμου κατά τις σαιζόν 2005-2006 και 2006-2007 χρησιμοποιούσε ως χρώμα φανέλας πότε το πράσινο και πότε το κόκκινο.
Τη σαιζόν 2007-2008 ο ΠΥΡΣΟΣ του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξεκίνησε να παίζει με τα κόκκινα μέχρι και την 13η αγωνιστική, στην ήττα του ΠΥΡΣΟΥ μέσα στη Δεσκάτη με 4-2, κάνοντας συνολικά τρεις ήττες. Από τότε μέχρι το τέλος της σαιζόν φόρεσε τα πράσινα, εκτός από το παιχνίδι του δευτέρου γύρου με τη Δεσκάτη στα Γρεβενά και δεν έκανε καμία ήττα. Τη σαιζόν που μόλις διανύσαμε (2008-2009) έφυγε το κόκκινο από τη φανέλα του ΠΥΡΣΟΥ και έμεινε το πράσινο και κάποιο άλλο που αιφνιδίασε και προβλημάτισε, χρώμα αμφιλεγόμενο και περίεργο, που στην αρχή προκάλεσε δυσφορία και κάποιες μικρές αντιδράσεις μεταξύ των φιλάθλων. Το χρώμα αυτό λοιπόν της φανέλας, όπως προέκυψε και όπως έγινε αντιληπτό, είχε την ιδιότητα στο φως και στον ήλιο να κιτρινίζει περισσότερο και στη συννεφιά να πρασινίζει περισσότερο. Αυτό φαίνεται και στις φωτογραφίες των διαφορετικών αγωνιστικών με διαφορετικό φωτισμό ημέρας. Τώρα είτε πράσινο χρώμα ήταν που κιτρίνιζε, είτε κίτρινο ήταν που πρασίνιζε, εμένα δεν μου άρεσε.
Για μένα προσωπικά τα χρώματα στην φανέλα του ΠΥΡΣΟΥ, που με ικανοποιούν, είναι το πράσινο και το λευκό. Χρώμα με περισσότερες αποχρώσεις από το πράσινο δεν υπάρχει. Σε συνύπαρξη μάλιστα με το λευκό μπορούν να γίνουν πάμπολλοι συνδυασμοί για τη φανέλα του ΠΥΡΣΟΥ. Εν πάση περιπτώσει πάντως, όποιο και εάν το χρώμα της φανέλας της ομάδας μου, θέλω να είναι σταθερό και να μην παίζει από σαιζόν σε σαιζόν, ακόμα και μέσα στην ίδια χρονιά.

Στην αρχή της προπέρσινης χρονιάς βλέπαμε την ομάδα μας να αγωνίζεται με τα κόκκινα και τους φιλάθλους μας να έχουν πράσινα καπέλα, πράσινα μπλουζάκια, πράσινα κασκόλ και πράσινα πανό. Τι μπέρδεμα, τι ανακάτωμα ήταν αυτό; Αν δεν γνώριζε κάποιος τρίτος ουδέτερος, θα έλεγε ότι αυτοί οι φίλαθλοι πήγαν σε λάθος γήπεδο, γιατί ομάδα με πράσινα στον αγωνιστικό χώρο δεν υπήρχε. Ούτε τα διφορούμενα χρώματα μ΄ αρέσουν, που δεν μπορούν να καταλήξουν οι φίλαθλοι στο ποιο είναι το χρώμα της φανέλας. Κι ενώ το βλέπουν όλοι, άλλοι να λένε ότι είναι πράσινο και άλλοι ότι είναι κίτρινο. Είναι αναγκαιότητα νομίζω το χρώμα της φανέλας του ΠΥΡΣΟΥ να σταθεροποιηθεί και να μην παίζει μεταξύ κόκκινου, πράσινου και κίτρινου. Σκέφτεστε τον Ολυμπιακό να αγωνίζεται με πράσινα; Ή πως θα σας φαινόταν ο Παναθηναϊκός τη νέα σαιζόν να κατεβεί στους αγωνιστικούς χώρους με κόκκινη φανέλα; Δεν θα ήταν τουλάχιστον γελοίο;

Το χρώμα στη φανέλα των ομάδων είναι σημαντικότατο και για την ίδια την ομάδα και για τους οπαδούς της και για τους αντιπάλους της και για όλο τον κόσμο. Το σήμα και το χρώμα της φανέλας των ομάδων είναι σταθερό. Η απόχρωση μπορεί να αλλάζει, αλλά όχι και το χρώμα. Πάντα θεωρούσα την εμφάνιση πολύ σημαντική για την εικόνα που δίνει μία ομάδα. Η φανέλα κάθε ομάδας αποτελεί ένα ιδιαίτερο ‘‘φετίχ’’ για κάθε φανατικό οπαδό (με τους περισσότερους άλλωστε να φροντίζουν κάθε χρόνο να ανανεώνουν την αθλητική τους γκαρνταρόμπα).

Να δούμε όμως και τι λένε τα καταστατικά της ομάδας του ΠΥΡΣΟΥ για το χρώμα της φανέλας. Κατ΄ αρχήν τα καταστατικά της ομάδας του ΠΥΡΣΟΥ των ετών 1950, 1957, 1969 και 1973 δεν μνημονεύουν τα διακριτικά χρώματα της ομάδας. Για πρώτη φορά αναφέρονται τα χρώματα της ομάδας του ΠΥΡΣΟΥ στο καταστατικό της 7-11-1993, με το οποίο έγινε η μετονομασία της ομάδας του «Α.Ο. ΓΡΕΒΕΝΑ» σε «ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ -Ο ΠΥΡΣΟΣ-». Τα χρώματα αυτά λοιπόν, όπως αναφέρονται κατά σειρά στο καταστατικό είναι κόκκινο, πράσινο, λευκό και κίτρινο. Το πράσινο και το λευκό ήταν τα κατά παράδοση χρώματα του ΠΥΡΣΟΥ.Το κόκκινο είχε χρησιμοποιηθεί αρκετά κατά τη δεκαετία του 1980 κυρίως και το κίτρινο το κληρονόμησε η ομάδα από τον «Α.Ο. ΓΡΕΒΕΝΑ», που το είχε κληρονομήσει από την ομάδα της «ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ», η οποία είχε ιδρυθεί το 1983. Ως παρένθεση να αναφέρουμε εδώ ότι η ομάδα του Α.Ο. ΓΡΕΒΕΝΑ ήταν ομάδα της πόλης μας, δημιουργήθηκε το 1989 μετά από συγχώνευση του ΠΥΡΣΟΥ και της ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ, αλλά ούτε το όνομα του ΠΥΡΣΟΥ είχε, ούτε το έμβλημα του ΠΥΡΣΟΥ είχε, ούτε και τα χρώματα του ΠΥΡΣΟΥ είχε. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε περί ΠΥΡΣΟΥ για το διάστημα 1989-1993. Ήταν αναγκαιότητα το 1989 να γίνει η συγχώνευση των δύο ομάδων και καλώς έκαναν τα διοικητικά συμβούλια των δύο ομάδων και προχώρησαν στη συγχώνευσή τους. Παρόλα αυτά η ομάδα που δημιούργησαν δεν άντεξε παρά μέχρι την 7-11-1993 και αυτό διότι δεν είχε κρατήσει τίποτε από τον ΠΥΡΣΟ (όνομα, έμβλημα, χρώμα).Στο από 24-1-2000 καταστατικό ως χρώματα της ομάδας μας αναφέρονται κατά σειρά το κόκκινο, το πράσινο και το λευκό.

Το κίτρινο χρώμα εγκαταλείφθηκε, γιατί δεν είχε έρεισμα και υποδομή να μείνει στη φανέλα του ΠΥΡΣΟΥ και γιατί ήταν και κακή κληρονομιά.
Στο από 31-7-2005 καταστατικό, με το οποίο έγινε η συγχώνευση του «ΠΥΡΣΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ» και του «ΕΥΚΛΕΙΔΗ 2000», ως χρώματα του ΠΥΡΣΟΥ εξακολουθούν να αναφέρονται και πάλι το κόκκινο, το πράσινο και το λευκό.Δεν γνωρίζω ποια φέρονται ως χρώματα του ΠΥΡΣΟΥ στο τελευταίο καταστατικό, με το οποίο ο ΠΥΡΣΟΣ έγινε ΠΑΕ. Στις διάφορες όμως ιστοσελίδες ο ΠΥΡΣΟΣ φέρεται με χρώματα το πράσινο και το λευκό, τα δικά του ιστορικά, κλασικά χρώματα με τα οποία δοξάστηκε στο πανελλήνιο.

Συντάκτης κειμένου:Βασίλης Καραγιάννης
Αρθρο απο http://www.greveniotis.gr/
ΠΗΓΗ:
http://www.greveniotis.gr/index.php?opt ... &Itemid=53