Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ


 ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Καλλιθέα είχε δοθεί ο τίτλος της "αθλητομάνας" και "ποδοσφαιρομάνας", από τους αθλητικογράφους της εποχής. Κι αυτό γατί παρότι δεν υπήρχαν αθλητικοί χώροι (στάδια-γήπεδα) στην πόλη αυτή, ανθούσε ο αθλητι¬σμός. Υπήρχαν ποδοσφαιρικές ομάδες σε κάθε γειτονιά.
Στην Καλλιθέα μετά την κατοχή υπήρχαν και ομάδες καλαθοσφαίρισης όπως αυτή της "Αργώ" και του "Εσπέρου". Η "Αργώ" μάλιστα είχε την πρώτη και μόνη γυναικεία ομάδα καλαθοσφαίρισης της περιοχής από το 1950 μέχρι το 1959, ημερομηνία που ο Σύλλογος Ποντίων "Αργοναύται - Κομνηνοί¬" που ανήκε η "Αργώ" κατεδάφισε το γήπεδο καλαθοσφαίρισης που υπήρχε στο προαύλιο του κτιρίου, για να επεκτείνει το ακίνητό της, προκειμένου αυτό να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του Συλλόγου.
Αλλά και στον κλασσικό αθλητισμό δεν υστερούσε. Πολλοί αθλητές όλων των αγωνισμάτων προέρχονταν από την πόλη της Καλλιθέας και πλαισίωναν τα αντίστοιχα τμήματα του γειτονικού Γ.Σ. "Πανιώνιος" Νέας Σμύρνης ελλείψει Γυμναστικών Συλλόγων στην Καλλιθέα. Από τους αθλητές του κλασσικού αθλητισμού - θυμόμαστε τους : Αντώνη Κουνάδη (Δισκοβολία), Λίλη Κλωνάρη (110 μ. μετ' εμποδίων), Σοφία Λερίου (Δισκοβολία), Μουντρουίδης (Σφυροβολία), Τσακανίκας, Κασαλιάς, Νάσος Λαζαρίδης, Μπεθάνης, Καζαντζίδης, Σύλλας, Νικ. Γεωργόπουλος κ.α. Οι περισσότεροι προέρχονταν από το Σχολικό Αθλητισμό.
Από ποδοσφαιριστές θυμόμαστε τους: Τάσο Κρητικό, Κωνστ. Νεστωρίδη, Μπάμπη Κοτρίδη, Κώστα Βαλιάνο, Νικ. Πεντζαρόπουλο, Δικαιόπουλο, Τάκη Οικονομόπουλο, Σκρέκη, Σαραλιώτη, Β. Μποτίνο, Στελ. Ψύχο, Γιαν. Σαραντάκη, Γιανόπουλο, Ερμείδη, Κ. Κωνσταντινίδη, Τάκη Παπουλίδη κ.α. οι περισσότεροι των οποίων υπήρξαν διεθνείς.
Από τους αθλητές καλαθοσφαίρισης αναφέρουμε ενδεικτικά τους : Λιβ. Ανδρίτσο, Ν. Αμαραντίδη, Αλέκο και Μάνο Αλεξίου, Κ. Καλούδη, Φ. Βασιλείου, Αφοί Χατζηκωνσταντίνου, Δημακόπουλο κ.α.
Την εποχή εκείνη, στην μοναδική γυναικεία ομάδα καλαθοσφαίρισης της Καλλιθέας, "Αργώ", έπαιζαν οι : Κική Μακρίδου, Μαρία Πλυτά, - Αλίκη Πουμπουρίδου, Σούλα Τριανταφυλλίδου, Καίτη Λιβανίου, Μαρία Μολδοβάνη, Χατζηγιάννη, Ροζέττα Αμπέλλα κ.α. Με την εγκατάσταση των προσφύγων στην Καλλιθέα (1922), άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες ποδοσφαιρικές ομάδες στις γειτονιές...
Τα πρώτα γήπεδα ήταν οι αλάνες που υπήρχαν σε κάθε γειτονιά, της πόλης καθώς χώροι άθλησης δεν υπήρχαν. Ως οι παλαιότεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι αναφέρονται οι "Καλλιθαϊκός" και ΠΑΟ "Φοίνιξ".
Στη δεκαετία του 1950, υπήρχαν στην Καλλιθέα μόνο δύο υποτυπώδη γήπεδα καλαθοσφαίρισης. Το ένα ήταν του Εσ¬πέρου στην συμβολή της Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου με την Ευαγγελιστρίας, προ του προαυλίου της Χαροκοπείου Σχολής και το άλλο στον ακάλυπτο του κτιρίου του Συλλόγου Ποντίων "Αργοναύται - Κομνηνοί" στην συμβολή των οδών Δοϊράνης και Δαβάκη. Μια αλάνα που χρησιμοποιείτο για γήπεδο πο¬δοσφαίρου της Α.Ε. Καλλιθέας, που βρισκόταν στα οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονταν από τις οδούς Δαβάκη - Δοϊράνης - Ματζαγριωτάκη - Λ. Συγγρού.
Μόνο κατά την δεκαετία του 1960 ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή να προσανατολίζεται στην ίδρυση Δημοτικού Σταδίου. Στις αρχές του 1961 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας αποφασίζει την ίδρυση Ν.Π.Δ.Δ. με το όνομα "Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας". Στην Καλλιθέα υπάρχει και ο μεγάλος παλαιστικός Σύλλογος "Άτλας" στον οποίο γυμνάζονται περίπου 400 αθλητές.
Ο "Άτλας" ιδρύθηκε το 1932 από τον παλαιστή Παράσχο Μπόρα - Κοττίδη, τον Γ. Κακουλίδη και τον Θεοδ. Σειτανίδη. Από το 1979, με πρωτοβουλία του δημάρχου Καλλιθέας Γιάννη Γάλλου, στεγάζεται στο Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας. Από το 1979 έως σήμερα, ο "Άτλας" είναι συνέχεια πρωταθλητής Ελλάδος στην ελεύθερη πάλη.
Στις 18 Αυγούστου του 1966, πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση των ποδοσφαιρικών ομάδων της πόλης μας: "Έσπερος", "Ηρακλής", "Α.Ε. Καλλιθέας" και "Πυρσός", σε μια ομάδα υπό την ονομασία "Καλλιθέα". Σήμερα αγωνίζεται, με επιτυχία, στην Β' Εθνική κατηγορία.
Στην Καλλιθέα δραστηριοποιούνται πια 20 και πλέον Αθλητικοί Σύλλογοι, όπως: Π.Σ.Φ.Κ. «Άτλας», Π.Ο.Κ. Έσπερος, Α. Ο. ΦΟΙΝΙΞ Καλλιθέας, Α.Ο.Κ. Φαλήρου, Σ.Ο.Κ. (Σκακιστικός Όμιλος Καλλιθέας), Ν.Ο.Τ.Κ. (Ναυταθλητικός Όμιλος Τζιτζιφιών Καλλιθέας), Ερασιτέχνης Γ.Σ. Καλλιθέα, Παντζιτζιφιακός, ΣΕΑΝΑΤΚ (Συλ. Ερασιτεχνών Αλιέων Ναυτ. Αθλημάτων Τζιτζιφιών Καλλιθέας) , Α.Ε.Κ.Τ Αθλητική Ένωση Καλλιθέας Τζιτζιφιών, Ο.Φ.Σ.Ε. (Όμιλος Φουσκοτών Σκαφών Ελλάδος), Ολυμπιακός Καλλιθέας, Α.Σ. Χόκεϋ Καλλιθέας, Α.Γ.Σ. Τζιτζιφιών (TAEK WONDO, HAPKIDO), Αθλητικός Σύλλογος Τζούντο Καλλιθέας «Ο ΑΓΩΝ», Α.Ο. Αετός, Σύνδεσμός Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Καλλιθέας, Πρωταθλητής, Πόλις, Α.Ε. Εσπερίδες κ.α. 

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΣΤΕΛΙΟΣ - ΙΛΙΟΝ