Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

 
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Το έμβλημα του Ατρόμητου προέρχεται από τον Νέο Αστέρα, ομάδα από την οποία ιδρύθηκε. Ο Ατρόμητος μετακινήθηκε το 1933 στο Περιστέρι που εκείνα τα χρόνια ήταν ένας απέραντος περιστερώνας και το αποκούμπι χιλιάδων προσφύγων μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Πράγματι συγχωνεύτηκε με τον Νέο Αστέρα που διαλύθηκε και έδωσε το σύμβολο του(το αστέρι) στη φανέλα της νέας ομάδας.

Ο νέος σύλλογος, για ιστορικούς και δεοντολογικούς λόγους, δεν ήταν δυνατόν να διαγράψει το παρελθόν του και να κόψει τις ρίζες του. Συμφωνήθηκε, λοιπόν, να διατηρηθεί το όνομα του Ατρόμητου, ο Αστέρας να γίνει το έμβλημα του σωματείου, αλλά και τα χρώματά του, το άσπρο και το μπλε, χρώματα της νέας ομάδας του Περιστερίου, με πρώτο πρόεδρό της τον αδελφό του γιατρού, Ανδρέα Τσουρτσόγλου.

Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1920 όταν μια παρέα που άραζε στην πλατεία Κυριακού, την σημερινή πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας, αποφάσισε να ιδρύσει μια ομάδα ποδοσφαίρου όχι για να χτυπήσει το κατεστημένο της εποχής που ούτως ή άλλως δεν υπήρχε αλλά για να κάνει το κέφι της.

Οι εποχές ήταν δύσκολες αλλά το μεράκι έφθανε και περίσσευε. Ο Κολομβούνης, ο Πέτας, ο Σταθόπουλος, ο Συνοδινός, ο Σταματόπουλος, ο Γλυκοφρύδης ήταν οι πρωτεργάτες της ιδέας που επίσημα υλοποιήθηκε τον Μάιο του 1923. Το βάρος της οργάνωσης πέφτει στον καθηγητή Μαθηματικών Βαγγέλης Σταμάτης ο οποίος ήταν ένας από τους κορυφαίους παράγοντες της προπολεμικής περιόδου και βοήθησε με τις γνώσεις του την παρέα της πλατείας για να μπει το νερό στο αυλάκι. Και πράγματι μπήκε.


Η ομάδα "βαφτίστηκε" και πήρε το όνομα "Ατρόμητος". Το ιδρυτικό καταστατικό της ομάδας απέκτησε επίσημη μορφή δύο χρόνια μετά. Το 1924 εγκρίθηκε η δημιουργία της νέας ομάδας αλλά η υπογραφή του ιδρυτικού καταστατικού έγινε το 1925. Πρώτη έδρα της ήταν το γήπεδο του Πανελληνίου στο Πεδίον του Άρεως και λίγο αργότερα το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το 1925 σε μια άλλη περιοχή της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας στο Περιστέρι ιδρύεται ο σύλλογος Ασπίς από τον οποίο προήλθε ο ποδοσφαιρικός Νέος Αστήρ. Το 1932 ο Νικόλαος Επίογλου και ο Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου που αποτελούσαν την κορυφή της διοίκησης του Ατρόμητου Αθηνών με έδρα την πλατεία Βικτωτίας πήραν τη μεγάλη απόφαση. Ο Ατρόμητος έπρεπε να βρει τη δική του έδρα.


Η γειτνίαση με τον Παναθηναϊκό δημιουργούσε εμπόδια καθώς η ομάδα δεν είχε δικούς της φιλάθλους και έπρεπε να αποκτήσει το δικό της ξεχωριστό κοινό. Αλήθεια αυτό κάτι μας θυμίζει. Έτσι ο Ατρόμητος μετακινήθηκε το 1933 στο Περιστέρι που εκείνα τα χρόνια ήταν ένας απέραντος περιστερώνας και το αποκούμπι χιλιάδων προσφύγων μετά την καταστροφή της Σμύρνης Πράγματι συγχωνεύτηκε με τον Νέο Αστέρα που διαλύθηκε και έδωσε το σύμβολο του(το αστέρι) στη φανέλα της νέας ομάδας.


Έτσι δημιουργήθηκε ο νέος Ατρόμητος Αθηνών με σήμα το αστέρι που αρχικά χρησιμοποίησε ως έδρα το γήπεδο της Τόλμης πίσω από τις παράγκες της Ευαγγελίστριας και την Κυριακή του Πάσχα του 1947 απέκτησε το δικό του γήπεδο στην περιοχή που ονόμαζαν Ελιές Εκεί βρίσκεται η τωρινή έδρα της ομάδας. Πολλά-πολλά χρόνια μετά από εκείνη την συγχώνευση έρχεται μια δεύτερη συγχώνευση για να σημαδέψει την ιστορία του Ατρόμητου.


Το καλοκαίρι του 2005 βρίσκει την ομάδα στην Γ' Εθνική με πολλά οικονομικά προβλήματα και το μέλλον της να είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Σαν "μάνα εξ ουρανού" παρουσιάζεται ένας από τους πιο αξιόπιστους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Γιώργος Σπανός ο οποίος κάνει την σοβαρότερη και σπουδαιότερη επενδυτική κίνηση που γίνεται ποτέ στον αθλητισμό του Περιστερίου. Διαλύει την Χαλκηδόνα που ήταν μια από τις ομάδες πρότυπο στην Α' Εθνική και την συγχωνεύει με τον Ατρόμητο.


Η νέα ομάδα βρίσκει τον Ατρόμητο στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από 24 ολόκληρα χρόνια. Αναπάντεχα αλλά λυτρωτικά. Ο Ατρόμητος κρατάει τα σύμβολά του, τα χρώματά του, την έδρα του και βάζει πλώρη για μεγάλες επιτυχίες. Κάπου εδώ έκλεισε ένας πολύ μεγάλος κύκλος της ιστορίας του και ξεκινάει ένας νέος. Ένας νέος κύκλος μιας νέας ομάδας που μπορεί να αποτελεί προϊόν συγχώνευσης όμως εξακολουθεί να είναι ο ιστορικός Ατρόμητος που γαλούχησε γενιές και γενιές Περιστεριωτών.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 1923-2006: "ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑ ΣΤΗ ΔΟΞΑ". 

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΣΤΕΛΙΟΣ - ΙΛΙΟΝ