Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ -


 ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η ιστορία της Καλαμάτας

Mια ματιά στο χρόνο, αρκεί να καταλάβει ο φίλαθλος ότι η Ιστορία της "Μαύρης Θύελλας" είναι τεράστια και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να χωρέσει σε ένα κείμενο εξακοσίων λέξεων. Ωστόσο, μέσα από την επίσημα ιστοσελίδα του συλλόγου, βρήκαμε γεγονότα όπου ο αναγνώστης μπορεί να μάθει χρήσιμα στοιχεία για το παρελθόν της Καλαμάτας και ταυτόχρονα να γνωρίσει πράγματα που αφορούν το καμάρι της Μεσσηνίας. Η ιδέα για τη δημιουργία μίας ισχυρής ομάδας που θα αποτελούσε άξιο εκπρόσωπο της Καλαμάτας στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα ωρίμαζε πολλά χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά οι συγκυρίες δεν την ευνοούσαν.
Ο Απόλλωνας Καλαμάτας, τα Πράσινα Πουλιά, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ Καλαμάτας και αργότερα ο Όμιλος είχαν τη δική τους ιστορία, που γράφτηκε μέσα από σημαντικές επιτυχίες, όμως η φήμη τους στην πραγματικότητα δεν κατόρθωσε ποτέ να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το 1967 οι συνθήκες είχαν ωριμάσει περισσότερο από ποτέ και από την ένωση των περισσότερων ποδοσφαιρικών δυνάμεων της Μεσσηνίας γεννήθηκε ο «Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ». Ο κόσμος που διψούσε για διακρίσεις, αγκάλιασε από την αρχή το νέο σύλλογο που δεν χρειάστηκε παρά μερικά χρόνια για ν’ αποκτήσει θρυλικές διαστάσεις και να γίνει ξακουστός σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχουν Μεσσήνιοι.

Τα χρώματά του (μαύρο - άσπρο) και η δυναμική παρουσία των οπαδών του σε όποιο γήπεδο κι αν έπαιζε, προσέδωσαν στην ποδοσφαιρική ομάδα της Καλαμάτας το προσωνύμιο «Μαύρη Θύελλα» που την ακολουθεί μέχρι και σήμερα, 39 ολόκληρα χρόνια μετά.

Την ιστορία της έγραψαν στο πέρασμα των χρόνων χιλιάδες άσοι που τίμησαν με το παραπάνω τη φανέλα της, ακόμα και όταν βρέθηκε - κυνηγημένη από το ποδοσφαιρικό κατεστημένο - στα Τοπικά πρωταθλήματα της Μεσσηνίας απειλούμενη με μαρασμό, αλλά τελικά άντεξε και δεν άργησε να επανέλθει στις κορυφαίες κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η εξαιρετική ποδοσφαιρική φουρνιά της δεκαετίας του '60 ήταν αυτή που οδήγησε την Καλαμάτα στην καταξίωση στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Οι δύο παρουσίες στην Α' Εθνική (1972 - ΄73, 1974 - ΄75) και ειδικά η πρώτη έκαναν τη "Μαύρη Θύελλα" καμάρι της Μεσσηνίας και φόβητρο για τους αντιπάλους της, ειδικά όταν επισκέπτονταν το γήπεδο του Μεσσηνιακού.

Η πρώτη περίοδος δόξας δεν κράτησε όμως περισσότερο από οκτώ χρόνια για να ακολουθήσει μία καθοδική πορεία που τερματίστηκε στο Τοπικό. Εκεί και παρά την επιθυμία ορισμένων για αλλαγή ονόματος που θα σήμαινε τον αφανισμό της, η "Μαύρη Θύελλα" αναγεννήθηκε και ξεκίνησε η ανοδική πορεία που είχε σαν τελικό προορισμό την επιστροφή της στην Α' Εθνική το καλοκαίρι του 1995. Σε όλο αυτό το διάστημα αυτοί που έχυσαν τόνους ιδρώτα μέσα στο γήπεδο αλλά και ορισμένοι άλλοι που προσέφεραν σώμα και ψυχή για να τη δουν εκεί που πραγματικά αξίζει να βρίσκεται, ήταν πολλοί και όλοι τους έβαλαν από ένα λιθαράκι στην αναγέννησή της. Στη δεύτερη ένδοξη περίοδο της δεκαετίας του ΄90 η μεγάλη ομάδα του νομού μας έχει να επιδείξει πέντε παρουσίες στα μεγάλα σαλόνια (1995 - 1998 και 1999 - 2001) αλλά και σημαντικές επιτυχίες απέναντι στους θεωρητικά μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, κάνοντας υπερήφανους τους απανταχού Μεσσήνιους.

Η έννοια της «Μαύρης Θύελλας» περικλείεται σήμερα στην αλυσίδα κόσμος - διοίκηση - τεχνική ηγεσία - ποδοσφαιριστές - ερασιτέχνης - παλαίμαχοι. Πέντε από τους παραπάνω κρίκους αντιπροσωπεύουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ενώ τη διαχρονικότητα συμβολίζουν οι Μεσσήνιοι φίλαθλοι που δεν έπαψαν ποτέ να στηρίζουν την ασπρόμαυρη ομάδα, ακόμα και όταν αυτή κατρακύλησε σε πολύ χαμηλές κατηγορίες.

Το 2007 είναι χρονιά ορόσημο στην ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας της Καλαμάτας που συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής. Η δεύτερη κατηγορία φαντάζει μικρή για το μέγεθος της «Μαύρης Θύελλας» αλλά για να γίνει η υπέρβαση χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση. Το βάρος της προσπάθειας για την επιστροφή στα… μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι οικονομικά δυσβάσταχτο κι αυτοί που πρώτοι απ’ όλους πρέπει να σταθούν στο πλευρό της σημερινής διοίκησης είναι οι φίλαθλοι και οι ντόπιοι επιχειρηματίες. Η επιστροφή στην πρώτη κατηγορία αποτελεί αυτή τη στιγμή την επιθυμία όλων όσοι βρίσκονται γύρω από τη μεγάλη ομάδα της πόλης μας. Επιδίωξη, όμως, αυτών που κρατούν τις τύχες της στα χέρια τους είναι η άνοδος να έρθει όταν θα έχει δημιουργηθεί ένα σύνολο καθ’ όλα ικανό να τη διατηρήσει στη Σούπερ Λίγκα για να μην επαναληφθούν τα πισωγυρίσματα του παρελθόντος…


 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΣΤΕΛΙΟΣ - ΙΛΙΟΝ