Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ -

ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ




Από την Πειραϊκή 'Ενωση και τον Πειραϊκό Σύνδεσμο προήλθε το 1912 ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πειραιά. Στις αρχές του 1924 έγινε η διάσπαση του ΑΠΣΠ καθώς και οι αδελφοί Ανδριανόπουλοι αποχώρησαν πηγαίνοντας στον Ολυμπιακό, όπως και ο Γιώργος Χατζηανδρέου που προτίμησε τον Πειραϊκό. Ο νέος όμιλος που προέκυψε από εκείνους που απέμειναν συγχωνεύτηκε με την ομάδα Young Boys και έτσι στα μέσα του 1924 δημιουργήθηκε ο Εθνικός.
Μια από τις 
πιο ιστορικές φωτογραφίες της ομάδας μας









Ιστορική φωτογραφία της ομάδας μας την δεκαετία του '50

Ο Εθνικός ξεκίνησε με πολύ καλά στοιχεία αφού το 1933 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας! Τα επόμενα χρόνια (1940-1978) είχε μία σταθερή πορεία αφού κάθε χρόνο τερμάτιζε σε μία πολύ καλή βαθμολογική θέση. Δεν ήταν λίγες οι φορές που νίκησε τους "μεγάλους" του Ελληνικού Ποδοσφαίρου (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός) και σίγουρα ένα από τα κλασικά ντέρμπυ εκείνη την εποχή ήταν Εθνικός - Ολυμπιακός. Δυστυχώς όμως η δεκαετία του 80' ήταν ο προάγγελος για το τι θα επακολουθούσε αργότερα.
Ο Εθνικός έφερε στην Ελλάδα μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ενώ έχει βγάλει και από τα φυτώρια του πολλούς αξιόλογους παίχτες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον αείμνηστο Μανταλόζη, τον Θ. Ιντζόγλου, τον τρομερό Καλκαντέρα, τον Κρεμμύδα, τον Χατζηιωάννογλου, τον αείμνηστο Αντωνάκο και πάρα πολλούς άλλους.
Από το 1990 και μετά αρχίζει για τον Εθνικό η κατηφόρα. Το 1991, αγωνίζεται για πρώτη φορά  στην μακρόχρονη ιστορία του στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής όπου όμως κατάφερε να επανέλθει στα μεγάλα σαλόνια την αμέσως επόμενη χρονιά. Δυστυχώς όμως οι καταχρήσεις και οι κακές διοικήσεις από την δεκαετία του '80 δεν άφησαν τον Εθνικό να ορθοποδήσει ο οποίος από το 1990 εώς το 2000 ήταν ασανσέρ μεταξύ Α' και Β' Εθνικής. Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και το υπέρογκο χρέος που δημιουργήθηκε, είχε ως αποτέλεσμα το 2000 ο Εθνικός να πέσει στη Γ΄Εθνική και αφού παρέμεινε εκεί για τρία χρόνια, το 2003 γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας του αφού η ομάδα έπεσε στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα (πρώην Δ' Εθνική).
Και ενώ όλα έδειχναν πως πολύ δύσκολα ο Εθνικός θα ορθοποδούσε, στις 10 Ιουνίου του 2004 πάρθηκε ίσως η ιστορικότερη απόφαση μετά την ίδρυση του σωματείου το 1924. Στη γενική συνέλευση που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Cavo d'oro, εκατοντάδες απλοί φίλαθλοι και μέλη του ερασιτέχνη, δέχτηκαν παμψηφεί την πραγματικά ελκυστική πρόταση του Ν. Πηρούνια. Μέσα σε έντονα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, και έχοντας όλοι συνειδητοποιήσει ότι θα έπαιρναν ίσως την κρισιμότερη απόφαση στην ιστορία της ομάδας, προτίμησαν να δεχτούν την δελεαστική πρόταση της συγχώνευσης με τον ΑΟ Μάνης, μια πρόταση η οποία ανοίγει νέες προοπτικές για το μέλλον του Εθνικού και η οποία ευελπιστεί να δώσει ένα τέλος στα πέτρινα χρόνια. Η νέα ΠΑΕ λέγεται επίσημα Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ - ΑΟ Μάνης, θα αναφέρεται παντού ως ΠΑΕ Εθνικός, σήμα και χρώματα αυτά του Εθνικού και έδρα ο Πειραιάς.

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΣΤΕΛΙΟΣ - ΙΛΙΟΝ